遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: 名 校 教 師 奉 命 變 身 型 仔 美 女
ah_cho     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (天藍看更)
性別 女
UID 5699

精華 1
帖子 19196
積分 6063   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-8-11
來自 住0係楓葉國既日本漢奸 ... ... ...
狀態 離線

名 校 教 師 奉 命 變 身 型 仔 美 女

轉自蘋果日報

當 看 到 學 校 大 堂 、 電 梯 貼 滿 各 科 老 師 造 型 照 時 , 別 以 為 錯 入 連 鎖 式 補 習 社 ! 名 校 英 華 小 學 由 本 學 年 起 大 玩 教 師 專 業 形 象 , 除 要 求 男 女 教 師 每 天 穿 得 如 去 飲 宴 般 隆 重 外 , 還 特 別 為 老 師 拍 攝 「 型 仔 」 、 「 美 女 」 造 型 照 貼 於 大 堂 及 電 梯 內 , 讓 學 生 自 行 選 出 心 目 中 最 靚 仔 、 靚 女 老 師 。

為 提 升 老 師 衣  品 味 , 她 特 別 在 教 員 休 息 室 添 置 兩 個 大 衣 櫃 , 供 教 師 放 置 衣 服 及 飾 物 , 以 便 他 們 穿  不 同 服 飾 出 席 各 場 合 , 老 師 之 間 更 可 互 相 配 搭 服 飾 。 她 還 特 別 把 各 式 時 裝 雜 誌 放 於 架 上 , 讓 老 師 閱 讀 及 交 換 衣  心 得 。 「  老 師 放 定  飾 物  度 , 更 可 以 互 相 幫 助 , 如 見 到 A 老 師 可 能 今 日 加 條 粉 紅 色 絲 巾 更 適 合  、 會 靚  , 互 補 心 得 。 」

我自己認為呢個方法唔多好
一來,會令學生更加追求名牌
雖然學校話老師唔需要著名牌,但係唔通著十蚊三件既貨仔
(我記得我以前個小學老師,真係著住一件當時好興既十蚊三件卡通tee+人字拖返學)
第二,真係需要0係學校加兩個大衣櫃?
咁唔覺得好老套咩?話就話比老師放0的小飾物
唔通老師甲呢頭用完,老師乙又用?好唔合衛生窩
第三,學校不嬲都要求簡泊
老師日日著都去飲?我諗真係離譜左
學校連大耳環都唔比學生戴
而家老師仲要搞咩小飾物?係唔係過火左0的呢?

無錯,身為教育工作者係應該有專業既dress code
但係老師有唔係PR,點解要著得咁靚呢?
大家諗下,醫生,護士,警察,消防員,空姐,飛機師等等都係專業,但係人地點著開工呀?
都係著制服,點解做老師要日日去飲?
如果要保持專業形象,不如人人著制服啦
橫掂0的學生都要著校服啦
一來可以統一,二來老師之間有可以免除不必要既你爭我鬥
教書唔係選美呀,遲0的可能要去學埋行cat walk忝啦

要學生上堂留心,學校不如放下資源去比老師進修下,學下點教好0的書
個個上堂淨係識對著本書讀,你想人地聽你講野都難啦
自己返屋企睇下唔好
唔同要講到新科技有唔曉,淨係識LV出左咩special edition有咩用呀

頂部

小神     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 11831

精華 0
帖子 2634
積分 1386   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-9-12
來自 天堂
狀態 離線

咁老師o既支出咪又大左lor..
其實d 老師會唔會贊成架?
咁樣搞法, 學生咪會有樣學樣..
個個化妝扮靚番學lor

ah_cho :
可能第日要學生交書簿費加老師置裝費

頂部

ohahamok     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 35

精華 0
帖子 929
積分 559   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-6-23
來自 特區
狀態 離線

講起老師形象 ,
話說當年我就讀果間小學, 都算係區內名校 !
不單學校成績好 , 而且d老師打扮都好爭妍鬥麗吓 !
我亞哥仲話佢小六o既班主任就日日唔同衫呀 !

不過會唔會影響學生自少仰慕名牌就不得而知 ,
但我就擔心d老師會唔會成日晒d時間係形象 , 反而影響教學咋 !

ah_cho :
你讀邊區既學校呀?

最後編輯: ohahamok : 2006-9-26 10:00 PM

人生如戲 , 戲如人生 ~
頂部

sute_snoopy (~~小比比~~)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主 (小比比)
性別 男
UID 198

精華 3
帖子 1517
積分 3229   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-6-25

我想問~~
咁ge一間學校~~
d學生會有心機聽書咩~~~~~~
d老師係返學教書~~~
定係返學校做show~~

學校比人ge印象~~
係好清純~~~~
而家咁係算點呢~~~~~

咁d學生會以為外表係一切~~~~~
但無知識又可以得咩?

ah_cho :
蘋果日報個”research"話係有幫助窩

頂部

terrybear     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 男
UID 42

精華 0
帖子 125
積分 742   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-6-23

當然老師注意形象係重要,但係學校始終係學習智識、培養學生品格的地方。
是否需要老師每日好似時裝表演,只靠包裝
如果真係有間咁0既學校,我一定唔會比D仔女去讀>>

ah_cho :
學生會唔會淨係望住老師,唔望黑版呢?

頂部

快速美言

一群熱心會員對本主題作出以下的回覆:

ykwan850: RMK added - PID 32565 [ view ]
ykwan850: RMK added - PID 32677 [ view ]
ykwan850: RMK added - PID 32774 [ view ]
ykwan850: RMK added - PID 32043 [ view ]

最後回覆日期: 2006-9-27 12:34 AM
  編輯帖子
快速美言