遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: 現代科技透視出驚人發現,"蒙娜麗莎"入畫前剛產下第二胎
薰衣草     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 女
UID 1993

精華 0
帖子 6302
積分 812   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-7-28

發表於 2006-9-28 02:54 AM  資料  個人空間  主頁 短訊  加為好友  添加 薰衣草 為MSN好友 通過MSN和 薰衣草 交談 ICQ 狀態
現代科技透視出驚人發現,"蒙娜麗莎"入畫前剛產下第二胎

(路透社) 09月 27日 星期三 12:22AM
路透渥太華電---一位法國美術專家周二稱,達文西(Leonardo da Vinci)16世紀巨作《蒙娜麗莎》的畫中主角,在充當達文西的模特兒之前剛剛生下第二個兒子。

廣 告

這是一群加拿大科學家利用特殊的紅外線3D掃描技術對畫作上的層層顏料做了透視掃描後所發現。

法國博物館研究與復原中心的默丁(Bruno Mottin)表示,在對安放在巴黎(相關新聞 - 網站)羅浮宮(相關新聞 - 網站)的這幅畫進行了詳細檢視後,他們發現蒙娜麗莎的衣服外還有一層透明的薄紗。

「這種薄紗...在16世紀早期的意大利(相關新聞 - 網站),是孕婦或剛剛生產的婦女的典型穿戴。這是前所未有的發現,因為這幅名畫一向被認為偏暗,難以檢視,」默丁在記者會上說。

他說:「我們現在可以說,達文西的這幅畫是為了慶祝蒙娜麗莎的次子誕生而作,而且我們可以更精確地說這幅畫創作於1503年。」

畫中帶著一抹淡淡微笑的女子已經確認是麗莎格拉迪尼(Lisa Gherardini),是一位佛羅倫斯(相關新聞 - 網站)商人的妻子,她曾養育了五個孩子。

默丁還說,與多數看法相左的是,蒙娜麗莎並不是讓她的頭髮自然披散,而是戴著一頂無邊軟帽,只有幾束捲髮露在外面。

「眾人總是寫道蒙娜麗莎讓頭髮自由地垂在肩上。這說法讓很多歷史學家十分吃驚,因為在文藝復興時期,通常是年輕女孩或者品行不端的婦女才會讓頭髮隨意披散,」他說。

提供這項掃描技術的加拿大國科會(NRC)專家說,這幅畫很脆弱,但如果得到適當的照料,應該不會承受太大損壞。(完)

--------------------------------------------------------------------------------

我唔係太明點解要check佢係咪岩岩生產完
係為確定年齡定咩

芬姨:::爛gag王
小時候受傷有人心疼失落有人安慰
現在遇到困難自己就要學會面對
頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835
積分 9054   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

QUOTE:
原帖由 薰衣草 於 2006-9-27 13:54 發表
我唔係太明點解要check佢係咪岩岩生產完
係為確定年齡定咩

係為佢地的生計, 如果無所事事咪會比人炒o羅!! 所以點都要做少少野, 比老闆知佢地係有野做!

跟本都唔會對價值有改變, 驗黎都多餘!

頂部

ohahamok     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 35

精華 0
帖子 929
積分 559   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-6-23
來自 特區
狀態 離線

呢個所謂驚人發現有d無聊 ~
蒙娜麗莎呢幅名畫o既可觀性係畫本身,
咁佢係咪生完就做模特兒關幅畫咩事呢 !?

人生如戲 , 戲如人生 ~
頂部

薰衣草     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 女
UID 1993

精華 0
帖子 6302
積分 812   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-7-28

發表於 2006-9-28 01:28 PM  資料  個人空間  主頁 短訊  加為好友  添加 薰衣草 為MSN好友 通過MSN和 薰衣草 交談 ICQ 狀態

QUOTE:
原帖由 ohahamok 於 2006-9-28 12:04 AM 發表
呢個所謂驚人發現有d無聊 ~
蒙娜麗莎呢幅名畫o既可觀性係畫本身,
咁佢係咪生完就做模特兒關幅畫咩事呢 !?

所以我就諗~佢係咪想知幅畫實制係邊一年畫

芬姨:::爛gag王
小時候受傷有人心疼失落有人安慰
現在遇到困難自己就要學會面對
頂部

牛丸     Rank: 3
青出藍 (牛柏葉)
性別 保密
UID 174

精華 0
帖子 1836
積分 256   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-6-25

發表於 2006-9-30 10:13 PM  資料  個人空間  短訊  加為好友  添加 牛丸 為MSN好友 通過MSN和 牛丸 交談
等我呢個之前森林前時事板豬發下言先....

其實佢地講咩都得..一時話佢係男..一時講佢係妓女...現在又話生左仔..真相我諗正係佢本人同達文西本人先知.後人只可話....無重稽考..

頂部

myjess     Rank: 3
青出藍
性別 保密
UID 882

精華 0
帖子 61
積分 213   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-7-13

咁勁?咁對比佢搵到層薄紗?!? 幾得意呀﹐原來生o左仔都睇到

頂部

快速美言