遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: 有無人食左........ ><
薰衣草     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 女
UID 1993

精華 0
帖子 6302
積分 812   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-7-28

發表於 2006-9-9 12:55 AM  資料  個人空間  主頁 短訊  加為好友  添加 薰衣草 為MSN好友 通過MSN和 薰衣草 交談 ICQ 狀態
有無人食左........ ><

有無人食左出事蜜糖呀~~~
有無d detail d既"中毒"後果供參巧

芬姨:::爛gag王
小時候受傷有人心疼失落有人安慰
現在遇到困難自己就要學會面對
頂部

ryuhei     Rank: 4Rank: 4
水中藍 (問號人)
性別 保密
UID 3778

精華 0
帖子 882
積分 1666   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-8-4
來自 天堂與地獄之間
狀態 離線

氯霉素常用於眼藥水,用以消炎殺菌,食環署助理署長(食物監察及管制)鍾偉雄表示,「氯霉素」嚴禁在食物中使用,食用後可能會引致對生命構成威脅的骨髓副作用——再生障礙性貧血,患者或會感到暈眩及疲憊。

鍾偉雄強調,抗生素殘餘含量相當低,就是以含氯霉素最高的樣本計算,一小滴含氯霉素的眼藥水,分量已較三杯稀釋了的問題蜜糖多出數倍,對健康影響極微。香港醫院藥劑師學會教育總監崔俊則指,市民若在健康情況下長期飲用有殘餘抗生素蜜糖,會令體內細菌產生抗藥性,影響日後治療。

薰衣草 :
要飲幾多先出事~咩為之長期飲用~~ ><

頂部

ryuhei     Rank: 4Rank: 4
水中藍 (問號人)
性別 保密
UID 3778

精華 0
帖子 882
積分 1666   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-8-4
來自 天堂與地獄之間
狀態 離線

測試中氯霉素殘餘含量低,不會對市民健康構成大影響,「我們滴一滴氯霉素眼藥水,一滴已經比一日飲3杯蜜糖的分量高出4至10倍」。

所以都唔駛太擔心喇,芬姨
而家開始轉個牌子啦

薰衣草 :
滴入眼都唔得架?@@"

唔係我食呀~~係芬叔食左半樽呀 ><~~雖然幾廿年前去過寶生園參罐~仲買左幾樽食清光

頂部

花子姐姐     Rank: 1
新天藍會員
性別 女
UID 48

精華 0
帖子 1228
積分 223   詳情

閱讀權限 20
註冊 2006-6-24
來自 忘憂山莊
狀態 離線

唔使驚成咁
半樽者
無事的

薰衣草 :
我已經命令左佢去睇醫生喇~~~
一路監察住個情況~佢話死唔掉樽野住~有咩事都有證據~~ XD

頂部

ah_cho     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (天藍看更)
性別 女
UID 5699

精華 1
帖子 19196
積分 6063   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-8-11
來自 住0係楓葉國既日本漢奸 ... ... ...
狀態 離線

講開蜜糖
有個飲既方法好正
當然要用"真"既蜜糖啦

用一支新既蜜糖,放一支新鮮花旗深入去
放一個月,之後就可以用0的蜜糖加水飲
好正架,個味又好,又滋潤,冬天一流

洗洗就可以浸落去
要浸一個月咁上下先會出味落0的蜜糖度

薰衣草 :
係?
花萁參要唔要洗架? @@"
係咪好似沖茶咁就飲得?

最後編輯: ykwan850 : 2006-9-9 01:20 PM
頂部

ah_cho     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (天藍看更)
性別 女
UID 5699

精華 1
帖子 19196
積分 6063   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-8-11
來自 住0係楓葉國既日本漢奸 ... ... ...
狀態 離線

話時話,係要用國產蜜糖黎沖凍檸蜜先好飲
用鬼佬蜜就怪怪的

薰衣草 :
billy bee?
好鬼難食既~~ :s

頂部

三姑 (六婆)     Rank: 3
青出藍
性別 保密
UID 41

精華 0
帖子 1168
積分 279   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-6-23
來自 忘憂山莊
狀態 離線

我仲未睇新聞﹐唔知咩事~ -_-﹔

If u see someone doing something without paying attention to it but at the same time watching you
then he is a COP!!!!
頂部

Kuf316 (三一六)     Rank: 1
新天藍會員 (大懶蟲)
性別 保密
UID 1433

精華 3
帖子 3474
積分 1298   詳情

閱讀權限 20
註冊 2006-7-20

好在哩邊冇
不過自己都好少食有蜜唐既野

薰衣草 :
我間中會飲~尤其係病果陣~

頂部

快速美言

一群熱心會員對本主題作出以下的回覆:

薰衣草: RMK added - PID 20375 [ view ]
薰衣草: RMK added - PID 20380 [ view ]
薰衣草: RMK added - PID 20440 [ view ]
薰衣草: RMK added - PID 20588 [ view ]
薰衣草: RMK added - PID 20661 [ view ]
薰衣草: RMK added - PID 20757 [ view ]

最後回覆日期: 2006-9-10 02:38 AM
  編輯帖子
快速美言