遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: 幫手估燈謎
Edmund (馬拉糕)     Rank: 6Rank: 6
雲中藍 (情與義,值千金~)
性別 男
UID 478

精華 1
帖子 9332
積分 11511   詳情

閱讀權限 70
註冊 2006-7-6
來自 馬拉
狀態 離線

發表於 2006-9-19 12:38 AM  資料  個人空間  短訊  加為好友  添加 Edmund 為MSN好友 通過MSN和 Edmund 交談 ICQ 狀態 Yahoo!
幫手估燈謎

1) 鸚鵡學語-------猜一成語
2) 獨眼龍看戲----猜一成語
3) 節節高,像根竹,只吃生,不吃熟----猜一種植物
4) 在醫院□見得最多的花是什麼花?!
5) 睇哥斯拉時會見到什度生果?!
6) 有甚麼老師不會教書?!
7) 魚旦粉有魚旦,雲吞麵有雲吞,甚麼粉有雪糕?!

估中無獎品...因為我唔系版主~

1. 有樣學樣
2. 形單隻影
3. 蔗
4. 棉花
5. 龍眼
6. 啞老師 (字典)
7. seven eleven

最後編輯: Edmund : 2006-9-19 01:10 AM

頂部

koon1218 (君)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主 (食神)
性別 女
UID 362

精華 7
帖子 9664
積分 17241   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-7-1
來自 Msia
狀態 離線

發表於 2006-9-19 12:59 AM  資料  個人空間  短訊  加為好友  添加 koon1218 為MSN好友 通過MSN和 koon1218 交談 Gmail
1) 鸚鵡學語-------人云亦云
2) 獨龍眼看戲---開一只眼閉一只眼
3) 節節高,像根竹,只吃生,不吃熟---長頸鹿
4) 在醫院□見得最多的花是什麼花?!---頭昏眼花
5) 睇哥斯拉時會見到什度生果?!---香蕉
6) 有甚麼老師不會教書?!---畫畫老師
7) 魚旦粉有魚旦,雲吞麵有雲吞,甚麼粉有雪糕?! --- 100分

Edmund :
全錯......而且第3題是猜植物哦~ ^_____^

頂部

sonice (心靈寫譜師)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 保密
UID 26

精華 1
帖子 805
積分 304   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-6-23

回覆 #2 koon1218 的帖子

最後好似係seven多d播 XD
你識得咁多既﹐好醒播 -.-v

Edmund :
哇哈哈.....sonice...long time no chat.....森林以前都有人post過啊~ XD

頂部

koon1218 (君)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主 (食神)
性別 女
UID 362

精華 7
帖子 9664
積分 17241   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-7-1
來自 Msia
狀態 離線

發表於 2006-9-19 01:11 AM  資料  個人空間  短訊  加為好友  添加 koon1218 為MSN好友 通過MSN和 koon1218 交談 Gmail

QUOTE:
原帖由 koon1218 於 2006-9-19 12:59 AM 發表
1) 鸚鵡學語-------人云亦云
2) 獨龍眼看戲---開一只眼閉一只眼
3) 節節高,像根竹,只吃生,不吃熟---長頸鹿
4) 在醫院□見得最多的花是什麼花?!---頭昏眼花
5) 睇哥斯拉時會見到什度生果?!---香蕉
6) 有 ...

哈哈哈!!全錯.... 那讓我想一想啦!

Edmund :
其實我已經給了答案...那些答案是白色的字體~ ^_^

頂部

薰衣草     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 女
UID 1993

精華 0
帖子 6302
積分 812   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-7-28

發表於 2006-9-19 03:37 AM  資料  個人空間  主頁 短訊  加為好友  添加 薰衣草 為MSN好友 通過MSN和 薰衣草 交談 ICQ 狀態
呢d咁野我都係錯多~~不過都玩下喇

1) 鸚鵡學語-------猜一成語
2) 獨眼龍看戲----猜一成語
3) 節節高,像根竹,只吃生,不吃熟----猜一種植物
4) 在醫院□見得最多的花是什麼花?! 棉花
5) 睇哥斯拉時會見到什度生果?!
6) 有甚麼老師不會教書?!
7) 魚旦粉有魚旦,雲吞麵有雲吞,甚麼粉有雪糕?!

10條有9條都唔識

Edmund :
應該系7條有6條唔識 XDDD

芬姨:::爛gag王
小時候受傷有人心疼失落有人安慰
現在遇到困難自己就要學會面對
頂部

elia     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍
性別 保密
UID 419

精華 0
帖子 1718
積分 2402   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-7-4
來自 水平線下
狀態 離線

回覆 #1 Edmund 的帖子

哈哈哈 , 我看見了

Edmund :
哈哈...elia你搞奸啊~ ><

頂部

冬冬     Rank: 3
青出藍
性別 保密
UID 314

精華 0
帖子 434
積分 251   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-6-29
來自 汽水樽裡的咖啡
狀態 離線

1) 鸚鵡學語-------猜一成語 <- 牙牙學語...
2) 獨眼龍看戲----猜一成語  <- 隻眼開隻眼閉?? -o-
3) 節節高,像根竹,只吃生,不吃熟----猜一種植物   <- 竹"迅"??
4) 在醫院□見得最多的花是什麼花?!  <- patpat開花!! XDD
5) 睇哥斯拉時會見到什度生果?!  <- 火龍果!! -.-"
6) 有甚麼老師不會教書?! <- 老師梗係教學生架啦點會教書呢!! ~o~v
7) 魚旦粉有魚旦,雲吞麵有雲吞,甚麼粉有雪糕?!   <- 奶粉?? o_o"

純粹kuso,唔好同我講甘都有題中丫~ @o@"

Edmund :
pat pat開花....哈哈....很有創意...可是不對哦~ XDD

頂部

francais (咩咩)     Rank: 6Rank: 6
雲中藍 (飄忽的豬)
性別 男
UID 8141

精華 0
帖子 5576
積分 17581   詳情

閱讀權限 70
註冊 2006-8-21
來自 你話邊就邊啦
狀態 離線

發表於 2006-9-19 12:19 PM  資料  個人空間  短訊  加為好友  添加 francais 為MSN好友 通過MSN和 francais 交談 Gmail
除佐4同7其它都唔識……

睇完答案~哎呀…………好蠢-_-||

Edmund :
你唔好甘講啦...最緊要就系好玩嘛~

頂部

sute_snoopy (~~小比比~~)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主 (小比比)
性別 男
UID 198

精華 3
帖子 1517
積分 3229   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-6-25

我睇完個ans~~覺得唔似燈謎~~~~~似係iq題多d~~~~~

Edmund :
我都覺得系....><

頂部

bskybsky     Rank: 3
青出藍
性別 保密
UID 53

精華 0
帖子 130
積分 149   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-6-24
來自 老千騙財潛水,睇佢幾時坐監.
狀態 離線

3) 節節高,像根竹,只吃生,不吃熟----猜一種植物 : 蓮藕
4) 在醫院□見得最多的花是什麼花?! : 棉花
6) 有甚麼老師不會教書?!啞老師 (字典)
7) 魚旦粉有魚旦,雲吞麵有雲吞,甚麼粉有雪糕?! 兩份

Edmund :
點解兩份? XDDDD

吳生呃我話比大耳窿追數,向我借錢後唔還仲改電話,改ym潛水.我一定會繼續做野既放心.
頂部

快速美言