遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: 我部電腦:好神奇
ah_cho     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (天藍看更)
性別 女
UID 5699

精華 1
帖子 19196
積分 6063   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-8-11
來自 住0係楓葉國既日本漢奸 ... ... ...
狀態 離線

我部電腦:好神奇

話說我部sony laptop用左15個月就壞左
有日用用下就眼前一黑,咩都無晒,之後一直點都著唔返
羅左去我買機既地方(係一間好大型既電器連鎖店,好似香港豐擇咁)整啦,點知send埋去第二個province比sony專人整都係唔得窩
話係mother board燒左,換過要成$2000can
咁我無整到,算啦,買過部新既都係$2500can
點知擺左年幾兩年,今日同個friend講開
心血開潮,返黎一開,竟然著左窩
到而家用左成幾個鐘都無事
幾神奇呀

你地有無人試過咁?或者知道點解?

頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511
積分 5235   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-3-24
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

我部 laptop 由五尺高空跌左落地﹐除左有時會自己開機外﹐都無咩其他問題﹐用左兩年多都仲 ok。

您個問題都幾邪﹐無端端翻生﹐你羅返部機後有冇即刻開黎試試呢?

話時話﹐您響加拿大邊度架?

ah_cho :
我住edmonton呀

頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835
積分 9054   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

QUOTE:
原帖由 ykwan850 於 2006-9-11 20:19 發表
話說我部sony laptop用左15個月就壞左
有日用用下就眼前一黑,咩都無晒,之後一直點都著唔返
羅左去我買機既地方(係一間好大型既電器連鎖店,好似香港豐擇咁)整啦,點知send埋去第二個province比sony專人整都係 ...

你部機係咪係"將來商店"買呀? 係咁就正常啦, 因為佢地係唔會同你整, 話去埋第個省都係吹水o者!! 你應該直接同sony傾嘛!

你個情況可能係潮濕喎, 所以咪唔著機! 之後擺到乾返咪著返!

ah_cho :
係呀?但係我而家發現開左機成四個幾鐘,但係把風扇都唔著窩

頂部

三姑 (六婆)     Rank: 3
青出藍
性別 保密
UID 41

精華 0
帖子 1168
積分 279   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-6-23
來自 忘憂山莊
狀態 離線

咁樣YKWAN 咪比個間將來店呃左﹖﹗

我想問YKWAN 你部新機係咪再係將來店買架﹖
係既話佢地咪奸計得逞~~

ah_cho :
我部機係新架
買0個時連盒都未開過

If u see someone doing something without paying attention to it but at the same time watching you
then he is a COP!!!!
頂部

super-hing     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (唯讀閒人)
性別 男
UID 228

精華 0
帖子 3326
積分 7453   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-6-26

我 個部唔係  sony ..係hp laptop,
話說係幾個月前,部latop 開始 同你一樣 用用下就眼前一黑,咩都無晒,
但係下邊 個 power 燈仲係"on"左.過 3-5 秒之後 部野會 自動 重開=.=
跟住開機時又話我 d 電未"叉"滿(但我一直 都係 叉"住 電用...),
咁之後我都無理佢...  後黎..又過左幾個月...
發覺又嚴重左, 一開親唔到 10分中..個screen又會黑哂,,跟住自己又重開..

之後我 拎去 d 電腦 店 整 ...佢就話有2個可能..1就係 個電池有問題..2就係個 mother board..
過左3日 佢就call 我 話 係個mother board出左事要 整 3 個weeks...

過左 3 個weeks 後..當我o羅 番 部latop 時 覺得好開心(因為等左 3 個weeks 無電腦用)...
但係點知...我係 架 車到 c 下仲有無事 個陣時..又黑哂個screen..開始我以為 "叉"唔夠電...
點知番到 屋企..我先發覺..同味整 之前 一d分別都無...
跟住我就拎去第2日店整(同一company 的)佢話 整唔好唔關佢地事-.-你hp 既問題=.=
之後佢話又係個mother board 出左問題..又要我等3 個星期..
係上個星期5 我終於都拎番我部 咩問題都無既latop啦..
我足足等左 6個星期=.=

ah_cho :
咁而家你個腦好返未呀?

頂部

藍斯     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 男
UID 4462

精華 0
帖子 484
積分 887   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-8-6
來自 距離自己幾十萬里既香港 ... ... ...
狀態 離線

發表於 2006-9-12 11:45 AM  資料  個人空間  主頁 短訊  加為好友  添加 藍斯 為MSN好友 通過MSN和 藍斯 交談 Gmail Yahoo!
song野係咁架喇...得個名
我之前都係用sony laptop
用左唔夠一年, 個cd-rom已經咩碟都read唔到
翻版read唔到我唔怪你, 正版都read唔到係唔係有d過份呢?
唔止laptop, 其他好多電子產品我都唔會買sony
除左....ps2....

ah_cho :
所以我而家買左部dell
用左年幾都好好
除左個mon每隔幾個鐘就會閃一次
雖然仲有保養,但係一整要幾個星期
無左個腦好唔方便

埋藏的愛不是愛....
頂部

hkbc_oldcake     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 21

精華 0
帖子 174
積分 875   詳情

閱讀權限 50

Notebook is one of the worst device to do repair ... sometimes it works fine, sometimes it doesn't work with no reason.  You are lucky that your notebook can work again, sometimes if you can leave the electronics for a while (like at least a couple months), it suddenly works again.  I have an experience that my friend's harddrive has clicking noise, I then wait for anything similar to try to make it work and retrieve data.  Almost 9 months later, I try it, and it works ... at least I can retrieve data, but it runs quite slow.

About the cooling fan, since it has the thermo-sensor, it stays off until the cpu gets really hot.  If you really want to, you can run something like virus scanning, playing movie and a couple more things together to make the CPU usage high and see if the fan can turn on.  If not, then you better let someone to check the fan.

ps:  Are you in Edmonton?

ah_cho :
係呀係呀!
edmonton x calgary 人,哈哈

頂部

Snowcat     Rank: 1
新天藍會員
性別 女
UID 161

精華 0
帖子 468
積分 53   詳情

閱讀權限 20
註冊 2006-6-24

我部lap top都係甘呀
用用下會突然自己息左 仲要一日息幾次
但開返後又正常架渦...
不過都好煩....我果部係toshiba, 都準備買部新架
有無人有suggestion?

ah_cho :
買dell啦,我覺得唔錯
個樣可能唔係咁靚仔
但係好在有3年保養同埋價錢就ok,唔會好貴

頂部

super-hing     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (唯讀閒人)
性別 男
UID 228

精華 0
帖子 3326
積分 7453   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-6-26

QUOTE:
原帖由 Snowcat 於 2006-9-13 08:02 AM 發表
我部lap top都係甘呀
用用下會突然自己息左 仲要一日息幾次
但開返後又正常架渦...
不過都好煩....我果部係toshiba, 都準備買部新架
有無人有suggestion?

我想問下 你地 有無買 保險架??

ah_cho :
我而家0個部加左2年保養,共有3年

頂部

hkbc_oldcake     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 21

精華 0
帖子 174
積分 875   詳情

閱讀權限 50

回覆 #7 hkbc_oldcake 的帖子

Wow ... not easy to find any ppls who is in Edmonton!  Nice to know that you are in here too!

頂部

快速美言