遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: 家長唔易做
tungb     Rank: 3
青出藍
性別 保密
UID 593

精華 0
帖子 1712
積分 366   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-7-9
來自 瘋SHOW茶座
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 小神 於 2006-10-6 07:44 AM 發表

咁我又唔係wo~
我小學係自己番學放學~
我好細個就會自己出街玩la~
我記得細個成日自己出街架~

我都覺得以前d細路比較自律
否則成街都係問題兒童
我細個都係架
一年級就搭車搭船返學
阿媽得鬼閒接送
諗番起都唔明點解佢地可以o甘放心
唔驚我比人呃架咩?

但依家社會情況完全唔同
有邊d家長會放心比個一年級小朋友
個個星期單獨搭車搭船返學?!

頂部

ohahamok     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 35

精華 0
帖子 929
積分 559   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-6-23
來自 特區
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 elia 於 2006-10-6 05:06 AM 發表

其實生時容易 , 養唔難 , 教才是一個大問題.....
但現代人眼中只有 "錢" , 要好好地教育下一代....家長應要負絕大責任..

認同 !而家好多父母成日淨係識同d仔女講 :
你要俾心機讀書呀 ! 唔係將來搵唔到錢/食呀 ! 要做麥xx就慘啦 ~
(但係小朋友心目中 , 10幾蚊個鐘都唔錯啦 !)
咁你地d大人淨係識叫小朋友俾心機讀書為咗搵錢 !?
機本上好多大人都誤解咗讀書o既目的 ,
咁小朋友又如何了解讀書真正o既意義呢 !?
點樣至可以平衡大人同小朋友心目中o既價值觀呢 !?
點樣至可以做個盡責而開明o既父母呢 !?

我 ....至今仍在學習中 ~
所以如果唔係意外o既話 ,
我絕對冇勇氣做人父母 !

tungb :
我都係咁話
結婚初時覺得兩人相處係一門高深學問
但原來管教自已孩子(跟學生差別好遠)
係一課人生的智能與體力格鬥技
我也才入門而己!--_--III

人生如戲 , 戲如人生 ~
頂部

elia     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍
性別 保密
UID 419

精華 0
帖子 1718
積分 2402   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-7-4
來自 水平線下
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ohahamok 於 2006-10-6 17:14 發表

我 ....至今仍在學習中 ~
所以如果唔係意外o既話 ,
我絕對冇勇氣做人父母 !

唔緊要啦,邊學邊做,邊做邊學吖瑪,個個都係咁架啦..
有些父母太緊張些小朋友,變左佢地無晒自由和發揮空間,
做人變左無咩主見,咁將來出到社會就一定有困難啦...

但說時容易做時難,有邊個父母唔緊張吖...
你估係我阿媽果個年代,人人生成 5,6,7...個,
睇都睇唔掂啦...(

tungb :
但可能就因為O甘
班細路至更懂事
可以爭取到父母注意嘛
反觀而家D金菠蘿~~~~

頂部

小神     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 11831

精華 0
帖子 2634
積分 1386   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-9-12
來自 天堂
狀態 離線

其實做父母又難又辛苦~
咁如果大學開個課程教人做父母咪好多人去讀lor~

頂部

DAZE     Rank: 2Rank: 2
藍之初
性別 保密
UID 273

精華 0
帖子 303
積分 100   詳情

閱讀權限 30
註冊 2006-6-27

QUOTE:
原帖由 elia 於 2006-10-6 05:06 AM 發表

係架 , 所以只是 "錫 " 係無用既 ,
要訓練些小朋友做事主動自覺 , 獨立地處理和分析事情 ,
第日佢地可以自己照顧自己 , 才是一個成功的媽咪 .
但現在一般家長只供給他們物質享受和注意他們是否 ...

係la...太過鍚d靚仔.靚妹...盞佢地覺得依賴父母係天經地義既事....等佢地自己出去跌下..賤下..先會學識自立...我細個就比人縱壞哂....搞到我性格都幾依賴人...唔係自己搬左出去住幾年...我諗.我都重未會知生活是什麼一回事....宜家d靚仔靚妹生活太好la.搞到好多野係佢地眼中係必然.....見到佢地真係驚第時hk會變成點....

頂部

快速美言

46  2/2  <  1  2 

一群熱心會員對本主題作出以下的回覆:

tungb: RMK added - PID 38500 [ view ]
tungb: RMK added - PID 38525 [ view ]
tungb: RMK added - PID 38564 [ view ]
tungb: RMK added - PID 38584 [ view ]
tungb: RMK added - PID 38832 [ view ]
tungb: RMK added - PID 38834 [ view ]

最後回覆日期: 2006-10-7 02:21 PM
 46  2/2  <  1  2 
  編輯帖子
快速美言