遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

天藍競賽
 競賽類型: 以回覆參加
 截止參加競賽日期: 2006-8-20 12:00 AM
 競賽獎項:
優異獎:   10  XG
 參賽獎: 2 XG (凡參加此競賽者﹐辦獎時均會獲贈參賽獎)
 本競賽餘下未頒發的 XG 獎金: 不限
 頒獎日期: 2006-8-21 12:57 AM
標題: [推薦] TREND AREA GAME[您心目中的潮流] (已完結)
斯仔     Rank: 2Rank: 2
藍之初
性別 保密
UID 150

精華 0
帖子 248
積分 100   詳情

閱讀權限 30
註冊 2006-6-24

發表於 2006-7-20 07:27 PM  資料  個人空間  短訊  加為好友  添加 斯仔 為MSN好友 通過MSN和 斯仔 交談
TREND AREA GAME[您心目中的潮流] (已完結)

"您心目中的潮流"。 個玩法係﹐參賽者講出心目中﹐潮流究竟係咩一回事﹐覺得自己算唔算追得貼潮流 (1-10 level 自己屬於邊個 level)﹐自己最喜歡既潮流題目係咩 (例如﹐衫褲? 手袋? 鞋? 化妝? 手飾?) ...等等。  凡參加者有參賽獎 2 XG﹐另外我會選出講得最好最正果3個﹐各得 10 XG。

多謝咁多位既頂力支持個game經過左一個月終於選左3個勝出既貼子.....分別係 ka chun,coeyey,夜一 ...搵唔到大獎既唔洗灰心...好快我地trend area會推出新game and好康益大家!!!!

最後編輯: 斯仔 : 2006-8-21 01:01 AM
頂部

adelinelln     Rank: 3
青出藍
性別 女
UID 531

精華 0
帖子 238
積分 407   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-7-7
來自 貓の庶務部 (HKG->Y ...
狀態 離線

潮流係一種好多人會盲目跟從但亦有好多人喜歡某一種物件的小玩意, 尤其係D明星效應, 很多東西的價錢會突然膨脹
而我自己應該不算是追得貼潮流, 我自己屬於 level 4 啦
自己最喜歡嘅潮流題目應該係衫褲, 手飾和手袋, 不過多數只限於睇多於買

參賽獎: 2 XG

頂部

藍藍     Rank: 3
青出藍
性別 保密
UID 407

精華 0
帖子 1972
積分 296   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-7-3

I think "潮流" 係 a thing or a style that most poeple love in a  period of time, like smokey eyes make up , a newly out 3G phone or even a word.  The rules of 潮流 are those things must be new and a lot of people love to buy, follow or talk about it.
I think自己 唔算追得貼潮流, I give myself 3 out of 10 as I am not live in H.K now and I don't care the fashion at where I live now.  But I will get a little bit information from the dramas/shows I saw.  The things I like to know and 追 are手飾,衫褲, 化妝 and mobile phone.

頂部

期待郎中...     Rank: 4Rank: 4
水中藍 (我等待著你,只是你不知。)
性別 男
UID 1550

精華 0
帖子 1152
積分 1165   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-7-21
來自 雪之都...
狀態 離線

發表於 2006-7-21 02:22 PM  資料  個人空間  短訊  加為好友  添加 期待郎中... 為MSN好友 通過MSN和 期待郎中... 交談 Gmail ICQ 狀態 Yahoo!
我覺得心目中嘅潮流應該係,大多數人都會以輕便舒適的衣著為主要服飾。 咁就係我心目中嘅潮流啦...

如果講我自己算唔算潮,仲要1~10 level計算嘅話;我覺得自己都去到6.5 level嘅~

而我最鍾意嘅潮流話題就係手鍊啦! 因為手鍊嘅款式年年都推出好多,例如前排Dior出果條新手鍊咁,真係好靚嫁~ 搞到我有d心郁郁想去買佢...

最後編輯: 期待郎中... : 2006-7-21 02:23 PM

頂部

無聊的路人甲     Rank: 3
青出藍
性別 男
UID 210

精華 0
帖子 237
積分 146   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-6-25

我覺潮流只不過係一個統計學,睇下而家d人喜歡d乜野,多人鍾意0既咩就係一個潮流囉... ...只要有你可以令有些人跟從你的喜好,咁你就係潮流0既先鋒囉,好簡單啫... ...我唔係一個追得貼潮流0既人,因為我係一個貪便宜0既人,所以只要平,先會吸引我去留意佢... ...就好似電話咁,只要打到電話就得,唔需要多function... ...有另外只是錦上添花,最重要都係平重實用.. ...自己最喜歡既潮流題目係咩 (例如﹐衫褲? 手袋? 鞋? 化妝? 手飾?) --->暫時無bor.... ...如果真係要揀一樣,咁可能係衫褲掛.. ...

