遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: Yahoo Fantasy Basketball 2006-2007 討論區
francais (咩咩)     Rank: 6Rank: 6
雲中藍 (飄忽的豬)
性別 男
UID 8141

精華 0
帖子 5576
積分 17581   詳情

閱讀權限 70
註冊 2006-8-21
來自 你話邊就邊啦
狀態 離線

發表於 2006-11-10 12:13 AM  資料  個人空間  短訊  加為好友  添加 francais 為MSN好友 通過MSN和 francais 交談 Gmail

QUOTE:
原帖由 antonylau 於 2006-11-9 06:36 PM 發表
大家到現在都識點玩喇。我聽到francais話球員比賽少得分就少,我認同,因為我set 左每天10人都可以取分,所以大家之間的分差好大,我考慮過了,我覺得要改動一下,唔知大家有什麼意見呢,我諗住咁樣set:

1 PG ...

我覺得開始佐就唔好再作任何變動了,雖然對全部人來講都係公平
不過因爲draft係根據剛開始的setting而作出決定,而後來setting改變的話draft回來的球員有可能會吃虧

擧個例
開始setting PF只扣0.2,而pts只有0.5,FGM,FTM數值低,blk,reb數值較高
這樣會誘使draft一些防守型的球員
而draft后setting改成PF扣0.5,pts,FGM,FTM數值全部增加,而blk,reb不變,這樣防守型球員的優勢全部消失掉,而且可以說是很吃虧
到晚上回來看到所有有關pts的得分再增加,而防守性得分基本沒變,失誤犯規類扣分增加,這樣更對防守球員不利
因爲一切改動都在draft后作出,已經沒有可能更換roster

至於減少記分人數,值得考慮一下,這樣更需要智謀和運氣~
不過都只是遊戲,無需太認真,我好似認真過頭了……

最後編輯: francais : 2006-11-10 12:35 AM
頂部

elia     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍
性別 保密
UID 419

精華 0
帖子 1718
積分 2402   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-7-4
來自 水平線下
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 francais 於 2006-11-10 00:13 發表

我覺得開始佐就唔好再作任何變動了,雖然對全部人來講都係公平
不過因爲draft係根據剛開始的setting而作出決定,而後來setting改變的話draft回來的球員有可能會吃虧

擧個例
開始setting P ...

嘩 !!你講緊什麼東西 ? 好深喎
draft究竟是什麼 ?
咁我日日變動球員 , 會扣分的嗎 ?有無人可以解釋下遊戲犯規則 ?

我岩岩至搵左 2 個球員打星期四喎...

頂部

elia     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍
性別 保密
UID 419

精華 0
帖子 1718

閱讀權限 60
註冊 2006-7-4
來自 水平線下
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 antonylau 於 2006-11-9 18:36 發表
大家到現在都識點玩喇。我聽到francais話球員比賽少得分就少,我認同,因為我set 左每天10人都可以取分,所以大家之間的分差好大,我考慮過了,我覺得要改動一下,唔知大家有什麼意見呢,我諗住咁樣set:

1 PG ...

[size=-2]反對!!
咁你地些強隊更加攬實成績好既球員啦 , 咪即係 set 左之後唔駛睇啦,
你地一早 set 晒些好野 ,我地邊有得打 ??
你睇下我 改動左幾多 ' 水野 '出去, 都重係排係後面呀 !!!((

[size=-1]重有 antonylau 你點解唔叫 Creative set 好些球員呀 ,
佢同我 一樣唔識架 , 佢些球員勁好多呀 , set 好左高分過我同你呀 , 唔駛第尾架.

頂部

antonylau     Rank: 3
青出藍 (蕃薯媽....)
性別 男
UID 201

精華 0
帖子 1963
積分 299   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-6-25
來自 九龍觀塘
狀態 離線

發表於 2006-11-13 11:06 AM  資料  個人空間  主頁 短訊  加為好友  添加 antonylau 為MSN好友 通過MSN和 antonylau 交談 ICQ 狀態 Yahoo!
我會再研究一下,攻守取分的分佈

頂部

francais (咩咩)     Rank: 6Rank: 6
雲中藍 (飄忽的豬)
性別 男
UID 8141

精華 0
帖子 5576

閱讀權限 70
來自 你話邊就邊啦
狀態 離線

發表於 2006-11-15 11:36 AM  資料  個人空間  短訊  加為好友  添加 francais 為MSN好友 通過MSN和 francais 交談 Gmail

QUOTE:
原帖由 antonylau 於 2006-11-13 11:06 AM 發表
我會再研究一下,攻守取分的分佈

頭先上去睇佐一下,發覺好似有d矯枉過正了-_-||

目前的setting:
MIN (1.0), FGA (-1.0), FGM (1.5), FTA (-1.0), FTM (1.5), 3PTA (-1.0), 3PTM (2.0), PTS (1.0), OREB (3.0), REB (4.0), AST (5.0), ST (6.0), BLK (7.0), TO (-3.5), PF (-1.5)
進攻一端好似被削弱得好多,而且分值設得大好容易又拉開距離,我預想過的setting係甘的,大家討論一下:

MIN (1.0), FGA (-1.0), FGM (2.0), FTA (-0.5), FTM (1.0), 3PTA (-1.5), 3PTM (3.0), PTS (1.0), OREB (2.5), REB (3.5), AST (3.5), ST (4.5), BLK (5.5), TO (-3.0), PF (-1.0)

至於之前提及到減少出場人數,我覺得可以減少G、F、C各一,並增加1個Util,每場9人計分,甘就差唔多了,依家每日都用不著全部名額的~

最後編輯: francais : 2006-11-15 07:15 PM
頂部

antonylau     Rank: 3
青出藍 (蕃薯媽....)
性別 男
UID 201

精華 0
帖子 1963
積分 299   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-6-25
來自 九龍觀塘
狀態 離線

發表於 2006-11-15 11:32 PM  資料  個人空間  主頁 短訊  加為好友  添加 antonylau 為MSN好友 通過MSN和 antonylau 交談 ICQ 狀態 Yahoo!

