遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: 深水步發現嬰兒屍體
bbwai     Rank: 2Rank: 2
藍之初
性別 保密
UID 117

精華 0
帖子 124
積分 100   詳情

閱讀權限 30
註冊 2006-6-24

深水步發現嬰兒屍體

6月 26日 星期一 08:45 更新

凌晨四時五十分左右,警方接報,指深水步南山邨南堯樓平台發現一名嬰兒屍體。

警方事後在3樓一個位,發現涉嫌是嬰兒母親的一名15歲少女,將她送到明愛醫院治理。

據報,該少女昨午二時至四時,在家中廁所誕下嬰兒,然後將初生嬰兒拋出街下。至今日凌晨,少女母親獲悉後報警。

我覺得e+ d青少年好唔負責任.......做每樣野之前唔諗下後果
好la搞大左個肚仲要掉個BB落街.............個BB都係條人命黎ga....點解要甘殘忍播
自己做錯野又唔負反責任仲要害左1條人名..........哩d新聞真係睇得太多了
係咪依家既社會風氣係甘???????????

最後編輯: bbwai : 2006-6-26 06:18 PM
頂部

倫二少     Rank: 3
青出藍
性別 男
UID 149

精華 0
帖子 1019
積分 252   詳情

閱讀權限 40
來自 HK ppl@ MELBOURNE
狀態 離線

發表於 2006-6-26 08:06 PM  資料  個人空間  主頁 短訊  加為好友  添加 倫二少 為MSN好友 通過MSN和 倫二少 交談 ICQ 狀態
哈哈。。。點解呢d野我發覺好多時都係深水步區度發先既!!
我本人都係深水步讀書。。。所以都幾神奇.....
仲有個BB bit 左出黎要掟佢落樓喎。。無陰公o架o麻~~
掟落樓仲易俾人知。。唉...
宜家d男仔都幾唔負責任o架啵~~都唔做足安全工作既....話哂呢d 高凶功作 o麻....容乜易搞出人命呢.....
仲有宜家男男女女d咁 lack of knowledge ga.....學校要教下先得啦.....

頂部

花子姐姐     Rank: 1
新天藍會員
性別 女
UID 48

精華 0
帖子 1228
積分 223   詳情

閱讀權限 20
來自 忘憂山莊
狀態 離線

真是要搞多d性教育
宣傳正確性觀念

真是唔明點解係唔係後生女駝BB容易 d
大肚婆乜唔係好辛苦架咩?
點解佢地可以話 bit 就 bit 出來的

頂部

無聊的路人甲     Rank: 3
青出藍
性別 男
UID 210

精華 0
帖子 237
積分 146   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-6-25

QUOTE:
原帖由 倫二少 於 2006-6-26 08:06 PM 發表
哈哈。。。點解呢d野我發覺好多時都係深水步區度發先既!!
我本人都係深水步讀書。。。所以都幾神奇.....
仲有個BB bit 左出黎要掟佢落樓喎。。無陰公o架o麻~~
掟落樓仲易俾人知。。唉...
宜家d男仔 ...

學校邊度可以理到咁多呀,又要理學生d成績,又要攪活動俾學生玩,令到佢地身心發展得以平衡... ...而且個青年人俾人話,可能重會加重反叛心態,越反對,佢就越想試... ...呢個問題只會不繼的發生,係解決唔到0既問題,爭在多定少,同有無被人發現啫... ...

頂部

倫二少     Rank: 3
青出藍
性別 男
UID 149

精華 0
帖子 1019
積分 252   詳情

閱讀權限 40
來自 HK ppl@ MELBOURNE
狀態 離線

發表於 2006-6-26 08:51 PM  資料  個人空間  主頁 短訊  加為好友  添加 倫二少 為MSN好友 通過MSN和 倫二少 交談 ICQ 狀態

QUOTE:
原帖由 無聊的路人甲 於 2006-6-26 10:47 PM 發表

學校邊度可以理到咁多呀,又要理學生d成績,又要攪活動俾學生玩,令到佢地身心發展得以平衡... ...而且個青年人俾人話,可能重會加重反叛心態,越反對,佢就越想試... ...呢個問題只會不繼的發生,係解決唔到0既 ...