頂部

ka*chun     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 男
UID 27

精華 6
帖子 1175
積分 922   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-6-23
來自 Passion forest
狀態 離線

QUOTE:
您心目中的潮流究竟係咩一回事

響我心目中潮流係代表社會發展既步伐!!
試想想如果一個科技發達既社會, 佢既潮流仲一直停留係十幾廿年前。
lee個根本稱唔上一個健全既社會!!
響我心目中潮流能夠代表一個人既性格!!
如果一個人佢一d都跟唔上甚或至接受唔到當時既潮流, 仲停留係十幾廿年前!!
佢根本就係一個"食古不化"唔肯接受新事物既老頑固!!
係一個係性格上有缺陷既人!!

事實上香港可以成為購物天堂,
都係靠潮流推動我地去不斷咁去購物。
事實上一間公司請一個designer/產品設計… …
都需要佢具備潮流嘅觸覺!!!
根本"潮流"lee兩個字離唔開每一個人!!!

QUOTE:
覺得自己算唔算追得貼潮流 (1-10 level 自己屬於邊個 level)

我認為一個人跟唔跟得上潮流, 唔單只係睇佢既衣著,服飾... ...
仲需要睇埋佢既言行舉止, 甚至係思想!
如果要我區別自己係邊一個level!!
我認為係"6"

QUOTE:
自己最喜歡既潮流題目係咩

我最喜歡既潮流題目係衫褲!!
因為衫褲覆蓋左大部分既身體。
換言之要從外表去睇一個人衫褲會佔一個很重要的藉位!!!
正所謂"人靠衣妝,佛靠金妝"ma

勝出帖子: 優異獎

最後編輯: ka*chun : 2006-7-22 09:13 PM
頂部

terrybear     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 男
UID 42

精華 0
帖子 125
積分 742   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-6-23

個人感覺潮流是又身邊很多人或者事物同時朝同一個方向走,最後影響到更多人觀感。

我自己某方面都會留意潮流時尚,但絕非緊貼潮流的人。(只能評估自己在 level 3)

多數會留意潮流產品包括:各類數碼產品(手機、數碼影音產品)、運動鞋、電腦等

頂部

風之使者     Rank: 3
青出藍
性別 男
UID 1731

精華 0
帖子 60
積分 277   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-7-23
來自 英格蘭
狀態 離線

發表於 2006-7-25 03:47 AM  資料  個人空間  短訊  加為好友  添加 風之使者 為MSN好友 通過MSN和 風之使者 交談 Yahoo!
潮流係社會上多人跟隨既風氣,好似時事,時裝... 變化得好快
我唔算追得貼潮流,因為我唔會跟住潮流走。
人做我做,人有我有,根本沒有自己既風格。
我覺得自己屬於Level 2

頂部

coeyey     Rank: 3
青出藍
性別 女
UID 173

精華 0
帖子 10
積分 157   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-6-25
來自 ╰ ☞ 火 星 ☜ ╮
狀態 離線

禾覺得潮流係身邊或者生處係o個個地方..社會係凸然跟o個一個方向走....而影響到個人gei品味...(巧似睇番以前gei興過gei野..e+會覺得巧肉酸...但係興o個陣你一d刀5會覺得肉酸ga..因為社會個潮流興ma...e+興hip hop..可能過多幾年興貼身野gei時候..你又會覺得hip hop褲著到貢..d3又貢大件巧樣衰.....呢d就係禾想講gei影響到個人品味la...)其實禾覺得香港人比巧多地方gei人刀係識著3同有fashion sense....不過..有時..太盲目同太講brand la....可能覺得有brand係身..個人刀自信d la....其實禾一d刀5介意追潮流...只要5盲目....只要係追得起..著得舒服..睇上去靚gei....就可以la..
禾諗禾5算貼得巧交關...um....刀有7LV gei....最少..5興gei野..巧少會擺係個身到.....
最中意gei潮流題目...梗係多d accessories...因為禾有儲丫ma....

勝出帖子: 優異獎

頂部

jp123     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 1790

精華 0
帖子 224
積分 609   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-7-25

潮流係由大部份係同一時間內人追隨既一D野,可以係物件或者語言。
我覺得自己都有Level 5,因為我會清楚潮流,但唔會盲目跟隨深流。
我最喜愛既潮流係語言,因為係語言中可屆禎現在社會的現象與問題,而且口語不停進化,將所有口語整理,簡直可以係Uni開個自己既學系呀。

Sorry, because I don't know what is TIP, so, i typed the UID is there.. is something wrong.. i'm sorry.

Please delete it for me, please.. million of thanks!

最後編輯: jp123 : 2006-8-1 05:43 AM
頂部

快速美言