遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: [求助] 點解部電腦開唔到機
  duck2000     Rank: 2Rank: 2
藍之初
性別 保密
UID 5060

精華 0
帖子 7
積分 117   詳情

閱讀權限 30
註冊 2006-8-9

點解部電腦開唔到機

最近部电腦開唔倒機,開Power後,只見Power綠灯及Harddisk綠灯着,但Harddisk 紅灯就唔着;連嘟聲都無,Mon就乜都無,全黑。
我部機是高登組裝機,用了3年,會唔會係Ram壤咗?請幫忙。

頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511
積分 5235   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-3-24
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

聽落似係個 hard drive 燒左多 d 喎..

頂部

藍之初
性別 保密
UID 5060

精華 0
帖子 7
積分 117   詳情

閱讀權限 30
註冊 2006-8-9

我己試過換RAM, Hard drive,情况一樣。唯一唔同就係換咗Hard drive 後,開机時紅灯有着,大約3-5秒後熄。但仍然連嘟聲都無。請問大家有乜建議。謝謝。

頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835
積分 9054   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

建意只係 motherboard 駁 power supply, memory 都不要裝的情況下著機, 正常情況下應該有幾聲 "bit", 之後先裝 memory 著機, 再裝 video card 著機, 如果可以正常入到 bios setting 先裝 hdd.

有可能係 power supply 有問題, 唔夠電壓著著機

頂部

藍之初
性別 保密
UID 5060

精華 0
帖子 7
積分 117   詳情

閱讀權限 30
註冊 2006-8-9

Ultraegg, 唔該哂!明天有時間我會照你的建議試試。結果如何會再post上。

頂部

藍之初
性別 保密
UID 5060

精華 0
帖子 7
積分 117   詳情

閱讀權限 30
註冊 2006-8-9

試過哂所有辦法,全部失敗。除了Power Supply 因為無spare,無法測試。相信這是唯一可能。

頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835
積分 9054   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

一般正常情況下, motherboard 無 ram 一定會有幾聲"嘟", 依家無聲, 咁好大可能係 power supply 或 motherboard 有問題. 當然, 仲有一可能, 但機會好微, 就係 cpu 可能 connect 得唔好! 其實可否進入 bios?

頂部

快速美言