遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: 20萬青年齊捉 BT, 3名 青網大使 自感正義
So-net表哥     Rank: 2Rank: 2
藍之初
性別 保密
UID 476

精華 0
帖子 63
積分 125   詳情

閱讀權限 30
註冊 2006-7-6
來自 Sydney, Australia
狀態 離線

發表於 2006-7-21 01:06 PM  資料  個人空間  短訊  加為好友  添加 So-net表哥 為MSN好友 通過MSN和 So-net表哥 交談 Gmail ICQ 狀態
20萬青年齊捉 BT, 3名 青網大使 自感正義

20萬青年齊捉BT

海關今年2月試行「青網大使」計劃,至今找到1200個懷疑侵權的BT(「P2P」點對點式)種子網站,其中三分二已被刪除。海關決定擴大計劃,招募20萬名「青網大使」,協助在網絡大搜尋。另外,政府考慮把非法下載刑事化,預計年底前推出有關打擊網上侵權的諮詢文件。

通報1200網站 三分二已刪

工商及科技局長王永平昨於「青網大使」誓師儀式上表示,「青網大使」計劃乃全球首個由政府部門和青少年聯手打擊網上侵權行動。「最常上網的是青少年,由他們提高公眾意識,比由年紀較大的,包括政府官員呼籲更有效。」

海關自2000年至今,已打擊62個網上侵權個案,拘捕了99人。而「青網大使」試行計劃今年2月推出,800個大使至今已向海關通報1200個BT種子網站,經海關跟進,大部分已失效。海關於是擴展計劃,招募20萬名來自11個制服團體的9至25歲青少年,包括童軍、少年警訊、交通安全隊、海事青年團等。

慮非法下載刑事化

為進一步打擊網上侵權行為,政府會於年底前推出有關打擊網上侵權的諮詢文件,參考外國經驗,加強執法措施,包括有需要時考慮把非法下載刑事化,以加強阻嚇力。「有些地方有這樣的法例,但沒有執法。」王永平解釋,政府要考慮應否為執法而申請搜查令,去調查是否有市民非法下載。「這是具爭議的,需先諮詢公眾及業界。」

3名「青網大使」羅家傑(左起)、歐陽嘉豪和蘇善儀皆自感正義,希望協助打擊網上侵權行為。

頂部

dragonli     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 101

精華 0
帖子 423
積分 1190   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-6-24
來自 一個遙遠的星球
狀態 離線

唔係掛,咁仲成世界既!((

頂部

ka*chun     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 男
UID 27

精華 6
帖子 1175
積分 922   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-6-23
來自 Passion forest
狀態 離線

唔好玩la"青網大使"!!!
宜家有邊個青年人冇用過BT, 你話有我都唔信la!!
佢地三個夠膽講自己從來都冇用過bt, 冇非法下載過.....
好心唔好扮正義la, 你估自己係正義超人咩!!
好噁心ar...

如果唔用bt唔非法下載, 咩都用正版, 我有多多$$$都唔買夠la!!
宜家唔係話用bt係岩!!!
不過, 你地都要諗下你地d正版因咩事要賣到咁貴!!!
因咩事人地寧願冒險非法下載都唔買正版?!!
"有頭髮邊個想做瘌痢ar"好地地我做咩要非法下載, 貪好玩咩!!
唔該d出版商反省吓la!!>

最後編輯: ka*chun : 2006-7-21 03:17 PM
頂部

ditt     Rank: 3
青出藍
性別 男
UID 334

精華 0
帖子 154
積分 317   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-6-29

快樂的日子終於都完結了,阿門

頂部

Edmund (馬拉糕)     Rank: 6Rank: 6
雲中藍 (情與義,值千金~)
性別 男
UID 478

精華 1
帖子 9332
積分 11511   詳情

閱讀權限 70
註冊 2006-7-6
來自 馬拉
狀態 離線

發表於 2006-7-21 09:09 PM  資料  個人空間  短訊  加為好友  添加 Edmund 為MSN好友 通過MSN和 Edmund 交談 ICQ 狀態 Yahoo!
笑得好虚伪.......好想即刻飞过来问候他们~ ><"

頂部

白手興家     Rank: 2Rank: 2
天藍商家
性別 保密
UID 199

精華 0
帖子 121
積分 3116   詳情

閱讀權限 1
註冊 2006-6-25

我只是不屆禎, 如下載了剛播完的無線電視片集. 對電視台來說, 它的損失在那裡?
以錄影機錄下, 和以bt錄下, 有何不同, 它已向外播出了該劇內容.

頂部

bobolau     Rank: 3
青出藍
性別 保密
UID 7035

精華 0
帖子 127
積分 202   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-8-16

身在異地,唔用bt下載,即是無嘢睇!!!

頂部

ah_cho     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (天藍看更)
性別 女
UID 5699

精華 1
帖子 19196
積分 6063   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-8-11
來自 住0係楓葉國既日本漢奸 ... ... ...
狀態 離線

招募20萬怪人?
而家香港,應該係全世界,人人都bt架啦
要搵齊20萬,我諗要加埋我阿媽呢0的電腦盲先夠窩

頂部

ah_cho     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (天藍看更)
性別 女
UID 5699

精華 1
帖子 19196
積分 6063   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-8-11
來自 住0係楓葉國既日本漢奸 ... ... ...
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 白手興家 於 2006-8-9 02:19 AM 發表
我只是不屆禎, 如下載了剛播完的無線電視片集. 對電視台來說, 它的損失在那裡?
以錄影機錄下, 和以bt錄下, 有何不同, 它已向外播出了該劇內容.

因為電視台好大收入來源係靠外地租dvd同帶
如果香港一播就比人上左bt,咁外地既香港電視迷就唔會花縑榴租帶同dvd

不過個人認為,而家香港0的電視同電影真係睇唔睇都罷
套套戲都係差唔多,無咩誠意
如果唔駛錢就會睇下,要比錢又要專登楂車去租,我就唔會啦

如果要收合理費用去download,我會考慮下

頂部

keanock     Rank: 2Rank: 2
藍之初
性別 保密
UID 1948

精華 0
帖子 15
積分 100   詳情