遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: 一 張 毛 氈 殺 12 隻 貓
Ebichu~     Rank: 4Rank: 4
水中藍 (♡ ~ 麻將)
性別 女
UID 1420

精華 2
帖子 635
積分 517   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-7-20
來自 O c e a N
狀態 離線

發表於 2006-9-6 05:44 PM  資料  個人空間  短訊  加為好友  添加 Ebichu~ 為MSN好友 通過MSN和 Ebichu~ 交談 ICQ 狀態
一 張 毛 氈 殺 12 隻 貓

亞 洲 動 物 基 金 表 示 , 市 面 許 多 女 士 飾 物 均 以 貓 狗 毛 製 成 , 過 程 殘 忍 。

近年 內 地 屠 貓 狗 場 大 量 屠 殺 貓 狗 , 以 極 便 宜 價 錢 傾 銷 至 各 地 , 令 大 量 貓 狗 皮 毛 已 被 廣泛 用 以 製 成 毛 氈 、 髮 飾 、 鞋 、 頸 巾 及 鎖 匙 扣 等 , 本 港 許 多 產 品 亦 有 以 貓 毛 狗 毛 製 成。

於 銅 鑼 灣 及 中 環 購 買 毛 毛 頭 飾 , 售 貨 員 表 示 是 以 人 造 毛 製 成 , 豈 料 她 發 現 原 來 是 狗 毛 : 「 呢 都 係 兩 、 三 蚊 一 個 , 買 時 候 估 唔 到 係 貓 狗 毛 。 後 來 經 過 測 試 證 實 後 , 我 問 過 售 貨 員 , 佢 都 唔 知 , 仲 以 為 咁 平 唔 會 係 。 」

許多 零 售 商 並 不 知 道 產 品 來 貨 的 毛 毛 是 貓 狗 毛 , 標 籤 也 沒 有 標 明 , 令 許 多 市 民 購 買 了貓 狗 毛 製 成 品 仍 茫 然 不 知 。 她 指 出 , 內 地 的 貓 狗 毛 零 售 價 大 幅 下 降 , 本 港 市 面 全 狗毛 或 全 貓 毛 製 成 的 地 氈 或 外 套 售 價 , 由 一 、 二 千 元 跌 至 五 、 六 百 元 , 內 地 的 售 價 更低 至 二 百 元 人 民 幣 。

如 要 製 造 一 張 兩 呎 乘 兩 呎 般 大 的 毛 氈 , 已 需 屠 殺 十 二 隻貓 , 且 屠 殺 過 程 十 分 殘 忍 , 許 多 貓 狗 均 在 活 生 生 情 況 下 被 剝 皮 , 故 呼 籲 市 民 不 要 購買 有 關 產 品 。

>No trading = No buying = No killing!

頂部

francais (咩咩)     Rank: 6Rank: 6
雲中藍 (飄忽的豬)
性別 男
UID 8141

精華 0
帖子 5576
積分 17581   詳情

閱讀權限 70
註冊 2006-8-21
來自 你話邊就邊啦
狀態 離線

發表於 2006-9-6 08:32 PM  資料  個人空間  短訊  加為好友  添加 francais 為MSN好友 通過MSN和 francais 交談 Gmail
好殘忍……想起都心寒…………

抵制果d毛製品先得……

Ebichu~ :
冇錯!!!

頂部

ohahamok     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 35

精華 0
帖子 929
積分 559   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-6-23
來自 特區
狀態 離線

我不嬲都唔用毛氈o既 ~
如果係猫o既毛就更加唔想 !
自己都養過猫 , 雖然猫有d高竇 ,
但亦都不失為人類o既好朋友 ,
唔好好養佢地都唔應該亂咁殺生呀 !

Ebichu~ :
係啊..大部分都係係中國果邊tim
我上次睇過一篇係關於..貓肉丸
好似街邊賣魚蛋咁
冇蔭公啊~

人生如戲 , 戲如人生 ~
頂部

ryuhei     Rank: 4Rank: 4
水中藍 (問號人)
性別 保密
UID 3778

精華 0
帖子 882
積分 1666   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-8-4
來自 天堂與地獄之間
狀態 離線

我都覺監生剝皮真係好殘忍兼核突
上次睇愛護動物協會post個條片睇到想嘔呀

Ebichu~ :
有時D動物比人剝完皮都仲未死架
D人真係咁都做得出..

頂部

sute_snoopy (~~小比比~~)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主 (小比比)
性別 男
UID 198

精華 3
帖子 1517
積分 3229   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-6-25

可以的話~~~
都唔好用動物皮毛ge製品~~~~~~
因為一件ge製品~~
都唔知會犧牲幾多ge動物~~~~
沒有消費者~~
就唔會有生產ge人~~~~~~
從而唔會有咁多動物犧牲~~~~~~~~

Ebichu~ :
連賣果D人都唔知係咩毛
太過分囉

頂部

alanhkk     Rank: 4Rank: 4
水中藍 (XS王 + 積分王)
性別 男
UID 1504

精華 0
帖子 260
積分 1873   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-7-21

Me don't like any pet so they kill the cat just let them do whatever it is ! i don't care

Ebichu~ :
咁講有D冷血bor~

曾經攻擊過我的Mars animal!我請你吃正氣*
頂部

薰衣草     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 女
UID 1993

精華 0
帖子 6302
積分 812   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-7-28

發表於 2006-9-9 12:13 AM  資料  個人空間  主頁 短訊  加為好友  添加 薰衣草 為MSN好友 通過MSN和 薰衣草 交談 ICQ 狀態
所以成日話~~當你懷疑就唔好買

Ebichu~ :
有毛既都唔買!!!!!!!!!!!!!

芬姨:::爛gag王
小時候受傷有人心疼失落有人安慰
現在遇到困難自己就要學會面對
頂部

sute_snoopy (~~小比比~~)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主 (小比比)
性別 男
UID 198

精華 3
帖子 1517
積分 3229   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-6-25

QUOTE:
原帖由 alanhkk 於 2006-9-7 10:56 AM 發表
Me don't like any pet so they kill the cat just let them do whatever it is ! i don't care

我自問我自已都唔算係鐘意動物戈種人~~~~~~~
但我覺得人應該尊重生命~~~~~~
你可能未經過生離死別~~~~~~
覺得生命不是這麼的一回事~~~~~
但請尊重生命,更請尊重別人~~~~~~~~~~

頂部

花子姐姐     Rank: 1
新天藍會員
性別 女
UID 48

精華 0
帖子 1228
積分 223   詳情

閱讀權限 20
註冊 2006-6-24
來自 忘憂山莊
狀態 離線

其實人造毛的生產過程已經達到又平又快又易處理的水平喇
我曾經見過好靚的人造皮毛,手感和柔軟度都很好
都唔明點解要咁樣活生生殺死動物來製造這些副產品
站上經濟角度來看都不化算

不過講開又講
上面話到兩三元一個的頭飾和毛毯都是用貓狗毛來製造的消息
我就覺得未必可信
因為貓狗毛手感唔好
生產過程好複雜和好難處理
如果是黑市生產,佢地都無咁的技術去製造這些成品

Ebichu~ :
係中國度真係咩都有..
我諗..可能佢地要"物盡其用"
賣佢D肉..連毛都唔浪費..
好殘忍架..

頂部

akbbq     Rank: 2Rank: 2
藍之初
性別 男
UID 12278

精華 0
帖子 212
積分 100   詳情

閱讀權限 30
註冊 2006-9-18
來自 ♀~博㊣愛~♂
狀態 離線

真是殘忍,内地還有大把虐貓虐狗事件,都吾知點搞!

頂部

快速美言