遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: 六 歲 女 黑 語 盤 問 中 五 生
ohahamok     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 35

精華 0
帖子 929
積分 559   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-6-23
來自 特區
狀態 離線

六 歲 女 黑 語 盤 問 中 五 生

6 歲 女 童 與 兩 名 8 、 10 歲 女 童 涉 嫌 以 黑 社 會 語 言 盤 問 四 名 中 五 生 , 又 召 來 童 黨 打 人 , 警 方 到 場 向 她 們 查 問 。

被 「 細 蝦 大 」 打 傷 的 兩 名 男 生 分 別 姓 梁 和 姓 黃 ( 17 及 16 歲 ) , 兩 人 是 中 五 同 班 同 學 , 將 於 下 月 舉 行 的 學 校 運 動 會 演 出 「 中 國 舞 」 助 興 , 昨 日 下 午 2 時 許 , 他 們 相 約 兩 名 女 同 學 到 葵 盛 東  商 場 二 樓 的 平 台 花 園 , 商 談 排 舞 細 節 。
問 青 年 「 有 冇 煙 仔  ? 」
據 稱 , 當 時 商 場 平 台 花 園 內 有 很 多 小 朋 友 在 嬉 戲 玩 耍 , 四 名 青 年 坐 在 長  上 傾 談 , 至 2 時 10 分 , 突 然 有 三 名 女 童 走 近 , 其 中 一 人 約 6 歲 , 身 高 不 足 四 呎 ; 另 兩 人 約 8 至 10 歲 , 亦 不 足 五 呎 高 。 她 們 問 四 名 青 年 「 有 冇 煙 仔  ? 」 其 中 一 名 青 年 見 她 們 是 「 小 妹 妹 」 , 於 是 便 說 : 「 咁 細 個 食 乜  呀 , 有 都 唔 會 畀 你  ! 」 。  

「 咁 串 … … 唔 好 走 呀 ! 」

豈 料 , 此 時 其 中 一 名 女 童 以 嬌 滴 滴 的 聲 音 , 卻 又 是 惡 形 惡 相 的 態 度 叱 喝 青 年 : 「 你 知 唔 知 呢 度 係 勝 和  , 你 跟 邊 個 大 佬  ! 」 青 年 呆 了 不 知 如 何 應 對 。 另 一 名 女 童 又 大 聲 補 充 : 「 我 問 你 有 冇 跟 人 呀 ! 」 青 年 見 她 們 只 是 「 小 朋 友 」 , 索 性 不 予 理 睬 。 此 時 , 再 有 三 名 年 約 11 、 12 歲 的 男 童 走 近 , 六 名 小 童 將 四 名 青 年 包 圍 。
此 時 , 一 名 女 童 又 揚 聲 : 「 咁 串 , 信 唔 信 我 吹 雞 打 你   , 你  唔 好 走 呀 ! 」 三 名 女 童 隨 即 走 到 平 台 花 園 較 遠 處 , 向 大 約 10 名 年 約 14 、 15 歲 的 男 童 「 指 指 點 點 」 , 三 名 男 童 則 繼 續 包 圍 四 名 青 年 。 四 人 見 勢 色 不 對 , 於 是 起 身 準 備 離 開 , 該 10 名 男 童 一 同 跑 過 來 將 他 們 圍 住 , 並 針 對 兩 名 男 生 施 襲 , 另 一 名 女 生 在 阻 止 時 遭 人 推 向 牆 邊 , 撞 傷 頭 部 。
兩 名 男 生 被 「 蟻 多 摟 死 象 」 推 倒 地 上 , 繼 而 遭 人 拳 來 腳 往 毆 打 , 兩 人 幾 經 掙 扎 終 脫 身 , 狂 奔 入 商 場 報 警 , 打 人 的 小 惡 霸 事 後 四 散 逃 去 , 但 三 名 女 童 則 仍 然 留 在 現 場 。
警 方 到 場 停 住 三 名 女 童 查 問 , 其 中 8 歲 女 童 登 時 哭 了 起 來 ; 另 一 名 10 歲 女 童 則 仍 然 嬉 皮 笑 臉 ; 6 歲 女 童 則 一 直 木 無 表 情 。 警 方 事 後 以 她 們 並 無 直 接 參 與 打 架 , 登 記 資 料 後 將 她 們 釋 放 離 開 。
事 件 中 , 受 傷 女 生 毋 須 送 院 , 兩 男 生 則 分 別 左 面 顴 骨 、 頭 部 及 手 腳 受 輕 傷 , 經 送 院 敷 治 後 已 告 無 礙 。
臨 床 心 理 學 家 朱 嘉 麗 形 容 案 中 三 名 女 孩 的 行 為 十 分 大 膽 , 不 過 , 她 認 為 只 有 6 、 7 歲 的 小 童 應 不 會 加 入 黑 社 會 , 可 能 是 從 家 庭 或 媒 體 中 看 過 同 類 場 面 , 做 出 模 仿 行 為 。 她 認 為 這 些 小 童 可 能 自 我 形 象 低 , 學 業 成 績 較 差 , 令 他 們 以 為 可 以 用 這 類 手 法 來 「 嚇 窒 」 別 人 。  

