遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: 和記寬頻
  花子姐姐     Rank: 1
新天藍會員
性別 女
UID 48

精華 0
帖子 1228
積分 223   詳情

閱讀權限 20
註冊 2006-6-24
來自 忘憂山莊
狀態 離線

和記寬頻

有無人用緊和記?
知唔知最平幾錢一個月呀?
upload & download 有幾多 M?
行得快唔快呀?
唔該晒

頂部

小妖     Rank: 2Rank: 2
藍之初
性別 保密
UID 8632

精華 0
帖子 17
積分 100   詳情

閱讀權限 30
註冊 2006-8-23

我用緊,如果講速度黎講,和記都唔錯,
不過服務,就真係麻麻地,(我試過佢地將個波拋黎拋佢架>
)講服務好就一定係首選pccw喇,不過和記就真係平d ge

如果講dl 同 ul ...我就覺得比較慢d...
不過普通上網用,我就覺得都ok,,,
因為夠平ma

你可以問下街個d sales ,佢地可能會有唔同
優惠架,一定要問到最平個個,先好同佢地簽呀
因為唔同sales有唔同優惠架

我上兩個月岩岩又sign左約(和記)
因為不嬲都用開,又貪佢平所以再sign
我簽一年就送5個月
原本一個月$156,因為送5個月,依家平均$91(each month)

頂部

新天藍會員
性別 女
UID 48

精華 0
帖子 1228
積分 223   詳情

閱讀權限 20
來自 忘憂山莊
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 小妖 於 2006-10-1 04:37 AM 發表
我用緊,如果講速度黎講,和記都唔錯,
不過服務,就真係麻麻地,(我試過佢地將個波拋黎拋佢架>
)講服務好就一定係首選pccw喇,不過和記就真係平d ge

如果講dl 同 ul ...我就覺得比較慢d...
不過普通上網用, ...

唔該晒小妖先

咁講和記又唔算貴喎
會唔會因為你是舊客才有這個優惠呀?
街的 sales 會個個唔同價錢架咩?

我最想知就係佢的 upload 速度快唔快呀?
呢個是我首要考慮因素

頂部

自由神     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 437

精華 0
帖子 694
積分 1770   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-7-4

和記還有一個叫和記電聯上網

頂部

新天藍會員
性別 女
UID 48

精華 0
帖子 1228
積分 223   詳情

閱讀權限 20
來自 忘憂山莊
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 自由神 於 2006-10-1 10:49 AM 發表
和記還有一個叫和記電聯上網

和寬頻有乜分別?

頂部

cas52612     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 250

精華 0
帖子 282
積分 1556   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-6-26

其實用邊ISP都要睇下個人的上網習慣,
盡穩定程度, IMS有很好的評價, 不過upload速度實在太慢了, 而且價錢頗貴.

我用了和記VDSL兩年, Local的速度無論upload同download都比到接近10M令人滿意的速度, 不過Oversea就慢得可憐了.
八月正想轉用BB100, 後來和記打黎比個$156/月免收五個月計劃, 平均$91/月, 一年合約, 我見同BB100個價有段距離, 所以都同佢續約一年.

頂部

水中藍
性別 保密
UID 250

精華 0
帖子 282

閱讀權限 50

QUOTE:
原帖由 花子姐姐 於 2006-10-1 03:31 PM 發表

和寬頻有乜分別?

電聯寬頻是和記一項新的上網技術, 無須拉線入屋, 不佔用電話線, 屋企任何一個插蘇位都可以上到網; 只有李生的新屋苑才覆蓋到.
速度呢.................就連和記官方網站都無提(我覺得佢唔敢提).......不過有討論區提到只得1.5M, 而且非常不穩定.

頂部

新天藍會員
性別 女
UID 48

精華 0
帖子 1228
積分 223   詳情

閱讀權限 20
來自 忘憂山莊
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 cas52612 於 2006-10-2 12:59 AM 發表
其實用邊ISP都要睇下個人的上網習慣,
盡穩定程度, IMS有很好的評價, 不過upload速度實在太慢了, 而且價錢頗貴.

我用了和記VDSL兩年, Local的速度無論upload同download都比到接近10M令人滿意的速度, 不過Over ...

咦! BB100 是乜來的?新的嗎?大約幾錢一個月?我好 out 咁,都未聽過
和記 upload 去 oversea 會好慢嗎?
咁咪死得

頂部

新天藍會員
性別 女
UID 48

精華 0
帖子 1228
積分 223   詳情

閱讀權限 20
來自 忘憂山莊
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 cas52612 於 2006-10-2 01:11 AM 發表

電聯寬頻是和記一項新的上網技術, 無須拉線入屋, 不佔用電話線, 屋企任何一個插蘇位都可以上到網; 只有李生的新屋苑才覆蓋到.
速度呢.................就連和記官方網站都無提(我覺得佢唔敢提).......不過 ...

李生的新屋苑才覆蓋到,咁即是我唔使諗囉

頂部

水中藍
性別 保密
UID 250

精華 0
帖子 282

閱讀權限 50

QUOTE:
原帖由 花子姐姐 於 2006-10-2 01:36 AM 發表

咦! BB100 是乜來的?新的嗎?大約幾錢一個月?我好 out 咁,都未聽過
和記 upload 去 oversea 會好慢嗎?
咁咪死得

BB100係香港寬頻的100MB寬頻服務,
參考下http://www.hkbn.net/bb1000/offer_premium.html
佢個網上價唔多準, 想清楚D問下企街.
應該會係$200樓下一個月.

我用緊的和記upload 去 oversea....真係慢得要死.....................................(((

最後編輯: cas52612 : 2006-10-2 01:59 AM
頂部

快速美言