遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: 大家有無捐血的習慣呢?
  小神     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 11831

精華 0
帖子 2634
積分 1386   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-9-12
來自 天堂
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 薰衣草 於 2006-9-27 11:42 AM 發表

捐血前可以食野嘛?

一定要食左野~飲左好多水先去捐..
當然去到你有冇食同飲佢都唔知la..
但佢實會問你..

antonylau :
睇黎小神都是有經驗之人喎。

頂部

薰衣草     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 女
UID 1993

精華 0
帖子 6302
積分 812   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-7-28

發表於 2006-9-28 12:51 PM  資料  個人空間  主頁 短訊  加為好友  添加 薰衣草 為MSN好友 通過MSN和 薰衣草 交談 ICQ 狀態
antonylau :
所以護士會問需唔需要打麻醉針。大家不用驚痛吧......

咁打左麻醉針之後咪唔食得太多野囉

antonylau :
點解呢??有關係的嗎。

芬姨:::爛gag王
小時候受傷有人心疼失落有人安慰
現在遇到困難自己就要學會面對
頂部

水中藍
性別 女
UID 1993

精華 0
帖子 6302
積分 812   詳情

閱讀權限 50

發表於 2006-9-28 12:52 PM  資料  個人空間  主頁 短訊  加為好友  添加 薰衣草 為MSN好友 通過MSN和 薰衣草 交談 ICQ 狀態

QUOTE:
原帖由 小神 於 2006-9-27 10:51 PM 發表

好似圓型都幾緊架~
因為差唔多係人都岩用ma..

我ab+喎

antonylau :
AB+係咩血都收,又唔駛付出,哈哈。

頂部

自由神     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 437

精華 0
帖子 694
積分 1770   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-7-4

QUOTE:
原帖由 薰衣草 於 2006-9-28 12:51 PM 發表
antonylau :
所以護士會問需唔需要打麻醉針。大家不用驚痛吧......

咁打左麻醉針之後咪唔食得太多野囉

打麻醉針?????????????
你去邊捐血呀......香港捐血不用打打麻醉針
抄血時會在抄血茶消毒火酒

antonylau :
我去紅十字會捐血囉,個護士話如果怕痛,會打麻醉針,詳情我就唔知喇。

個護士有用碘抹片跟我消毒。

頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511
積分 5235   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-3-24
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

我以往每年都捐四五次血架﹐到最近一次去捐時﹐佢探熱探到我有燒﹐原來我病左﹐所以就唔可以捐喇.. 跟住就一路好幾個月都未捐過 luu (如果您數下﹐就係新天藍剛剛開將呢幾個月囉)。

美國呢邊﹐每兩個月 (8 個星期) 就可以捐一次。 唔知係我捐得密定點﹐佢到時到候就會 call 我話我可以去捐架喇﹐次次都話佢地個血庫唔夠血﹐我有理無理都捐左先啦。

亦可能係捐得多﹐有次紅十字會 call 我話我合資格去捐 platelets 添!!  platelet 我唔知中文係咩﹐但係就係對有 cancer 既人好有用既﹐如果我去捐 platelets﹐捐一次就等於六次捐血所得到既 platelets 數量勒。 我最後都冇捐到﹐原因係: 佢會博兩條管入我度﹐一條左手﹐一條右手﹐左手就抽我 d 血 (好似捐血咁)﹐然後我 d 血就會經過一部儀器﹐部儀器會將我 d 血過濾出所需既 platelets﹐然後出返黎將 d 血從右手條管輸入返我個身體!  整個過程大約兩個鐘﹐佢仲話會提供 dvd 或雜誌俾我睇添!!  但老實講﹐我真係有 d 怕... d 血俾部機搞完再入返我個身﹐個感覺好古怪... 所以﹐我都係乖乖地捐血算勒。  

打麻醉針我真係未聽過喎..