社 工 : 可 能 唔 係 第 一 次

朱 認 為 社 工 應 跟 進 事 件 : 「 可 能 佢  唔 係 第 一 次 咁 做 , 社 工 要 話 畀 佢  知 咁 做 係 唔  , 仲 要 問  佢  係 模 仿 邊 個 ? 同 埋 了 解 家 庭 背 景 , 作 出 適 當  輔 導 。 」
香 港 青 年 協 會 荃 灣 及 葵 涌 外 展 社 會 工 作 隊 單 位 主 任 陳 文 浩 指 出 , 葵 青 區 的 童 黨 問 題 , 相 對 天 水 圍 及 元 朗 區 等 地 情 況 不 算 嚴 重 , 不 過 , 涉 及 的 童 黨 年 僅 6 歲 , 過 去 的 確 少 見 。
陳 說 , 近 年 一 直 關 注 區 內 童 黨 「 低 齡 化 」 問 題 , 很 多 五 、 六 年 級 學 生 已 懂 黑 社 會 語 言 : 「 有  未 必 真 係 入  會 , 只 係 身 邊 認 識 有 背 景 人 士 , 唔 想 畀 人 蝦 或 者 以 為 好 威 , 咪 搵 佢  幫 手 , 俗 稱 『 吹 雞 』 , 不 過 佢  係 唔 知 呢 個 行 為  嚴 重 性 。 」 陳 認 為 外 展 工 作 相 當 重 要 , 社 工 應 盡 早 向 這 批 童 黨 給 予 輔 導 。
轉貼自蘋果日報

以上呢單新聞大家點睇 !?
會唔會只係冰山一角呢 !?
見報上被捕既女孩 ,
睇佢地個表情真係好天真無邪 ,
點都諗唔到佢d黑語咁流暢 !
照呢單新聞o黎睇 ,香港既明天會有希望嗎 !?

人生如戲 , 戲如人生 ~
頂部

牛丸     Rank: 3
青出藍 (牛柏葉)
性別 保密
UID 174

精華 0
帖子 1836
積分 256   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-6-25

發表於 2006-10-23 10:29 PM  資料  個人空間  短訊  加為好友  添加 牛丸 為MSN好友 通過MSN和 牛丸 交談
我的粗口都好流暢..wakakakakkaka...我都係中五一名....其實呢單野代表政府教育有幾''成功''.....

不過如果我係佢地..我都會怕怕地..點會幾個豆釘竟然咁同我講...我都唔會用粗口話佢地..點知佢地老豆係唔係附近...個時我未死

ohahamok :
好多人都操流利粗口, 但未必代表有惡意 !
但呢單新聞既小童值情識得黑語至犀利 ,
所以話後生可畏 !

頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835
積分 9054   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

QUOTE:
原帖由 ohahamok 於 2006-10-23 09:25 發表
6 歲 女 童 與 兩 名 8 、 10 歲 女 童 涉 嫌 以 黑 社 會 語 言 盤 問 四 名 中 五 生 , 又 召 來 童 黨 打 人 , 警 方 到 場 向 她 們 查 問 。
......
臨 床 心 理 學 家 朱 嘉 麗 形 容 案 中 三 名 女 孩 的 行 為 十 分 大 膽 , 不 過 , 她 認 為 只 有 6 、 7 歲 的 小 童 應 不 會 加 入 黑 社 會 , 可 能 是 從 家 庭 或 媒 體 中 看 過 同 類 場 面 , 做 出 模 仿 行 為 。  ...

無錯, 理論上係唔會加入黑社會, 但唔代表唔係社會喎!! 好多時土小朋友話自己跟乜乜大佬, 事實上有幾多真係有入會儀式? 我相信大部份所以跟大佬都係口頭上, 所以呀心理學家唔應該覺得"不會加入黑社會". 今次呢個問題係好嚴重, 咁細個就可以咁流利, 再大咪不得了? 童黨問題世界各角都有, 亦聽唔少更嚴重的, 但咁細就咁真係好少見, 究竟係香港教育出問題, 定成個社會都有問題? 家長經常話為揾食, 但有得食而令到下一代變成咁又值唔值?

ohahamok :
亦有可能係果班小朋友身邊 ,
就有唔少黑社會背景既人 ,
耳濡目染下就學識點去蝦蝦霸霸 ~

頂部

super-hing     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (唯讀閒人)
性別 男
UID 228

精華 0
帖子 3326
積分 7453   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-6-26

點解..咁細 過就會..被 踢左入會-.-
d 會社會 搵d 細路女黎..有咩用-.-
又唔打得..又無$$..即係=無用-.-
大佬吹雞.d 細路 到哂..
笑都被人笑死啦...

ohahamok :
我諗佢地未必真係入咗黑社會 ,
只係身邊d人係咁講 , 佢地又學人講 !

頂部

super-hing     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (唯讀閒人)
性別 男
UID 228

精華 0
帖子 3326
積分 7453   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-6-26

QUOTE:
原帖由 牛丸 於 2006-10-23 10:29 PM 發表
我的粗口都好流暢..wakakakakkaka...我都係中五一名....其實呢單野代表政府教育有幾''成功''.....

