遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: 參加現代XX旅行社的不愉快經過
iceluk     Rank: 3
青出藍
性別 男
UID 2370

精華 0
帖子 130
積分 148   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-7-31

參加現代XX旅行社的不愉快經過

參加現代XX旅行社的不愉快經過

這是我朋友王小姐的親身經歷
原來.. 不是只有來香港會出現黑團..
內地也不遑多讓!

王小姐參加現代XX旅行社於 29/10/2006 出發 5/11/2006 回程。
八天三飛,細意遊九寨溝、黃龍、四姑娘山、巴郎山風光、臥龍熊貓之鄉、成都高級直航團
團費總數近九千元..
應該不會是零團費接待吧?
但.. 事實上.. 既不高級、亦不細意!
團名的黃龍、四姑娘山、巴郎山、臥龍熊貓之鄉根本沒有到達!
只去了九寨溝及成都,完全是名不符實!

行程安排嚴重失當!
當地李姓導遊、司機只顧抓銀、騙錢!更非法禁錮、無恥威脅!
於1/11/2006晚,因為團友一致拒絕司機介紹的門票 180 元人民幣民族歌舞表演,隨即變臉,立即單方面更改 2/11/2006 的行程,導致不能前往四姑娘山。
原定 2/11/2006 於早上五時半起行,臨時改為早上七時,途中不但要經過購物地點,其間更不停高速轉彎,令團友左跌右碰,不顧乘客安全,致令下午三時多才到達四姑娘山的上山路段,但由於有封山措施,每日只由中午十二時至下午三時開放上山,其餘時間禁止登山,因為旅行社安排失當無法登山,導遊、司機只顧利益,更即時停車熄匙,把團友困在山路上三小時,期間車窗不能打開,亦無法下車,當地導遊強逼團友簽紙表示不追究更改行程的責任,更要補付一百元作為更改行程費,否則全團繼續禁錮在山腳下!

當地導遊完全沒有介紹沿途風景,態度惡劣、服務欠佳,只顧騙錢,在 4/11/2006 更無故棄團出走,遺棄團友,因為導遊離團,原本包括在團費的其餘景點門票,亦要先行自付,最後由香港旅隊陪同,總算完成行程。

問題出現後領隊即時聯絡香港的現代xx旅行社匯報,但對方非但沒有提供協助,更任由團友被當地旅行社愚弄!
回到香港後即時再向旅行社、旅遊業議會、消費者委員會投訴,及準備經小額錢債追討。
但於 7/11/2006 現代xx旅行社接見團友投訴的石經理只懂推卸責任,完全沒有對事件表示任何歉意,只歸咎於接待的旅行社,還表示要等十日才有回覆。其間團友仍感憤慨,但卻不曾聞得石經理的歉意,或絲毫安慰說話!

這樣的旅行社還說甚麼專營國內航線,實在令人汗顏!

因為計劃循法律程序追討合理賠償,為免有礙進展,所以才不用全名,加上 xx

如貼錯版,煩請版主代為刪除,謝謝!

http://iceluk.sinaman.com
頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835
積分 9054   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

呢類旅行社/旅行團, 跟本周圍都有, 只好講句你朋友唔好彩, 希望佢早早可以追回團費!!

頂部

ah_cho     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (天藍看更)
性別 女
UID 5699

精華 1
帖子 19196
積分 6063   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-8-11
來自 住0係楓葉國既日本漢奸 ... ... ...
狀態 離線

真係好難講
最怕就係跟團,好似鴨仔咁

唔知你朋友係唔係跟大旅行社既團啦,我諗跟大旅行社會好0的

頂部

三姑 (六婆)     Rank: 3
青出藍
性別 保密
UID 41

精華 0
帖子 1168
積分 279   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-6-23
來自 忘憂山莊
狀態 離線

iceluk﹐真係你朋友個經驗﹖定係轉貼番來架﹖﹖

三姑媽岩岩去完九寨溝﹐又係話接近成萬一團窩~
但係HK 既旅行社囉~

If u see someone doing something without paying attention to it but at the same time watching you
then he is a COP!!!!
頂部

冬冬     Rank: 3
青出藍
性別 保密
UID 314

精華 0
帖子 434
積分 251   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-6-29
來自 汽水樽裡的咖啡
狀態 離線

現代XX係內地旅行社??

查實旅行我比較唔鐘意跟團...

頂部

ohahamok     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 35

精華 0
帖子 929
積分 559   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-6-23
來自 特區
狀態 離線

查實好多所謂hk既旅行社 ,
而家都係國內人經營 ,
好多係hk收客再經大陸接待 ,
跟團有時真係要睇你好唔好彩 !

人生如戲 , 戲如人生 ~
頂部

ah_cho     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (天藍看更)
性別 女
UID 5699

精華 1
帖子 19196
積分 6063   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-8-11
來自 住0係楓葉國既日本漢奸 ... ... ...
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ohahamok 於 2006-11-8 10:55 PM 發表
查實好多所謂hk既旅行社 ,
而家都係國內人經營 ,
好多係hk收客再經大陸接待 ,
跟團有時真係要睇你好唔好彩 !

係呀,就算今次好彩跟得好
但係下次就算幫襯返同一間旅行社都未必好
因為都唔知佢今次又賣你比邊個大陸旅行社 。。。

頂部

amytsoi     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 女
UID 5554

精華 0
帖子 277
積分 931   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-8-10
來自 香港個仔
狀態 離線

發表於 2006-11-10 12:42 AM  資料  個人空間  短訊  加為好友  添加 amytsoi 為MSN好友 通過MSN和 amytsoi 交談
講真, 跟團就怕個導遊差... 呢D經歷好似經常都會聽到...
所以我都贊成個人遊, 雖然會花費多D, 但行程隨意D, 有D自由
不會被逼去購物.....

頂部

iceluk     Rank: 3
青出藍
性別 男
UID 2370

精華 0
帖子 130
積分 148   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-7-31

QUOTE:
原帖由 三姑 於 2006-11-9 05:01 AM 發表
iceluk﹐真係你朋友個經驗﹖定係轉貼番來架﹖﹖

三姑媽岩岩去完九寨溝﹐又係話接近成萬一團窩~
但係HK 既旅行社囉~

現代係香港旅行社
王小姐真係我朋友丫
佢一邊講...
我一邊打既...
九、十月係九寨溝旺季
所以.. 好貴.. 可以去轉歐洲啦

http://iceluk.sinaman.com
頂部

冬冬     Rank: 3
青出藍
性別 保密
UID 314

精華 0
帖子 434
積分 251   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-6-29
來自 汽水樽裡的咖啡
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 amytsoi 於 2006-11-10 00:42 發表
講真, 跟團就怕個導遊差... 呢D經歷好似經常都會聽到...
所以我都贊成個人遊, 雖然會花費多D, 但行程隨意D, 有D自由
不會被逼去購物.....

個人遊都可以搵旅行社代訂機票酒店,都唔一定貴好多...

頂部

快速美言