遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: meat.org
ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835
積分 9054   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

QUOTE:
原帖由 mickeyGoUp 於 2006-11-20 06:48 發表

相比之下﹐美女廚房 d 美女廚司 都真係唔算殘忍囉...  

"食物鍊" 係乜?  

食物鏈──將物種聯繫起來的食物路徑

食物鏈是一種食物路徑,它聯繫著群落中的不同物種。食物鏈中的 能量和營養素在不同生物間傳遞著。食物鏈很少包括六個以上的物種, 因為傳遞的能量每經過一階段或食性層次就會減少一些。
        生態系統中的生物雖然種類繁多,但根據它們在能量和物質運動中所起的作用,可以歸納為生產者、消費者和分解者三類。
        生產者主要是綠色植物,能用簡單的物質製造食物的自養生物,這種功能就是光合作用,也包括一些化學合成細菌,它們也能夠以無機物合成有機物,生產者在生態系統中的作用是進行初級生產或稱為第一性生產,因此它們就是初級生產者或第一性生產者,其產生的生物量稱為初級生產量或第一性生產量。生產者的活動是從環境中得到二氧化碳和水,在太陽光能或化學的作用下合成碳水化合物。因此太陽輻射能只有通過生產者,才能不斷的輸入到生態系統中轉化為化學能力即生物能,成為消費者和分解者生命活動中唯一的能源。
        消費者屬於異養生物,指那些以其他生物或有機物為食的動物,它們直接或間接以植物為食。根據食性不同,可以區分為食草動物和食肉動物兩大類。食草動物稱為第一級消費者,它們吞食植物而得到自己需要的食物和能量,這一類動物如一些昆蟲、鼠類、野豬一直到象。食草動物又可被食肉動物所捕食,這些食肉動物稱為第二級消費者,如瓢蟲以蚜蟲為食,黃鼠狼吃鼠類等,這樣,瓢蟲和黃鼠狼等又可稱為第一級食肉者。又有一些捕食小型食肉動物的大型食肉動物如狐狸、狼、蛇等,稱為第三級消費者或第二級食肉者。又有以第二級食肉動物為食物的如獅、虎、豹、鷹、鷲等猛獸猛禽,就是第四級消費者或第三級食肉者。此外,寄生物是特殊的消費者,根據食性可看作是草食動物或食肉動物。但某些寄生植物如桑寄生、槲寄生等,由於能自己製造食物,所以屬於生產者。而雜食類消費者是介於食草性動物和食肉性動物之間的類型,既吃植物,又吃動物,如鯉魚、熊等。人的食物也屬於雜食性。這些不同等級的消費者從不同的生物中得到食物,就形成了〝營養級〞。
        由於很多動物不只是從一個營養級的生物中得到食物,如第三級食肉者不僅捕食第二級食肉者,同樣也捕食第一級食肉者和食草者,所以它屬於幾個營養級。而最後達到人類是最高級的消費者,他不僅是各級的食肉者,而且又以植物作為食物。所以各個營養級之間的界限是不明顯的。
        分解者也是異養生物,主要是各種細菌和真菌,也包括某些原生動物及腐食性動物如食枯木的甲蟲、白蟻,以及蚯蚓和一些軟體動物等。它們把複雜的動植物殘體分解為簡單的化合物,最後分解成無機物歸還到環境中去,被生產者再利用。分解者在物質循環和能量流動中具有重要的意義,因為大約有90% 的陸地初級生產量都必須經過分解者的作用而歸還給大地,再經過傳遞作用輸送給綠色植物進行光合作用。所以分解者又可稱為還原者。

頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835
積分 9054   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

可以咁講, 食係無錯, 錯在殺/劏的方法, 當然直接了當咁係好快手又唔浪費金錢, 但手法會好殘忍!!

如果可以轉用另一方法殺/劏, 其實食肉又好, 食素又好本無不妥!

頂部

sonice (心靈寫譜師)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 保密
UID 26

精華 1
帖子 805
積分 304   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-6-23

QUOTE:
原帖由 mickeyGoUp 於 2006-11-20 07:48 PM 發表

相比之下﹐美女廚房 d 美女廚司 都真係唔算殘忍囉...  

