遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: 世界視線:「中式英語」進軍世界
  牛丸     Rank: 3
青出藍 (牛柏葉)
性別 保密
UID 174

精華 0
帖子 1836
積分 256   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-6-25

發表於 2006-11-17 10:22 PM  資料  個人空間  短訊  加為好友  添加 牛丸 為MSN好友 通過MSN和 牛丸 交談

QUOTE:
原帖由 myjess 於 2006-11-13 12:56 PM 發表
「deformedman 」 「 kweerboy 」 呢D字唔係幾好,真係唔好繼續用

high tea------> chinglish?

high tea好似唔係chinglish

頂部

sute_snoopy (~~小比比~~)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主 (小比比)
性別 男
UID 198

精華 3
帖子 1517
積分 3229   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-6-25

QUOTE:
原帖由 牛丸 於 2006-11-17 10:22 PM 發表

high tea好似唔係chinglish

我上網查過∼∼ high tea係英國ge一種飲食文化∼∼∼∼∼∼
所以唔係chinglish

頂部

wcm100     Rank: 3
青出藍
性別 保密
UID 1127

精華 0
帖子 66
積分 176   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-7-17
來自 Hong Kong
狀態 離線

呢果中英語文網站代表中文在世界文化舞台佔一定地位. 人家重視就係好現像. 從前中文未受重視皆因地位不高.

ah_cho :
但係中文對非中文人黎講係超難學。。。

頂部

renren123     Rank: 2Rank: 2
藍之初
性別 保密
UID 8584

精華 0
帖子 18
積分 127   詳情

閱讀權限 30
註冊 2006-8-23

唓!笑人地中國人喎!香港人D英文又好得去邊啊!?尤其係果D香港明星週不時要加D英文詞,但係又用錯喎! 係外國大學D香港黎嘅留學生都唔敢同D鬼溝通啦!

ah_cho :
我諗係睇你同開咩人玩
我自己以前都唔喜歡講英文
但係當身邊個個係英文人,唔講都唔得
講得多就自然會好。。。

頂部

maricela     Rank: 2Rank: 2
藍之初
性別 保密
UID 15914

精華 0
帖子 3
積分 100   詳情

閱讀權限 30
註冊 2006-11-20

我为什么要学英语? 因为, 它可以给我好的工作和待遇, 不是我太有时间. 明天可能很多外国人说中文比我还好,也是因为他/她想有更好的生活. 语言变化中, 6-70年代的美语和现在有多少的区别-美国的小镇和DOWNTOWN听一下就知道. 为什么西班牙,德文能改变英语? 明天我就去告诉我老板什么是:horse horse tiger tiger.

頂部

sammngg     Rank: 2Rank: 2
藍之初
性別 保密
UID 3306

精華 0
帖子 76
積分 100   詳情

閱讀權限 30
註冊 2006-8-3

that is funny i really dint know that thank you

頂部

agelessoldman     Rank: 3
青出藍
性別 男
UID 5780

精華 0
帖子 361
積分 341   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-8-12

呢個網站名稱係帶侮辱性成份。chinglish 係影射中國人講唔純正既英文。創辦呢個網站其中肯定有中國人﹐唔知呢個人係度諗緊乜野。Ching/Chink 呢個字眼係19世紀末鴉片戰爭時英國人對當時清朝的中國人一種鄙視的稱呼。同樣 spik 對用西班牙言語溝通、 ginny/guiny 對意大利人一樣係非常之侮辱。

大家可以去下面呢兩個網站睇睇其它的 racial slurs﹕
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_ethnic_slurs#C
http://gyral.blackshell.com/names.html

至於個句 long time no see﹐ 雖然我唔可以百分百確實﹐但我相信唔係中國人發明既。有好多國家用既語言文化同亞洲國家有許多相同﹐我遇到既好多東歐及北歐人甚至除左英國既歐洲人講野時表達方式都同我地有好些地方接近。當然﹐個句 people mountain people sea 其實係個 gag﹐係幾廿年前香港人講開既玩笑﹐不上大雅之堂。

頂部

快速美言

一群熱心會員對本主題作出以下的回覆:

ykwan850: RMK added - PID 52715 [ view ]
ykwan850: RMK added - PID 52874 [ view ]
ykwan850: RMK added - PID 52874 [ view ]
ykwan850: RMK added - PID 53322 [ view ]
ykwan850: RMK added - PID 53419 [ view ]
ykwan850: RMK added - PID 53354 [ view ]
ykwan850: RMK added - PID 59167 [ view ]
ykwan850: RMK added - PID 72208 [ view ]

最後回覆日期: 2007-1-11 04:38 AM
  編輯帖子
快速美言