不過講真丫。。。呢家野。。講真係唔知點講。。。
要試下先知o架啵 xddddd

頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511
積分 5235   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-3-24
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

我以為陀左十個月﹐個媽咪同 bb 係會有一段其他人難以理解既感情架添...?  可能個少女真係心智未成熟啦﹐所以就冇果一種感覺?

不過我相信個少女既心理都有一定既問題囉﹐話唔定好憎 bb 個老豆﹐所以就整死個 bb 報復都未定?

其實最緊要係父母1同仔女要保持良好關係﹐咁 d 靚仔靚妹先會有咩事可以得到正確既引導。 同父母關係唔好﹐有問題時就要自己面對﹐而自己又未成熟﹐當然會較易撞板呢。

頂部

三姑 (六婆)     Rank: 3
青出藍
性別 保密
UID 41

精華 0
帖子 1168
積分 279   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-6-23
來自 忘憂山莊
狀態 離線

我都覺﹐少女無左個種做媽媽既心態﹐個10 個月黎講對佢地係無咩用~

仲有﹐性教育真係唔夠﹗連普通教育都唔夠﹗﹗﹗有咩理由掉個BB 落街﹖﹗呢D 係普通常識﹐BB 係生命黎架﹗﹗﹗咁咪即係殺人﹗﹗
家陣D 細路讀書讀乜架﹖﹗

If u see someone doing something without paying attention to it but at the same time watching you
then he is a COP!!!!
頂部

lamray     Rank: 3
青出藍
性別 保密
UID 265

精華 0
帖子 78
積分 168   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-6-27

無記錯,香港出現呢類事件不下數次。
對於學校與社會的教育的確有其不足,但現今的教改己叫人頭大,還理甚麼道德。

我覺得政府宣傳不足與無效是有一定關係,若果廣告不吸引人,就很難讓人記起。睇見現今的政府宣傳短片,根本不與時並進,有機會睇睇外國政府宣傳短片就知佢地可以有幾潮。記起某一個外國短片賣安全套,還是減少生育的廣告,故事以一個小孩子不斷四出作惡吸引觀眾眼睛,搶上直升機爭著玩,口中嚷著:媽讓我做的。鏡頭一轉就看見小孩衝到媽的門前詢問可不可以。房門內傳來聲聲 yes yes yes 聲.....

雖然近年男孩大肚的廣告不錯,但我想缺乏深刻影響與感受。

另外,我想談論性的風氣太差,影響性智識的傳播。

頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511
積分 5235   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-3-24
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

其實性教育要點教先叫做夠呢?  年青人對性一定有好奇﹐您叫佢地唔好﹐佢\地一定問 "點解你地大人得我地唔得﹐我地自問已經好成熟﹐有咩事我自己會搞惦"﹐但真係有咩事既時候﹐好多時佢地都未必搞得惦﹐又或者唔識用最好既方法去搞﹐最後就行多好多冤枉路勒...

可能其實除左性教育外﹐最重要係教佢地學識咩叫責任心喎..

頂部

花子姐姐     Rank: 1
新天藍會員
性別 女
UID 48

精華 0
帖子 1228
積分 223   詳情

閱讀權限 20
來自 忘憂山莊
狀態 離線

中國人對於性教育很不正面面對
其實做父母的當然唔希望孩子咁早發生呢樣行為喇,我相信無一個家長接受呢個事實
教導青少年,應該是針對性地灌輸教育
當知道自己個小朋友開始拍拖時
就應該好好同佢地傾計
比佢地知道太早有性行為是不對的
但是又要比佢地知道假如真的發生了
應該要做 d 乜呢
又假如真的懷孕,跟住又應該點呢?
呢 d 是做家長的責任

其實學校方面都應該大力宣傳一下
我記得以前見過一段短片
是講胎兒從母體受孕到生育的生長過程
個胎是生命來的
我睇完呢段片後,都好驚自己唔覺意賴野
所以一定會做足準備

呢個新聞的女生,佢跟本就唔知點樣面對個 BB
佢生左出來完全唔知點樣處理
所以就順手拋落街,當垃圾咁扔掉
以為咁就一了百了
可能佢拋掉後,好快就會後悔和內疚