遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: 《壹本便利》之性感照封面
三姑 (六婆)     Rank: 3
青出藍
性別 保密
UID 41

精華 0
帖子 1168
積分 279   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-6-23
來自 忘憂山莊
狀態 離線

呢一單野﹐你當係娛樂又得﹐時事都得。
但我個出發點係時事﹐並唔係講個藝人。
一講社會風氣﹐二講無腦母親﹐三講雜誌態度。
講真﹐我對那個所謂藝人無興趣﹐我都無講過任何娛樂藝人成份。
放呢區岩架喇~

If u see someone doing something without paying attention to it but at the same time watching you
then he is a COP!!!!
頂部

無聊的路人甲     Rank: 3
青出藍
性別 男
UID 210

精華 0
帖子 237
積分 146   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-6-25

QUOTE:
原帖由 無主孤魂 於 2006-6-26 02:47 PM 發表
但係反觀返......

d 相又唔代表乜野.....
無錯係有少少性感....但又未至於暴露...
我有睇過文字內容....亦冇講一d好出位既言行
所以....有冇一d煲大左呢...

去到呢個環境....政府就黎要立例.....
age u ...

咁性感呢個字都好主觀0既... ...有d人覺得好性感,但有人就唔覺得,都係要睇下睇果人0既想法啫,如果佢唔係帶咗有色眼鏡0既話,其實呢單野就不應攞0黎討論... ...

頂部

倫二少     Rank: 3
青出藍
性別 男
UID 149

精華 0
帖子 1019
積分 252   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-6-24
來自 HK ppl@ MELBOURNE
狀態 離線

發表於 2006-6-26 07:18 PM  資料  個人空間  主頁 短訊  加為好友  添加 倫二少 為MSN好友 通過MSN和 倫二少 交談 ICQ 狀態
哈哈。。。我覺得呢單野真係無新報搵新報做囉!!搵笨既!!
好似人地d明星姐仔博上位,上頭條咁!
第一:個位o靚妹同丫星媽唔好話我知佢地唔知幫緊【一本便利】拍野丫 ???
如果佢地真係唔知既話。。我就真係吹佢\\\\唔脹啦...無野好講~~只怪佢地為左錢拾下拾下囉...今次當買個教訓囉。。

第二:如果佢地知幫緊【一本】拍野。。佢\\\\地唔係唔知呢本咁既野係d 唔3唔4 既野啦~~~
明知自己個囡講到咁新嬌玉貴就咪鬼去拍丫!笨!
佢話咩丫!去拍d乜鬼童裝定咩青春裝丫~~咪玩啦....有冇聽過【蛇貓狗】話出參考書丫???
打死我都唔信啦....俾人呃!!佢都有病既。。呢d野梗係你情我願o架啦~~~
被人騙入局喎....請問丫星媽妳貴根。。哼。。咁大個人都俾人呃。。咁就抵你死啦~~擺明就指住你黎笑啦!

On dogdog 我見得多。。咁on dogdog 我真係第一次見丫!
仲有話咩個青春裝換左做泳衣喎。。。你彷唔係個位星媽台底交易咩。。老總加再唔知幾多錢過佢~~~
佢話不斷在李蘊頭髮及身上的「布仔」噴水!!咪玩啦。。3歲細佬仔你射佢。。佢\\\都識嗌【唔好啦】
當然有d惡到爆埋粗啦~~~佢照拍。。。係人個腦有d智商都諗得出啦。。kai o架~~
宜家本野出左就話自己咩丫!被騙呀。。【荷蘭橙丫】。。無病丫!!想人記住佢個朵炸。。
宜家真係唔彷唔上位啦。。。巴閉啦佢....佢都 拾on 既!!
宜家真係  【李蘊媽點蘊李拍一本便利丫】

不如話丫星媽賣女落火海。。15歲拍【便利】。。18歲又唔知拍d乜出黎呢呵....

