诱人的老师中文字幕在线观看
遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: [求助] Windows 2000 Server
  dragonli     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 101

精華 0
帖子 423
積分 1190   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-6-24
來自 一個遙遠的星球
狀態 離線

Windows 2000 Server

X-Seek
此 X-Seek 主題價值 100 XS
X-Seek 出題者 dragonli 希望能在 2006-8-18 11:08 AM 前尋找到解決方案。
已於 2006-8-21 01:32 PM 由 dragonli 選出最合適的解決方案及關閉 X-Seek 主題。

我個 server 有 install dns, dhcp, iis,但近日我發現 server response 好慢,我嘗試去 services 睇下有咩行緊,發現我 click 完後佢無反應,再 click dns, dhcp,全部都無反應,我再諗會唔會 policy 有問題,佢都係無反應,再想睇下 user account 同 group,全部都無反應,我又嘗試 reboot,之後全部問題都無解決,但係各樣既 service 又好正常行緊,例如 show 到網頁,派到 ip,請問有無高手可以救駕!

暫時還未能解決問題,所以希望還想延遲至18/8/2006!

[ 觀看解決方案 ]

最後編輯: dragonli : 2006-8-4 09:44 PM
頂部

hkbc_oldcake     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 21

精華 0
帖子 174
積分 875   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-6-23

Did you try to scan virus or spyware?  I also suggest you to check whether there's any abnormal activities running behind to slow down your Windows.  Hope it can help!

頂部

水中藍
性別 保密
UID 101

精華 0
帖子 423

閱讀權限 50
來自 一個遙遠的星球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 hkbc_oldcake 於 2006-7-21 12:18 發表
Did you try to scan virus or spyware?  I also suggest you to check whether there's any abnormal activities running behind to slow down your Windows.  Hope it can help!

server 有 sophos 既 anti-virus,但無乜野 show 到出黎,最多話有幾個地方 scan 唔到!

頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511
積分 5235   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-3-24
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 dragonli 於 2006-7-20 11:08 PM 發表
我個 server 有 install dns, dhcp, iis,但近日我發現 server response 好慢,我嘗試去 services 睇下有咩行緊,發現我 click 完後佢無反應,再 click dns, dhcp,全部都無反應,我再諗會唔會 policy 有問題,佢都係無反應,再想睇下 user account 同 group,全部都無反應,我又嘗試 reboot,之後全部問題都無解決,但係各樣既 service 又好正常行緊,例如 show 到網頁,派到 ip,請問有無高手可以救駕!

因為我要短時間內 reserve 幾個 ip 出黎,所以只限七日,thank you!!!!!

想問下.. 無反應既意思﹐係你 click 落去﹐直頭唔識得彈個 window 出黎?  即係你 control panel administrative tools 入面全部野都 run 唔到咁滯?

dragonli :
全對!

頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511
積分 5235   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-3-24
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

有冇入過 Safe Mode 睇下 Administrative Tools 用唔用到呢?  (Windows 2000 Server 都有 Safe Mode 架呵?)

dragonli :
未,我去試一試!

X-Seek 解決方案 1/4  [ 觀看下一個解決方案 ]  
頂部

蟹仔     Rank: 2Rank: 2
藍之初
性別 男
UID 349

精華 0
帖子 2
積分 110   詳情

閱讀權限 30
註冊 2006-6-30

X-Seek 解決方案 2/4  [ 觀看下一個解決方案 ]  

最後編輯: 蟹仔 : 2006-7-24 11:34 PM
頂部

mokhowai     Rank: 4Rank: 4
水中藍 (朗尼仔)
性別 男
UID 372

精華 1
帖子 271
積分 916   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-7-1

發表於 2006-7-25 05:18 PM  資料  個人空間  主頁 短訊  加為好友  添加 mokhowai 為MSN好友 通過MSN和 mokhowai 交談 Gmail ICQ 狀態 Yahoo!
you try to delete the window ,and install te window again

頂部

風之使者     Rank: 3
青出藍
性別 男
UID 1731

精華 0
帖子 60
積分 277   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-7-23
來自 英格蘭
狀態 離線

發表於 2006-7-26 03:43 AM  資料  個人空間  短訊  加為好友  添加 風之使者 為MSN好友 通過MSN和 風之使者 交談 Yahoo!
如果之前無呢個問題,可以試下restore,因為有時internet可能會有D不明file阻慢運作。

頂部

水中藍
性別 保密
UID 101

精華 0
帖子 423

閱讀權限 50
來自 一個遙遠的星球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 蟹仔 於 2006-7-24 23:33 發表
HERE ?

http://www.microsoft.com/taiwan/ ... letin/ms06-036.mspx

install 左,但未可以解決到問題。

頂部

水中藍
性別 保密
UID 101

精華 0
帖子 423

閱讀權限 50
來自 一個遙遠的星球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 風之使者 於 2006-7-26 03:43 發表
如果之前無呢個問題,可以試下restore,因為有時internet可能會有D不明file阻慢運作。

你指 restore 係怎樣做?

頂部

快速美言