遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

投票標題: 巨鼠225萬年後統治地球 軌道改變地球冷化 人類滅絕  (單選) [參與投票的會員]
人類絕種可能
  2 (50.00%)
人類絕種不可能
  2 (50.00%)
對不起,您無權投票。

標題: 巨鼠225萬年後統治地球 軌道改變地球冷化 人類滅絕
自由神     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 437

精華 0
帖子 694
積分 1770   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-7-4

巨鼠225萬年後統治地球 軌道改變地球冷化 人類滅絕

【明報專訊】歐洲科學家最近發現哺乳類動物的生存期限只有250萬年,由此推斷,人類會於225萬年後絕種,屆時可能會有新物種取代人類成為萬物之靈。據英國《太陽報》報道,人類滅絕後,巨型老鼠將「統治」世界。

荷蘭(相關新聞 - 網站)科學家范達姆率領的研究隊伍解開了生物絕種之謎,他們發現地球自轉軸及運行軌□只要傾斜少許,所引致的氣候變化便會令哺乳類動物物種定期滅絕。一直以來,化石紀錄顯示,哺乳類物種似乎每225萬年便絕種,這令古生物學家感到疑惑。為了進一步確定生物絕種是否有規律可循,以及絕種的成因,范達姆的小組研究了2450萬至250萬年前的132種齧齒動物化石,發現齧齒動物絕種潮通常會依據兩個模式﹕一個絕種潮每240萬年出現一次,另一個絕種潮則每100萬年出現一次,而這兩個絕種潮都跟地球軌□及自轉軸改變周期相符。

哺乳動物絕種潮 240萬年一次

地球運行的橢圓形軌□以10萬至40萬年為一周期,其間軌□會改變﹔而地球的自轉軸以4.1萬年為周期,傾斜度亦會稍為改變。地球運行軌□及自轉軸稍為改變,地球跟太陽的距離便會稍遠,使地球接收到的光和熱稍為減少,令地球冷化,從而影響物種的生存,慢慢步向滅亡。

這項研究刊登於《自然》雜誌。范達姆說﹕「絕種潮一開始,5至6種齧齒物種便會在10萬年內消失。」他相信齧齒動物的絕種模式也適用於其他哺乳類動物甚至其他生物身上。

「像恐龍絕種後出現人類」

據英國《太陽報》報道,200多萬年後地球便會冷化,人類絕種,取而代之的會是巨型老鼠「接管」世界,就像恐龍絕種後便出現人類一樣。報道指出,人類出現新品種的機會不大,因為新物種通常都只能在與世隔絕的情下誕生。

**人類絕種是有可能的,但巨鼠可能不是呀.....

頂部

牛丸     Rank: 3
青出藍 (牛柏葉)
性別 保密
UID 174

精華 0
帖子 1836
積分 256   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-6-25

發表於 2006-10-13 10:52 PM  資料  個人空間  短訊  加為好友  添加 牛丸 為MSN好友 通過MSN和 牛丸 交談
可能唔使咁久...現在地球暖化問題,都令地球衰了不小

頂部

super-hing     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (唯讀閒人)
性別 男
UID 228

精華 0
帖子 3326
積分 7453   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-6-26

我同你 都 無咁多條命...200m 年....

頂部

牛丸     Rank: 3
青出藍 (牛柏葉)
性別 保密
UID 174

精華 0
帖子 1836
積分 256   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-6-25

發表於 2006-10-14 11:34 PM  資料  個人空間  短訊  加為好友  添加 牛丸 為MSN好友 通過MSN和 牛丸 交談

QUOTE:
原帖由 super-hing 於 2006-10-14 04:56 AM 發表
我同你 都 無咁多條命...200m 年....

假如個個都好似閣下你咁樣想..我諗地球真的快88了

頂部

super-hing     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (唯讀閒人)
性別 男
UID 228

精華 0
帖子 3326

閱讀權限 60

QUOTE:
原帖由 牛丸 於 2006-10-14 11:34 PM 發表

假如個個都好似閣下你咁樣想..我諗地球真的快88了

其實 只係 我對 呢d 科學野 無咩興趣 去 想 咁多..