不過如果個護士手勢好﹐真係唔係點痛架喎!  好神奇!  有 d 手勢差既﹐搞到我隻手瘀晒都有﹐minnie 以為我比人打...

antonylau :
嘩..............原來美國捐血咁密架,無解喇。因為那邊需求真係大的。platelets即是骨隨...係可以幫到好多人,但適合的骨隨係好難搵架。

頂部

自由神     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 437

精華 0
帖子 694
積分 1770   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-7-4

QUOTE:
原帖由 mickeyGoUp 於 2006-9-28 08:06 PM 發表
我以往每年都捐四五次血架﹐到最近一次去捐時﹐佢探熱探到我有燒﹐原來我病左﹐所以就唔可以捐喇.. 跟住就一路好幾個月都未捐過 luu (如果您數下﹐就係新天藍剛剛開將呢幾個月囉)。

美國呢邊﹐每兩個月 (8 個星 ...

platelets不是血小版嗎,,,,,,,,,,,
骨髓=Marrow
骨髓不是這樣捐的,是移植
骨 髓 移 植 需 要 條 件

如 果 他 是 幸 運 的 話 , 可 接 受 骨 髓 移 植 的 手 術 (Bone marrow transplantation,BM) , 但 他 需 要 一 位 與 他 的 骨 髓 相 □ 合 的 人 捐 出 健 康 骨 髓 , 而 這 位 捐 骨 髓 者 通 常 是 受 骨 髓 者 的 兄 弟 姊 妹 。

每 個 白 細 胞 表 面 有 一 種 稱 為 HLA 的 抗 原 , 如 這 些 抗 原 在 捐 贈 者 和 接 受 者 的 細 胞 上 都 是 一 樣 的 話 , 則 兩 者 會 吻 合 , 排 斥 的 機 會 不 高 。 如 果 不 吻 合 的 話 , 骨 髓 移 植 將 不 會 獲 得 成 功 。 每 一 個 兄 弟 姊 妹 , 與 病 者 的 HLA 會 吻 合 的 機 會 約 為 四 分 之 一 , 而 非 有 血 緣 關 係 者 , HLA 吻 合 的 機 會 則 很 低 , 但 現 時 世 界 各 地 多 有 骨 髓 資 料 庫 之 設 , 希 望 能 夠 為 那 些 沒 有 適 當 血 緣 骨 髓 的 人 , 提 供 一 個 治 療 的 機 會 。

怎 樣 抽 取 骨 髓 ?

在 接 受 骨 髓 移 植 前 , 他 先 接 受 了 一 般 的 化 學 治 療 , 讓 自 己 骨 髓 內 的 病 得 到 緩 解 。 得 到 初 步 緩 解 後 , 便 作 骨 髓 移 植 的 準 備 。

為 了 抑 制 受 者 的 免 疫 活 性 細 胞 , 以 及 進 一 步 殺 傷 剩 餘 的 惡 性 細 胞 , 為 供 應 骨 髓 提 供 植 入 的 機 會 , 在 移 植 前 要 給 予 預 處 理 , 這 通 常 由 致 死 劑 量 的 化 療 和 或 全 身 放 射 治 療 所 組 成 。

骨 髓 的 採 集 通 常 要 在 手 術 室 的 無 菌 狀 態 中 進 行 , 在 硬 膜 外 或 全 麻 醉 條 件 下 於 髂 前 或 髂 後 (即盆骨) 的 位 置 多 個 部 位 抽 取 , 然 後 經 過 過 濾 和 處 理 後 , 以 靜 脈 滴 注 緩 慢 輸 給 受 者 。 通 常 抽 取 骨 髓 血 液 約 5 0 0 m l 至 7 5 0 m l , 而 捐 骨 髓 者 的 可 能 危 險 性 包 括 意 外 出 血 、 感 染 、 穿 刺 點 疼 痛 等 。

移 植 過 程 等 如 輸 血

為 了 方 便 在 治 療 期 間 輸 送 藥 物 、 養 料 和 各 種 必 須 的 水 分 , 醫 生 在 陳 先 生 的 胸 部 設 置 了 一 條 有 三 個 通 道 的 管 子 , 這 條 名 為 克 文 氏 導 管 的 多 孔 道 管 子 , 除 了 輸 送 液 體 外 , 亦 可 作 抽 血 用 途 , 故 這 可 算 是 病 人 的 出 入 口 生 命 線 。 裝 置 了 這 生 命 線 後 , 病 人 身 體 會 被 徹 底 清 潔 , 然 後 進 入 隔 離 病 房 , 因 在 化 療 後 , 病 人 身 體 的 骨 髓 會 被 破 壞 , 故 抵 抗 力 很 低 , 而 且 因 骨 髓 不 能 製 造 紅 血 球 和 血 小 板 , 病 人 亦 同 時 會 有 貧 血 和 血 小 板 過 少 引 致 的 出 血 情 況 , 所 以 要 經 常 接 受 輸 血 和 血 小 板 , 亦 要 接 受 抗 生 素 以 防 止 感 染 和 治 療 感 染 。

