遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: [求助] ddr ram一問
藍斯     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 男
UID 4462

精華 0
帖子 484
積分 887   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-8-6
來自 距離自己幾十萬里既香港 ... ... ...
狀態 離線

發表於 2006-9-29 05:04 PM  資料  個人空間  主頁 短訊  加為好友  添加 藍斯 為MSN好友 通過MSN和 藍斯 交談 Gmail Yahoo!
ddr ram一問

我有日想買ram
我同店鋪d人講話我想買一條ddr ram
佢話我知ddr raw都有分幾種, 問我部機要邊一種
我想問我點可以知道我部機用邊一種ddr ram??

同埋邊隻牌子既ram比較好?

埋藏的愛不是愛....
頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511
積分 5235   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-3-24
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

詳細就等 d 硬件高手講解您知啦﹐不過以我所知﹐DDR RAM 有 PC2100, PC2400, PC2700, PC3200....等等﹐係唔係要配合返個 motherboard 架呢?  我唔清錯。  通常我會羅現時您部機內既 RAM 出黎望望﹐上面應該有寫。

牌子方面﹐我聽話都係差唔多喎﹐d RAM 都好少聽話會壞...

唔知其他人有咩高見呢?

(希望唔係又係去 google copy 個黎果 d 料啦)  

藍斯 :
冇錯冇錯~~~
我記得好似就係PC2100, PC2400, PC2700, PC3200
不過除左拆條ram出黎睇,仲有冇咩方法check?

頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835
積分 9054   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

正如米奇所講, DDR RAM係有速度分的, 如果唔係最新的機種, 一般都係PC2100, PC2700或PC3200, 雖然一般情況家用的, 唔一定要同速度, 但建議用同一速度, 最好同一牌子! (唔同速度的RAM, MB只會降低高速的RAM至同一速度, 例 RAM 1 -> 233Mhz / RAM 2 -> 400Mhz, MB會當2條RAM都行233Mhz)

一般情況唔同牌子的RAM係可以一齊用的, 但..如果本身條RAM係好"雞"的牌子, 咁有可能會唔夾, 呢個情況只可以用同一牌子. 其實你需要知道現時行緊係咩RAM, 係DDR還是DDR2? 加RAM的原因(唔一定多RAM就=快) ? 會唔會OVERCLOCK? DUAL CHANNEL? ECC ....? 講詳細少少, 可以幫你作多點介紹/建議.

想知自己用緊咩RAM, 盡可能詳細列出你部電腦內容, 例如: P3? P4? AMD CPU? MB牌子 .... (越詳細越好), 當然可以打開部機睇(連牌子都知), 但如果你唔熟的話, 可以用呢個程式 CPU ID 都睇到你需要的資料. 以下兩個牌子都非常好及穩定, 但唔知你身在何方, 所以無價錢.

Kingston Memroy

OCZ Memory

頂部

水中藍
性別 男
UID 4462

精華 0
帖子 484
積分 887   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-8-6
狀態 離線

發表於 2006-9-30 01:51 AM  資料  個人空間  主頁 短訊  加為好友  添加 藍斯 為MSN好友 通過MSN和 藍斯 交談 Gmail Yahoo!
我部機大概係呢d資料
部機其實買左年半左右(細case, all in one)
開頭速度ok架, 即使冇3d card都可以玩3d game, 不過要較最低quality
不過最近玩咩game都好有問題, 唔好話3d, 玩2d, 甚至成個window都感覺上慢左好多
我formate過都係咁, 所以我懷疑係條ram出現問題, 所以想換過一條
其實除左ram, 仲會唔會有其他原因令部機拖慢?

主機CPU        Intel(R) Celeron(R) CPU 2.40GHz
時脈        2395 MHz
CPU的數量        1
記憶體        容量:502MB  :  可用領域:322MB
系統軟體        Microsoft Windows XP Professional  Service Pack 2 (Build 2600)
顯示卡        Intel(R) 82865G Graphics Controller
晶片        Intel(R) 82865G Graphics Controller
VRAM        64.0MB
DAC        Internal
驅動程式        ialmrnt5.dll
版本        6.13.10.3510
可使用的VRAM容量        55.0MB
可使用的貼圖材質記憶體容量        49.0MB
DirectX的版本        DirectX 9.0c
音效卡        C-Media Wave Device
音效卡驅動程式        cmuda.sys

最後編輯: ll208 : 2006-9-30 01:53 AM

埋藏的愛不是愛....
頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835
積分 9054   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

照睇慢的原因除o左RAM之後, HDD都有關喎! 如果只係玩GAME時先有問題, 咁建意你加張VIDE CARD就算! 當然裝好好APPLCIATIONS又要開晒的話, 亦會有影響. 例如: 開機WINDOWS DEFENDER, ANTI-VIRUS, ...... 一齊著晒, 亦會拖慢部機! (相信你UPGRADE XP SP2? 亦會拖慢)

HDD可能係BAD SECTOR 所以慢, 試試SCANDISK後, 睇睇有無BAD SECTOR啦! 當然加RAM亦會有幫助! 依家RAM平, 可以用1GB!! 有問題可直接PM我!

頂部

burst     Rank: 2Rank: 2
藍之初
性別 保密
UID 12590

精華 0
帖子 25
積分 100   詳情

閱讀權限 30
註冊 2006-9-23

You will see significant improved using 1GB ram over 512MB ram

頂部

水中藍
性別 男
UID 4462

精華 0
帖子 484
積分 887   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-8-6
狀態 離線

發表於 2006-9-30 09:49 AM  資料  個人空間  主頁 短訊  加為好友  添加 藍斯 為MSN好友 通過MSN和 藍斯 交談 Gmail Yahoo!
唔該晒各位, 我會試下大家既建議架喇~~~~

埋藏的愛不是愛....
頂部

xshinx     Rank: 1
XS缺
性別 保密
UID 7251

精華 0
帖子 49
積分 85   詳情

閱讀權限 30
註冊 2006-8-17

你裝 CPU-Z  睇下你用近咩RAM

http://www.cpuid.com/cpuz.php

頂部

快速美言

一群熱心會員對本主題作出以下的回覆:

ll208: RMK added - PID 35213 [ view ]

最後回覆日期: 2006-9-29 10:49 PM
  編輯帖子
快速美言