"食物鍊" 係乜?  

hm...food chain =P

頂部

elia     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍
性別 保密
UID 419

精華 0
帖子 1718
積分 2402   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-7-4
來自 水平線下
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ultraegg 於 2006-11-21 00:03 發表
可以咁講, 食係無錯, 錯在殺/劏的方法, 當然直接了當咁係好快手又唔浪費金錢, 但手法會好殘忍!!

如果可以轉用另一方法殺/劏, 其實食肉又好, 食素又好本無不妥!

哈哈 , 見你咁講 , 我地便可以放心食肉了...

頂部

三姑 (六婆)     Rank: 3
青出藍
性別 保密
UID 41

精華 0
帖子 1168
積分 279   詳情

閱讀權限 40
來自 忘憂山莊
狀態 離線

點講呢。。。

長遠而黎﹐都係虐肉強食
恐龍都係咁架~
你細隻咪食你囉﹗無計。。。

超蛋講得無錯﹐真係睇你點殺/劏的方法。
但係點講都好﹐整死一條生命﹐都無得話“好仁慈咁殺你”既~
其實即係﹐廢話﹗
點講你都係整死左一條生命﹗

但係人類一向而黎都係食肉﹐好難話一時三刻咁改變。
我都曾經諗過食素﹐亦試過每月食兩天素
但反而太刻意仲覺得奇怪~
有時候唔覺意食左一日素﹐當晚仲覺得舒服D﹗

If u see someone doing something without paying attention to it but at the same time watching you
then he is a COP!!!!
頂部

三姑 (六婆)     Rank: 3
青出藍
性別 保密
UID 41

精華 0
帖子 1168
積分 279   詳情

閱讀權限 40
來自 忘憂山莊
狀態 離線

呀﹗無記錯段片傍邊係有個捐款LINK

我反而唔會捐$ 比呢類網站﹐都唔知係咪呃人既~

最近睇緊一本書﹐講秘密組織。
其中一個就係<動物解放陣線> (anumal liberation front)

聽聞佢地會用激進手法﹐來達到保護及解放動物既目的。
原因係話﹐曾用和平手段﹐阻止商家同政府停止利用動物去做實驗
但係無效﹐所以要用激進方法窩~

我本身都唔讚成用動物做實驗﹐好似話種菌、注入細胞等等
但係唔咁做﹐人類又有某D 野研制唔到 (例如藥物)
某情度上真係幾難取捨既~

但係用激進方法﹐未必會有預期既好效果姐﹖﹗
而我地都要反醒一下﹐係咪用得太多動物黎做一D 殘忍實驗呢﹖
所以BODY SHOP 既產品寫明 AGAINST ANIMAL TEST
都係件好事~
起馬買既顧客知道呢類產品無殺過動物丫~

最後講講﹐呢個組織﹐被美國FBI 視為危險既民間組織﹗

唔。。。其實呢D 野互相影響既~
無你咁做﹐又唔會有我咁做。。。。
但無我咁做又無你。。。。
總之﹐人生充滿矛盾﹗

If u see someone doing something without paying attention to it but at the same time watching you
then he is a COP!!!!
頂部

小神     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 11831

精華 0
帖子 2634
積分 1386   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-9-12
來自 天堂
狀態 離線

我一日實有一餐係齋~
早餐~XD
食面包~

頂部

ohahamok     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 35

精華 0
帖子 929
積分 559   詳情

閱讀權限 50
來自 特區
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 小神 於 2006-11-21 07:38 AM 發表
我一日實有一餐係齋~
早餐~XD
食面包~

哈哈 ~
早餐就食白面包 !?

人生如戲 , 戲如人生 ~
頂部

小神     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 11831

精華 0
帖子 2634
積分 1386   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-9-12
來自 天堂
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ohahamok 於 2006-11-21 01:12 PM 發表

哈哈 ~
早餐就食白面包 !?

查牛油..煉奶...花生醬...jam...

頂部

elia     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍
性別 保密
UID 419

精華 0
帖子 1718
積分 2402   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-7-4
來自 水平線下
狀態 離線

其實又何須介意食肉定食素 , 人類如果唔食肉 , 說不定某些動物會繁殖過量 , 導致食物短缺 ,
咁咪一樣會大量死亡甚至於絕種 ; 或因此種動物大量需要某些植物維生 , 導致生態不平衡,
引起另一方面產生危機......
其實萬事萬物皆受相生相克之定律約束著 , 說得簡單一點 , 凡事順其自然便可以了.

頂部

快速美言