進 行 化 學 和 放 射 治 療 後 , 病 者 接 受 骨 髓 移 植 , 移 植 過 程 非 常 簡 單 , 和 普 通 輸 血 沒 有 分 別 。 植 入 的 生 長 血 液 中 幹 細 胞 會 自 動 移 居 病 人 的 骨 髓 組 織 內 , 在 這 時 期 醫 生 會 為 病 人 注 射 一 些 刺 激 白 血 球 生 長 的 激 素 , 令 移 植 後 的 細 胞 生 長 得 較 快 , 但 陳 先 生 患 的 白 血 病 之 細 胞 也 有 可 能 被 這 些 藥 物 刺 激 而 復 發 , 故 醫 生 們 決 定 不 給 予 這 種 激 素 治 療 。

雖 然 陳 先 生 的 白 細 胞 數 量 很 快 便 下 跌 至 零 , 而 且 持 續 多 天 都 是 極 低 , 但 他 保 持 了 高 度 的 信 心 。 除 了 口 部 有 些 少 潰 瘍 外 , 並 無 其 他 併 發 症 。 三 星 期 後 , 他 的 白 細 胞 數 目 穩 步 上 升 , 很 快 便 能 離 開 醫 院 , 回 家 休 息 了 。

antonylau :
係喎,攪錯左,有的人的血小板係比較少,所以流血時好難止血。

頂部

水中藍
性別 女
UID 1993

精華 0
帖子 6302
積分 812   詳情

閱讀權限 50

發表於 2006-9-29 02:55 AM  資料  個人空間  主頁 短訊  加為好友  添加 薰衣草 為MSN好友 通過MSN和 薰衣草 交談 ICQ 狀態
antonylau :
點解呢??有關係的嗎。

話晒都係麻醉藥
會援慢左個消化係統嘛
食得太多會嘔

antonylau :
呢方面,我又真係少知識,多謝薰衣草你的提點。

頂部

水中藍
性別 女
UID 1993

精華 0
帖子 6302
積分 812   詳情

閱讀權限 50

發表於 2006-9-29 02:56 AM  資料  個人空間  主頁 短訊  加為好友  添加 薰衣草 為MSN好友 通過MSN和 薰衣草 交談 ICQ 狀態
antonylau :

係架咩~~ :o
我都唔知添

頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511
積分 5235   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-3-24
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 薰衣草 於 2006-9-28 02:56 PM 發表
antonylau :

係架咩~~ :o
我都唔知添

係呀﹐您好彩喇!!    相反﹐您 d 血就唔係咁收歡迎﹐因為只有 AB+ 既人先用得著。

AB+ :  Any type
AB-  :  A- B- AB- O-
B+   :  B+ B- O+ O-
B-    :  B- O-
A+   :  A+ A- O+ O-
A-    :  A- O-
O+   :  O+ O-
O-    :  O-

antonylau :
無錯。

頂部

水中藍
性別 女
UID 1993

精華 0
帖子 6302
積分 812   詳情

閱讀權限 50

發表於 2006-9-29 04:34 AM  資料  個人空間  主頁 短訊  加為好友  添加 薰衣草 為MSN好友 通過MSN和 薰衣草 交談 ICQ 狀態

QUOTE:
原帖由 mickeyGoUp 於 2006-9-28 03:03 PM 發表

係呀﹐您好彩喇!!    相反﹐您 d 血就唔係咁收歡迎﹐因為只有 AB+ 既人先用得著。

AB+ :  Any type
AB-  :  A- B- AB- O-
B+   :  B+ B- O+ O-
B-    :  B- O-
A+   :  A+ A- O+ O-
A-    :  A- O- ...

原來係咁~~~~~~~~~~~
哈哈~~

頂部

快速美言