最後編輯: 倫二少 : 2006-6-26 07:38 PM
頂部

lamray     Rank: 3
青出藍
性別 保密
UID 265

精華 0
帖子 78
積分 168   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-6-27

QUOTE:
原帖由 無聊的路人甲 於 2006-6-26 04:55 PM 發表

咁性感呢個字都好主觀0既... ...有d人覺得好性感,但有人就唔覺得,都係要睇下睇果人0既想法啫,如果佢唔係帶咗有色眼鏡0既話,其實呢單野就不應攞0黎討論... ...

我想主觀亦有一定的標準可以定下
例如:是刻意賣弄身體?還是有藝術性的必要?
   是意識淫穢?還是隱藏暗喻?(這個要專業人仕與當地人的妥協)

====================

對於這個封面,
若果是鹹書,我覺得無問題。(無記錯意大利合法性交年齡為十四歲)
若果是藝性照片,撇除甚麼露不露點的道德規範,我都覺得無問題。

其實我覺得事件有o的似playboy 去印尼咁,件事係點就在於當地對性感與道德的包容力。

對於藝人,我無心評論。

頂部

花子姐姐     Rank: 1
新天藍會員
性別 女
UID 48

精華 0
帖子 1228
積分 223   詳情

閱讀權限 20
來自 忘憂山莊
狀態 離線

站在道德立場來看
呢單野真是好有問題
便利是任何一個人都買到睇到的雜誌
對於一個未成年女生濕身著呢 d 咁透的衫影的相
好大可能引起部份人士瑕想

唔知你地最近有無睇到報紙
好多色魔都是看完色情影碟後才去犯案
可能我講到色魔咁大件事,大家未必認同
最近又睇到一個報導
話有個男仔好短時間內連續非禮不同女生過百次
內容的非禮就是行過人迫的地方用手肘碰女仔的胸部
點解佢會比人捉到?個事主第一次比人碰到,以為唔覺意就無理會了
第二日同一時間地點又被人碰多次,這時她才意識到這人並非無心之失
報警後幾日,又在相同地方見到色魔,盤問之下就有這個驚人的數字

可能大家認為兩件事跟本不應混為一談
但是有心人用有色眼鏡去看這輯相
會引起某些人的反應,這個是必然的
就如我,一看這些相第一時間就覺得有無搞錯呀
點解咁似果 d 日本相架?
有 d 日本色情雜誌專門找來未成年或未發育的女孩影呢 d 類似約隱約現的相
唔多唔少都會有類似聯想吧.........

近年唔知點解好似多左好多女孩被家中長輩非禮或強姦的報導
如果邊個屋企買左呢本雜誌,順手睇睇下有點念頭
邊個會是最就手?最易搞的呢?
大家自己想想吧

呢個絕對唔係娛樂八卦新聞咁簡單
是社會風氣和道德問題

頂部

青出藍
性別 保密
UID 265

精華 0
帖子 78
積分 168   詳情

閱讀權限 40

QUOTE:
原帖由 花子姐姐 於 2006-6-27 08:33 PM 發表
站在道德立場來看
呢單野真是好有問題
便利是任何一個人都買到睇到的雜誌
對於一個未成年女生濕身著呢 d 咁透的衫影的相
好大可能引起部份人士瑕想

唔知你地最近有無睇到報紙
好多色魔都是看完色情影碟後 ...

我認同看的太多片片,會對一些心智未成熟者會產生錯誤觀念,但若果用一個年輕女孩拍照引導到色情片方向,也未免太遠吧。

若果事主已成年,事件會不會鬧的這麼熱?是思想上被”未成年”所牽引作一系列的幻想,再加輔以一系列的社會加諸的規範指示,才會這麼火?(若論意大利的合法性交年齡,該少女早已成年。)

我們每天看的報章,普遍都有一份風月版,其中的字詞和圖片,不是也傷風敗俗麼?記起早年聽電台某傳媒人作的調查,色情資訊是最少人看的。他就在下一期的色情資訊刪掉,這期的銷量即跌,問題在那?