QUOTE:
原帖由 francais 於 2006-11-15 11:36 發表

頭先上去睇佐一下,發覺好似有d矯枉過正了-_-||

目前的setting:
MIN (1.0), FGA (-1.0), FGM (1.5), FTA (-1.0), FTM (1.5), 3PTA (-1.0), 3PTM (2.0), PTS (1.0), OREB (3.0), REB (4.0), AST (5.0),  ...

呢個setting 又如呢??

MIN (1.0), FGA (-1.0), FGM (2.0), FTA (-0.5), FTM (1.0), 3PTA (-1.5), 3PTM (3.0), PTS (1.0), OREB (2.5), REB (3.0), AST (2.5), ST (3.0), BLK (3.5), TO (-2.5), PF (-1.0)

頂部

雲中藍 (飄忽的豬)
性別 男
UID 8141

精華 0
帖子 5576

閱讀權限 70
來自 你話邊就邊啦
狀態 離線

發表於 2006-11-16 12:42 AM  資料  個人空間  短訊  加為好友  添加 francais 為MSN好友 通過MSN和 francais 交談 Gmail

QUOTE:
原帖由 antonylau 於 2006-11-15 11:32 PM 發表

呢個setting 又如呢??

MIN (1.0), FGA (-1.0), FGM (2.0), FTA (-0.5), FTM (1.0), 3PTA (-1.5), 3PTM (3.0), PTS (1.0), OREB (2.5), REB (3.0), AST (2.5), ST (3.0), BLK (3.5), TO (-2.5), PF (-1.0)

ok啦,我就覺得幾合理,唔知大家意見點呢
我覺得如果大家都認同就無謂成日改啦
仲有關于減少上場人數,我個建議大家點睇呢,其實都只係減少佐兩個

最後編輯: francais : 2006-11-16 12:44 AM
頂部

風中藍
性別 保密
UID 419

精華 0
帖子 1718

閱讀權限 60
註冊 2006-7-4
來自 水平線下
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 francais 於 2006-11-16 00:42 發表

ok啦,我就覺得幾合理,唔知大家意見點呢
我覺得如果大家都認同就無謂成日改啦
仲有關于減少上場人數,我個建議大家點睇呢,其實都只係減少佐兩個

[size=-1]我反對減少上場人數,
你地強隊梗係唔駛換人都高分啦 , 減少佐兩個更加 sure win, 因為會使其他人無得追.
人地水皮既 ,靠換多幾個人上場至有得追.
[size=-1]同埋已經開始左 , 你地先左改右改 , 似乎有欠公正.:pn28:

頂部

風中藍
性別 保密
UID 419

精華 0
帖子 1718

閱讀權限 60
註冊 2006-7-4
來自 水平線下
狀態 離線

[size=-1]如果係咁既 , 不如每隊 3 個 人打 , 唔使出戰略啦.

頂部

雲中藍 (飄忽的豬)
性別 男
UID 8141

精華 0
帖子 5576

閱讀權限 70
來自 你話邊就邊啦
狀態 離線

發表於 2006-11-16 09:57 AM  資料  個人空間  短訊  加為好友  添加 francais 為MSN好友 通過MSN和 francais 交談 Gmail

QUOTE:
原帖由 elia 於 2006-11-16 06:37 AM 發表

我反對減少上場人數,
你地強隊梗係唔駛換人都高分啦 , 減少佐兩個更布健|使其他人無得追.
人地水皮既 ,靠換多幾個人上場至有得追.
同埋已經開始左 , 你地先左改右改 , 似乎有欠公正.

relax...  只不過係一場遊戲..

你應該無做過詳細統計吧,雖然成日話有d計分方式唔公平
其實,我仔細統計過,無論setting點變,各人的差距變化唔超過1%
我覺得目前setting可以接受的原因,係分值較細,更加唔容易拉開距離
當然,我都支持唔好再改分值

至於上場人數,我覺得改到9個其實對所有人都公平,我番查過每個人每日的數據
基本上場人數唔會超過9個,你可能唔清楚nba的schedule
每日安排的場數平均都係6-7場,時多時少,多可以10,少可以2
再多的名額都唔會用得著,而且,根據我觀察,你都甚少用完9個名額
而且比賽多的日子,強隊上場人數會更比你多,到時咪仲虧

仲有,唔好以爲強隊真係好強,nba入面無話有絕對優勢的
我睇佐波甘多年,所謂好球員永遠都會有差的一段時間,唔好的都有好的時間
而且計分人數多,互相會拖累的,而且仲有受傷,根本就無絕對
遊戲係遊戲,難免會顧此失彼,所以先要盡量公平
如果連遊戲背後的情況都唔考慮,何來公平

頂部

快速美言