遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: [討論] 大家覺得adobe 收購左macromedia點睇?
ditt     Rank: 3
青出藍
性別 男
UID 334

精華 0
帖子 154
積分 317   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-6-29

大家覺得adobe 收購左macromedia點睇?

個人覺得佢壟斷o左全世界『設計行業』o既軟件,唔係好現象 (

最後編輯: ditt : 2006-7-20 03:26 PM
頂部

dragonli     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 101

精華 0
帖子 423
積分 1190   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-6-24
來自 一個遙遠的星球
狀態 離線

我唔係咁鍾意 adobe,但係好鍾意 macromedia,所以收購左我都唔知點好 .............. 好似我好主觀喎!

ditt :
dragonli,
你0係咪設計業內人仕?

頂部

flash2man (我愛芙蓉姐姐)     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍
性別 保密
UID 19

精華 0
帖子 4160
積分 5664   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-6-23
來自 活在芙蓉姐姐世界
狀態 離線

大家有冇知道如果之前考左MacroMedia的證書而家會唔會無效架?

ditt :
flash2man,
你0係咪設計業內人仕?
我覺得唔洗驚架,Adobe 一定會 keep 番好多 Macromedia既招牌軟件,好似 Flash, Director 等等,所以個牌一樣有用。
但係如果下個 version,Adobe 將 Photoshop 同 Fireworks,Golive 同 Dreamweaver,Illustrator 同 Freehand .. .等等類似0既軟件,合埋出另一個全新0既軟件既話,我地就真係比 Adobe 玩死囉 ~~~

頂部

alanhkk     Rank: 4Rank: 4
水中藍 (XS王 + 積分王)
性別 男
UID 1504

精華 0
帖子 260
積分 1873   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-7-21

QUOTE:
原帖由 ditt 於 2006-7-20 03:21 PM 發表
個人覺得佢壟斷o左全世界『設計行業』o既軟件,唔係好現象 (

經你一問,我才知道 Adobe 已於2005年12月正式收購 Macromedia。

Adobe 是專業設計軟件的龍頭大哥,有二十多年的鴃漓,旗下的Acrobat、PhotoShop、Illustrator、PageMaker為出版界不可或缺的軟件。然而,自從互聯網流行以後,網上出版日益發達,Macromedia為後起之秀,旗下的軟件如Dreamweaver(網頁設計)、Flash(動畫設計)、Director(多媒體設計)等,深受用家歡迎。Adobe一方面受到其他軟件商如Ulead等的挑戰,另一方面,網上出版有凌駕傳統印刷出版之趨勢,為了保持領先地位,因此進行一系統的收購計劃,包括網上出版GoLive、Accelio等。

有關詳情,可參見Adobe網址:http://www.adobe.com/aboutadobe/invrelations/adobeandmacromedia_faq.html#strategy

頂部

性別 男
UID 1504

精華 0
帖子 260

閱讀權限 50

QUOTE:
原帖由 flash2man 於 2006-7-22 02:18 PM 發表
大家有冇知道如果之前考左MacroMedia的證書而家會唔會無效架?

唔會 Because  考左MacroMedia的證書 主要是識得運用Macromedia Flash同Abode Photoshop 製作動畫及圖片等

ditt :
alanhkk,
你0係咪設計業內人仕?
我都係住0係你個城市喎!!!
搵日飲茶 :)

頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511
積分 5235   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-3-24
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

點解合拼 d 軟件會玩死我地呢?  如個套新 version 軟件可以開到兩隻 format﹐係唔係就無所謂呢?

其實我用開 photoshop (識少少﹐用得唔精)﹐但一用 Fireworks 又覺得 Fireworks 幾 cool 喎.. 如果叫唔揀﹐我會鐘意 Fireworks 多 d 呢!!  但係因為一開始用開 photoshop﹐所以習慣左一時有唔係好想轉...

話時話﹐我唔係業內人仕 (答定您﹐見您個個都問)!!  hahahaha..  

ditt :
其實市面上設計軟件已經好多 bug 好混亂,再比 Adobe 攪一攪,平時 D 新版本,已經麻煩多多,合併版,D bug 一定多到暈!!更加混亂!!
不過比佢\壟斷o左,都有好處0既,起碼以後可以統一 D。
但係因為缺乏競爭,價錢企硬 !! 工能照舊!! 我地都要買賣 >0<\"
話時話,小弟都係胡亂猜測,可能 Adobe 會多方向發展呢?各位如果收倒風請通知聲小弟 :)

頂部

性別 男
UID 1504

精華 0
帖子 260

閱讀權限 50

我都唔係設計業內人仕但我熱愛COMPUTER

flash2man :
友情提示,熱愛軟件亦都要熱愛版規,記得去修改返你之前犯版規個Post

頂部

冬冬     Rank: 3
青出藍
性別 保密
UID 314

精華 0
帖子 434
積分 251   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-6-29
來自 汽水樽裡的咖啡
狀態 離線

QUOTE:
ditt :
flash2man,
你0係咪設計業內人仕?
我覺得唔洗驚架,Adobe 一定會 keep 番好多 Macromedia既招牌軟件,好似 Flash, Director 等等,所以個牌一樣有用。
但係如果下個 version,Adobe 將 Photoshop 同 Fireworks,Golive 同 Dreamweaver,Illustrator 同 Freehand .. .等等類似0既軟件,合埋出另一個全新0既軟件既話,我地就真係比 Adobe 玩死囉 ~~~  

一定唔會出合版,理由好簡單,佢十隻軟件分開出絕對賺得多個十合一。

頂部

快速美言

一群熱心會員對本主題作出以下的回覆:

ditt: RMK added - PID 5288
ditt: RMK added - PID 5903
ditt: RMK added - PID 5907
ditt: RMK added - PID 5903
ditt: RMK added - PID 6071
flash2man: RMK added - PID 6078

最後回覆日期: 2006-7-24 11:08 AM
  編輯帖子
快速美言