诱人的老师中文字幕在线观看
遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: [求助] UPLOAD野好慢...中途stop左!
  Snowcat     Rank: 1
新天藍會員
性別 女
UID 161

精華 0
帖子 468
積分 53   詳情

閱讀權限 20
註冊 2006-6-24

UPLOAD野好慢...中途stop左!

X-Seek
此 X-Seek 主題價值 50 XS。 (天藍出手)
X-Seek 出題者 Snowcat 希望能在 2006-11-9 08:39 AM 前尋找到解決方案。
已於 2006-11-6 01:31 AM 由 Snowcat 選出最合適的解決方案及關閉 X-Seek 主題。

唔知點解呢, 我upload野好慢, 所有野都係甘, 連upload相都唔得
就算得100幾KB既FILE都upload唔到, 到一半就停左
但個問題係, 我平時睇網頁/ BT, download野都好快
唯獨係upload野慢..我就好唔明係咪有D咩setting我搞錯左
定係有其他問題...
因為如果純粹係條線慢..無理由我download野可以甘快....睇野又甘快
但淨係upload野慢架....有無人知點解?

[ 觀看解決方案 ]

最後編輯: mickeyGoUp : 2006-11-2 11:05 AM
頂部

spoon_sir     Rank: 3
青出藍
性別 男
UID 9231

精華 0
帖子 61
積分 142   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-8-26

most of the internet provider have different between upload and download ratio.  Normally download ratio should be higher than upload ratio. you can check with your internet provider first.

頂部

super-hing     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (唯讀閒人)
性別 男
UID 228

精華 0
帖子 3326
積分 7453   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-6-26

你 check 下 個 upload speed ..睇下有幾快..

>>
http://www.speakeasy.net/speedtest/

頂部

自由神     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 437

精華 0
帖子 694
積分 1770   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-7-4

QUOTE:
原帖由 Snowcat 於 2006-11-2 08:39 AM 發表
唔知點解呢, 我upload野好慢, 所有野都係甘, 連upload相都唔得
就算得100幾KB既FILE都upload唔到, 到一半就停左
但個問題係, 我平時睇網頁/ BT, download野都好快
唯獨係upload野慢..我就好唔明係咪有D咩setti ...

upload慢,可能你上載的sever問題或時間問題。
睇網頁/ BT, download野快,與上載是會不同的
你試吓用其他網地上載

http://www.yousendit.com/
http://users.imagevenue.com/host.php
試一試這兩個呀
我都有時快、有時慢

頂部

新天藍會員
性別 女
UID 161

精華 0
帖子 468
積分 53   詳情

閱讀權限 20

QUOTE:
原帖由 自由神 於 2006-11-2 11:30 AM 發表

upload慢,可能你上載的sever問題或時間問題。
睇網頁/ BT, download野快,與上載是會不同的
你試吓用其他網地上載

http://www.yousendit.com/
http://users.imagevenue.com/host.php
試一試這兩個 ...

唔系呀, 我系upload去邊都慢
even send e-mail 或者send野比人都慢囉
即係任何要"send出去"既活動都慢

頂部

super-hing     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (唯讀閒人)
性別 男
UID 228

精華 0
帖子 3326
積分 7453   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-6-26

QUOTE:
原帖由 Snowcat 於 2006-11-2 12:22 PM 發表

請問..你係用咩上網??wireless??cable???
同埋..你成日(即係 24 小時) 都係 upload 得好慢??

Snowcat :
甘我又唔系24小時坐係電腦度..
不過我係唔同時段時過..都係甘囉
我用cable囉..即係唔洗log in..插住一開機就online果隻..

X-Seek 解決方案 1/3  [ 觀看下一個解決方案 ]  
頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835
積分 9054   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

Snowcat :
甘我又唔系24小時坐係電腦度..
不過我係唔同時段時過..都係甘囉
我用cable囉..即係唔洗log in..插住一開機就online果隻..

有無check過有無中spyware? 有pyware都有可能影響! 有無call isp?

Snowcat :
都有check過, 但係我唔記得左整完有無分別..
因為我部機本身都幾廢...有時check check下又hang機..=_="
call isp...呢個就係我call極都係甘, 所以先上黎問大家知唔知點解(除左係ISP 廢既問題外..)
唔好問我點解唔轉..因為獨市 無得轉><!

頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835
積分 9054   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

咁奇? 咁妳有無用router? 有用就試下update firmware啦!

重有, 試下uninstall network card driver, reboot, check and clean up spyware, reboot, reinstall network driver!

X-Seek 解決方案 2/3  [ 觀看下一個解決方案 ]  
頂部

自由神     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 437

精華 0
帖子 694
積分 1770   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-7-4

QUOTE:
原帖由 Snowcat 於 2006-11-2 12:22 PM 發表

Win XP 的網路傳輸相關設定並沒有完全發揮寬頻上網效能的極限。
2.開始→執行 ( 輸入 REGEDIT 後按確定 )。

3.出現登陸編輯程式視窗,點選左邊窗格的:

HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetServicesTcpip

4.點選左邊窗格裡“Tcpip”後按滑鼠右鍵,選擇新增 DWORD。

5.將 DWORD 的名稱設定為“DefaultTTL”後選擇修改:設定為十六進位,數值設為“80”。

6.再點選左邊窗格裡“Tcpip”後按滑鼠右鍵,選擇新增 DWORD。

7.將 DWORD 的名稱設定為“GlobalMaxTcpWindowSize”後選擇修改:設定為十六進位,數值設為“7FFF

Snowcat :
好似好有用甘, 改左, 呢一兩日試下有無改善先~

X-Seek 解決方案 3/3   

頂部

新天藍會員
性別 女
UID 161

精華 0
帖子 468
積分 53   詳情

閱讀權限 20

好多謝你地幫我,
我分左d XS比你地喇
我最感謝既係大家有follow up我既case,唔係講完就算..
Thanks

頂部

快速美言

一群熱心會員對本主題作出以下的回覆:

Snowcat: RMK added - PID 52319 [ view ]
Snowcat: RMK added - PID 52685 [ view ]
Snowcat: RMK added - PID 52841 [ view ]
Snowcat: 好可惜呀, 整左都無咩改善, 我諗都係我既ISP問題架喇...算喇..多謝各位覆我!

最後回覆日期: 2006-11-6 01:24 AM
  編輯帖子
快速美言