其實該刊的風格早己是這樣,若巿民為之不齒,怎麼會還好好的存活?這個問題是互惠滋長的。不過我不相信社會的道德爛的不行,只是一些有質素的巿民不願投訴,就只有一些沒質素的巿民會投訴。
(別說政府沒處理投訴,某些本地文化研究就是這麼樣給打壓警告。)

頂部

花子姐姐     Rank: 1
新天藍會員
性別 女
UID 48

精華 0
帖子 1228
積分 223   詳情

閱讀權限 20
來自 忘憂山莊
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 lamray 於 2006-6-28 10:20 AM 發表

我認同看的太多片片,會對一些心智未成熟者會產生錯誤ぁ憫K太遠吧。

若果事主已成年,事件會不會鬧的這麼熱?是思想上被”未成年”所牽引作一系列的幻想,再平Y論意大利的合法性交年齡,該少女早已成年。)
...

風月版,一般都是大大張性感相,比較容易分辯出來
而且照片都是成年的女性
如果一個學生看這版內容
我相信家長都知道怎樣教導
當然,你可以說偷看很難說
我舉例是指在一般情形之下

但如果是說這本雜誌
內容很多都是潮流資訊和花邊新聞
青少年很容易就會看到
一般人都覺得風月版是 "咸濕"
但在這雜誌看到這些照片,會唔會比青少年錯覺 "咁都得" 呢?
再加上雜誌的標題好樣比較出位
非常容易令人聯想到另一樣野

所以這件事情或者有人覺得被人小題大做
但是我就覺得是關乎於個女仔的家長,她懂不懂怎樣保護自己的女兒
亦關乎雜誌的道德標準

p.s.如果用意大利的合法性交年齡來相題並論,我只想講句,現在討論中的事情是發生在香港!

頂部

青出藍
性別 保密
UID 265

精華 0
帖子 78
積分 168   詳情

閱讀權限 40

QUOTE:
原帖由 花子姐姐 於 2006-6-29 02:14 AM 發表

風月版,一般都是大大張性感相,比較容易分辯出來
而且照片都是成年的女性
如果一個學生看這版內容
我相信家長都知道怎樣教導
當然,你可以說偷看很難說
我舉例是指在一般情形之下

但如果是說這本雜誌
...

同樣平民普及,報章更是輕易獲取,方向報的打油詩更是意淫,存在已久。
至於傳媒的道德早已敗壞,近年多已來該刊物不是也刊出不同女仕的性感挑逗照片?

意國的例子,只是說明各國成年的標準不一,但若果把事件定位於未成年不該拍性感照片。
在外國某程度來說她已成年。

頂部

思域仔     Rank: 2Rank: 2
藍之初
性別 男
UID 313

精華 0
帖子 59
積分 100   詳情

閱讀權限 30
註冊 2006-6-29
來自 加拿大溫哥華
狀態 離線

發表於 2006-6-29 05:32 PM  資料  個人空間  短訊  加為好友  添加 思域仔 為MSN好友 通過MSN和 思域仔 交談 Yahoo!
呢張都唔係好勁之嘛
唔露野未ok囉

頂部

無主孤魂     Rank: 3
青出藍
性別 男
UID 186

精華 0
帖子 432
積分 287   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-6-25

發表於 2006-7-1 07:04 PM  資料  個人空間  短訊  加為好友  添加 無主孤魂 為MSN好友 通過MSN和 無主孤魂 交談 Gmail ICQ 狀態 Yahoo!
呢單野如果真係講有乜問題既....
我覺得最有問題係....社會根本就變緊....
可以話係開放左....亦可以話係敗壞左....

香港...台灣等地都開始接近日本所行既市場...
人地莫講話14....10歲都出黎拍水著啦...
仲要係bikini...

大家應該都有留意到啦...
十幾年前...香港d沙灘都冇咁多"揚眼"野睇啦....
以前著三點式....就比人話暴露...
但係宜家.....去沙灘閒閒地都有十個八個bikini 美少女啦....

咁到底係世界變....定係香港人既定義唔同左???

頂部

快速美言