遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

天藍競賽
 競賽類型: 以回覆參加
 截止參加競賽日期: 2006-8-20 12:00 AM
 競賽獎項:
優異獎:   10  XG
 參賽獎: 2 XG (凡參加此競賽者﹐辦獎時均會獲贈參賽獎)
 本競賽餘下未頒發的 XG 獎金: 不限
 頒獎日期: 2006-8-21 12:57 AM
標題: [推薦] TREND AREA GAME[您心目中的潮流] (已完結)
jp123     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 1790

精華 0
帖子 224
積分 609   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-7-25

潮流係由大部份係同一時間內人追隨既一D野,可以係物件或者語言。
我覺得自己都有Level 5,因為我會清楚潮流,但唔會盲目跟隨深流。
我最喜愛既潮流係語言,因為係語言中可屆禎現在社會的現象與問題,而且口語不停進化,將所有口語整理,簡直可以係Uni開個自己既學系呀。

參賽獎: 2 XG

頂部

supersun     Rank: 3
青出藍
性別 保密
UID 304

精華 0
帖子 63
積分 201   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-6-28

潮流究竟係咩一回事呢? 很難具體地解構這詞語的意思。

潮流可以反影某時某地人民的普遍思想和價值觀,例如歐洲共黨一個接一個倒台,說明當時人民意識到尊嚴和自由的重要,民主就成為當時的潮流而影響著整個歐洲的以後發展。

潮流可以是一種趨勢,又是循環,如六、七十年代的衣飾,到了現在又再流行。

自問在意識型態上十分跟得上潮流,但衣飾的潮流我只會五分跟隨,因為我不會白花金錢在那些由商人及那些所謂潮人創造出來的潮流。

頂部

hktvb     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 958

精華 0
帖子 345
積分 1112   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-7-14
來自 香港特别行政区
狀態 離線

我最喜欢的潮流是鞋。尤其是休闲鞋穿起来舒适,赖用,样式也新应,我喜欢

頂部

yu_y_yin     Rank: 3
青出藍
性別 女
UID 2899

精華 0
帖子 44
積分 230   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-8-2

我覺得潮流係一種向全世界演野既方法﹐而參與者當然係越多越好啦~~ 佢除左可以同世界各地既人講我地幾有taste之外﹐更可以俾人睇下我地團結既精神﹐或者睇下有幾多人有「跟風症候群」

我唔係太合作﹐因為我唔係好留意潮流依家野﹐所以我既潮流指數只有4

自己最中意既潮流題目相信係衫褲。正所謂先敬羅依後敬人﹐大部份人都係以貌取人。更何況潮流係身份既象征﹐梗係要密切留意。

頂部

f92gimmix01     Rank: 2Rank: 2
藍之初
性別 保密
UID 2526

精華 0
帖子 6
積分 114   詳情

閱讀權限 30
註冊 2006-8-1

冇人做過既野, 亦即係新既野
自己唔算追上, 因為都雖要錢...
冇錯, 潮流就係花錢買一d包裝過既野, 特別係平野...
例如以前食物就有豆腐, 而家係蕃茄當度
大快活有蕃茄食, 就連薯片, 甘大滋同紫菜都有蕃茄味
遲d可能有蕃茄味既雪糕, 又或者做埋糖水係甜品舖入面出現
以上就係我對潮流既睇法

最後編輯: f92gimmix01 : 2006-8-8 11:50 PM
頂部

薰衣草     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 女
UID 1993

精華 0
帖子 6302
積分 812   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-7-28

發表於 2006-8-12 11:48 PM  資料  個人空間  主頁 短訊  加為好友  添加 薰衣草 為MSN好友 通過MSN和 薰衣草 交談 ICQ 狀態
對我黎講~~潮流只不過係一d明星明人或者designer帶頭既一d無之境玩意~~呢d野唔係轉親都會岩自己~

我覺得自己係5-6左右掛
見到自己鐘意既style先會留意多d~又唔會為潮流轉以不停買野~

其實樣樣我都有興趣~不過應該係手飾吸引我多少少~

芬姨:::爛gag王
小時候受傷有人心疼失落有人安慰
現在遇到困難自己就要學會面對
頂部

hokthebuilder     Rank: 2Rank: 2
藍之初
性別 保密
UID 586

精華 0
帖子 7
積分 105   詳情

閱讀權限 30
註冊 2006-7-8

It should be easy and not very hard......  every one will got some XG ..........no penalty

頂部

zafiro     Rank: 3
青出藍
性別 男
UID 143

精華 0
帖子 114
積分 210   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-6-24

在我心目中潮流,應該就係新野又最多人用既同好好睇既,應該係咁麻,
因為我無追求呢d野,同無$$,所以無乜大意見~!!

頂部

Ebichu~     Rank: 4Rank: 4
水中藍 (♡ ~ 麻將)
性別 女
UID 1420

精華 2
帖子 635
積分 517   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-7-20
來自 O c e a N
狀態 離線

發表於 2006-8-17 06:19 AM  資料  個人空間  短訊  加為好友  添加 Ebichu~ 為MSN好友 通過MSN和 Ebichu~ 交談 ICQ 狀態
我覺得潮流就係最流行的服饰 ! 就係咁簡單既一句.

我係個不太鐘意跟住潮流走既人, 因為最潮既衣服,手袋都係要用錢買. 我比較窮, 想買靚既衣服係一個好遙遠既想法. 我最鐘意既潮流係一件普通既Top加牛仔褲 , 好舒服 !
牛仔布既褲同裙, 其實我地差唔多每日都著住.
亦會有D人, 佢地唔會理果件衣服match唔match佢, 聽到D人話件野好潮,咁就買.可能你從來都不知道,唔同既衣服穿在唔同既人身上會有不同的效果. 例如一條普通連身裙畀個明星著,我地會覺得好高貴好靚,如果我地著住既話,會變左個企街或者癲婆.呢D就係感覺,明星都唔會揾D唔match佢地既衣服黎著啦!!
人地著得好睇,你可能唔好睇.千祈唔好麻木去跟住潮流走.
一件tshirt穿在唔一樣既人身上係可以表達每一個人既特色性格.
自己著得舒服就最緊要!

頂部

yickie     Rank: 3
青出藍
性別 保密
UID 1302

精華 0
帖子 32
積分 318   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-7-19

首先, 其實人人都有虛榮心, 我亦都不例外
所以追隨潮流好正常, 但係過份沉迷就需要制止了
其實潮流只係名牌既宣傳技巧, 刺激銷量既方法
前幾年流行板仔, 周街都係寬衣闊褲既人
而家興high-fashion細身, 全世界西裝外套細tee窄褲....
唔係話唔好睇, 但係都要睇個人適唔適合個style...
當然我唔會扮清高, 堅持高腰吊腳褲其實先型
不過我真係覺得成身名牌真係一D都唔好睇!
當我發現自已太想買新衫時都會這樣警惕自已
我唔算緊貼潮流 ...大概屬於level 5....都會注意潮流, 但唔會盲目追隨
比較鐘意日牌, 欣賞visvim, mastermind japan, number nine & comme des garcons (其實很虛榮呢 =P)
始終歐洲牌子很蝦亞洲人穿...
最喜歡既潮流題目係tee 同 visvim鞋子
多謝大家~

頂部

快速美言