遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: [求助] 我部機成日自動 reboot
Crazyfaifai     Rank: 3
青出藍
性別 男
UID 1125

精華 0
帖子 86
積分 140   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-7-17
來自 一個既遠且近的地方
狀態 離線

我部機成日自動 reboot

請教各位大哥, 我發現當我一 online, download 速度達幾百K 時, 部機就會自動 reboot, 請問何解, 點解夠???

我用緊 windows XP...

頂部

dannyleunghk     Rank: 2Rank: 2
藍之初
性別 保密
UID 11606

精華 0
帖子 14
積分 100   詳情

閱讀權限 30
註冊 2006-9-9

有可能中了病毒!

頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511
積分 5235   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-3-24
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

電腦自動 reboot 以我所知有兩個最大可能性:

1) Power supply 或散熱有問題

2) 曾有一隻病毒再早期流行過﹐徵狀就係會自動 reboot

所以請先用 anti-virus 軟件 scan 下﹐如無發現﹐就應該 check 下個 power supply 有冇唔妥﹐順便清下 d 塵。

其他硬件高手有何高見呢?  

頂部

青出藍
性別 男
UID 1125

精華 0
帖子 86
積分 140   詳情

閱讀權限 40
狀態 離線

我有裝 NOD32 架...又裝埋 Pest Petrol, 唔係中毒喎.....
我點樣check 個 Power Supply 呀? 請指教....

頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835
積分 9054   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

只係download過百k時先reboot? 定長時間後都會reboot?

頂部

青出藍
性別 男
UID 1125

精華 0
帖子 86
積分 140   詳情

閱讀權限 40
狀態 離線

冇定架.....但係 一 downlaod 得勁, 就即死....有時二十分鐘到半個鐘咁上下就reboot, 如果唔上網,有時可以頂幾個鐘都得.

頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

QUOTE:
原帖由 Crazyfaifai 於 2006-10-17 07:06 發表
冇定架.....但係 一 downlaod 得勁, 就即死....有時二十分鐘到半個鐘咁上下就reboot, 如果唔上網,有時可以頂幾個鐘都得.

咁有可能係over heat喎! 如果得的話, 打開機箱睇睇cpu把fan 同 power supply把fan係咪好多塵?

頂部

青出藍
性別 男
UID 1125

精華 0
帖子 86
積分 140   詳情

閱讀權限 40
狀態 離線

都試過啦....風扇唔多塵呀....
我直頭打開□個蓋, 但都係咁喎.........

頂部

版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

咁又有可能係power supply電壓唔正常, 所以當用電量一高就唔夠電, 但電方面唔係專長, 所以唔知點考你check!

當然亦有可能係registry出事, 但如果唔係安裝過甚麼甚麼後才出事, 呢個可能性唔大

頂部

spoon_sir     Rank: 3
青出藍
性別 男
UID 9231

精華 0
帖子 61
積分 142   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-8-26

你應該有病毒,試下去Microsoft web site, search下關于reboot virus, 可能可以fix佢.  如果係power supply有問題, 應該開唔都機, 或可能打機有事.

頂部

快速美言