一時又話..太陽幾時 會爆..一時又話 幾多 億萬年後..又唔知會發生咩事.又咁咁咁.

其實唔知你地有無 想過..咩"巨鼠225萬年後統治地球 軌道改變地球冷化 人類滅絕 " 係味真係會發生呢?

呢d野無人會知, 就算有,,我同你,or 全球既人都無機會 防止 呢d野 發生..因為呢d野係大自然既定律..想阻都阻唔到.

倒不如, 關心一下 現今既社會好過啦..

最後編輯: super-hing : 2006-10-15 04:14 PM
頂部

自由神     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 437

精華 0
帖子 694
積分 1770   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-7-4

QUOTE:
原帖由 super-hing 於 2006-10-15 01:07 PM 發表

其實 只係 我對 呢d 科學野 無咩興趣 去 想 咁多..

一時又話..太陽幾時 會爆..一時又話 幾多 億萬年後..又唔知會發生咩事.又咁咁咁.

其實唔知你地有無 想過..咩"巨鼠225萬年後統治地球 軌道改變地 ...

但都要為吓下一代想一想

頂部

藍斯     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 男
UID 4462

精華 0
帖子 484
積分 887   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-8-6
來自 距離自己幾十萬里既香港 ... ... ...
狀態 離線

發表於 2006-10-15 09:43 PM  資料  個人空間  主頁 短訊  加為好友  添加 藍斯 為MSN好友 通過MSN和 藍斯 交談 Gmail Yahoo!
其實地球仲捱唔捱到250萬年都係未知知數~
諗咁多仲乜鬼丫
我唔相信有人真係好擔心:「死law, 225萬年之後冇晒人類咁點數好呀!!??」
that's impossible~

埋藏的愛不是愛....
頂部

francais (咩咩)     Rank: 6Rank: 6
雲中藍 (飄忽的豬)
性別 男
UID 8141

精華 0
帖子 5576
積分 17581   詳情

閱讀權限 70
註冊 2006-8-21
來自 你話邊就邊啦
狀態 離線

發表於 2006-10-15 11:49 PM  資料  個人空間  短訊  加為好友  添加 francais 為MSN好友 通過MSN和 francais 交談 Gmail
我以地球科學出身分析一下~
人類是在第四紀大冰期后產生,大約在10ka左右
也就是說人類可能只能在間冰期内生存~
再以人類目前發展狀況以及地球環境變化來看,人類根本維持不到2.25ma
而從現在開始到2.25ma這段時間,已經會出現多次冰期~
人類能否支持過每一次冰期都成問題,人類的很多動物本能已經退化~
而自然資源很快就會用清光,人類以現在的能力根本不能靠自己度過每一次冰期~
除非能夠經歷一次重大的進化,也可以説是退化,變回原始狀態,也許能挨得過~

而從第三第四紀的4次重大冰期的生物變化來看,每次都有若干物種滅絕
都是皆因不能適應氣候變化而被大自然淘汰~
且不說誰將是地球上的統治者,至少,人類將會在地球上消失~

不過也會是離現在破遙遠的時間,所以,都係唔好理甘多~
關心下依家d生活好過~~~

頂部

薰衣草     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 女
UID 1993

精華 0
帖子 6302
積分 812   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-7-28

發表於 2006-10-16 03:35 AM  資料  個人空間  主頁 短訊  加為好友  添加 薰衣草 為MSN好友 通過MSN和 薰衣草 交談 ICQ 狀態
講真我唔係太care about呢類唔知幾多年後既事~~
聽日係點都唔知
唔好話n年後(我肯定死左~~都理唔到甘多)
各國政局不穩更可怕

芬姨:::爛gag王
小時候受傷有人心疼失落有人安慰
現在遇到困難自己就要學會面對
頂部

風中藍 (唯讀閒人)
性別 男
UID 228

精華 0
帖子 3326

閱讀權限 60

QUOTE:
原帖由 自由神 於 2006-10-15 09:26 PM 發表

但都要為吓下一代想一想

基本上, 我們 現在做的事 都係 為緊 下一代既人..

但是 要我  為 埋 下*n 次 既 一代..我就無能力了..

根本 上都唔到我地去管

頂部

快速美言