不過如果我係佢地..我都會怕怕地..點會幾個豆釘竟然咁同我講...我都唔會用粗口話佢地..點知佢地老豆係唔係附近 ...

我覺得..呢件事..唔可以 話政府 錯哂..
教育問題..就算 唔成功..都唔會..叫佢地 入 黑社會掛-.-

我覺得 最大既 問題 出係 家長到-.-

ohahamok :
你所講既我都認同 !
家長真係有責任 ,
唔可以淨係話要搵食而唔理d小朋友 !

頂部

小神     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 11831

精華 0
帖子 2634
積分 1386   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-9-12
來自 天堂
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 super-hing 於 2006-10-24 03:21 AM 發表
點解..咁細 過就會..被 踢左入會-.-
d 會社會 搵d 細路女黎..有咩用-.-
又唔打得..又無$$..即係=無用-.-
大佬吹雞.d 細路 到哂..
笑都被人笑死啦...

都唔係冇用架~
可能叫佢走粉...帶違禁品咁..
d 警察點會無la la 搜一個小朋友身ar..
可能真係比人踢入會都唔定架~

頂部

小神     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 11831

精華 0
帖子 2634
積分 1386   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-9-12
來自 天堂
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ultraegg 於 2006-10-23 11:05 PM 發表

無錯, 理論上係唔會加入黑社會, 但唔代表唔係社會喎!! 好多時土小朋友話自己跟乜乜大佬, 事實上有幾多真係有入會儀式? 我相信大部份所以跟大佬都係口頭上, 所以呀心理學家唔應該覺得"不會加入黑社會&quo ...

我覺得教育一定有要改善o既地方, 家長話要搵食唔得閒理d 細路都有問題..
但係我覺得最大問題係d 細路宜家好容易就接觸到d 電影...漫畫..
好多呢d 電影..漫畫都係描寫d 黑社會英雄幾威幾勁..
d 細路就有樣學樣..
試諗下教育同家長呢d 問題一路都存在..
但係以前, 上一代都冇咁多呢d 問題..
係近來越黎越多呢d 童黨新聞..
所以我覺得主要都係d 細路太易接觸地呢d 意識不良o既電影同漫畫之類o既野..

頂部

accheunghk     Rank: 2Rank: 2
藍之初
性別 男
UID 4923

精華 0
帖子 3
積分 124   詳情

閱讀權限 30
註冊 2006-8-8

佢老豆係黑社會, 比人斬死, 佢阿媽做兩份工養7個細路.

ohahamok :
今日報紙有講到 , 呢班小朋友係來自單親家庭 !
講番以前既社會 ,
左鄰右里都會互相幫忙 ,
而家只會各顧各互不理睬 ,
所以d小朋友係無大人照顧下好易學壞 !

頂部

ohahamok     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 35

精華 0
帖子 929
積分 559   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-6-23
來自 特區
狀態 離線

七童涉葵涌傷人案被捕
(星島) 10月 24日 星期二 07:21PM
警方昨日拘捕七名年齡介乎十三至十七歲男童,他們涉嫌於日前在葵涌一間商場,毆打另外兩名男童。案件發生在十月二十二日下午約二時,兩名年齡分別十五歲及十七歲的男童於葵盛東商場二樓平台公園內,被一班青少年毆打。葵青警區反三合會行動組探員接手調查案件,並成功鎖定兩名疑犯。探員昨日採取行動,於葵涌七名男童的住所將他們拘捕,所有男童已全部保釋候查,十一月初再返警署報到。警方發言人重申,當日在現場尋獲的三名女童只是目擊者,調查顯示她們沒有自稱三合會會員。

照咁睇呢件事又好似唔關果三位小朋友事wor !?
但點解d報紙又會咁寫 , 唔通唔駛保障事件中既小朋友 !?
我睇咗生果報、方向日報同日月報都話三位小朋友有講黑語 ,
咁果幾張報紙既報導係根據咩証據去報導呢 !?

最後編輯: ohahamok : 2006-10-24 08:24 PM

人生如戲 , 戲如人生 ~
頂部

wcm100     Rank: 3
青出藍
性別 保密
UID 1127

精華 0
帖子 66
積分 176   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-7-17
來自 Hong Kong
狀態 離線

呢班細佬冇得教, 平時睇電視台D□產片就可以學到黑社會人物開片及口語. 重加大人要死做爛做, 幾乎每日十多少時. 更缺乏家教. 今日D公屋一住就幾萬人一條□. 如果每座樓?四條細路己學壞. 40層樓就有160條人細鬼大.
一條屋□就有幾百人出黎打打殺殺 . 所以係舊時石峽尾只有七層樓時都好利害. 一入□口就有人留意你(如果係細路). 果時人窮又無王管, 吾做難仔就做勿呢?

所以呢幾絛細路仔做先峰, 後面十多歲D細路才是真兇.

ohahamok :
其實我諗果幾個小朋友都唔係太壞,
只係冇家人照顧所以成日出街玩 ~
如果社會上有多d支緩 , 或者果d小朋友會有救 !

頂部

快速美言