遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: [疑難] SSID??
mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511
積分 5235   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-3-24
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

通常個 router 設置 url 係 http://192.168.0.1 or http://192.168.1.1

default passwd 應該係 admin  (leave username blank?)

試試啦。

薰衣草 :
401 Unauthorized

頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835
積分 9054   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

1). start -> run and type "cmd" then enter
2). on the cmd screen type "ipconfig" then enter
3). it will show the ip setting and looking for "Default Gateway", copy the gateway # (e.g. 192.168.1.1)
4). open your IE and type the gateway # on the addree, then enter
5). it will bring up your setup page and follow the menu to change your SSID

If you still need help you can PM me.

薰衣草 :
結果同上~~~ X_X

頂部

spoon_sir     Rank: 3
青出藍
性別 男
UID 9231

精華 0
帖子 61
積分 142   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-8-26

你開咗smc wireless card manager 先,然後click "configuration",之後你會見到SSID:,係SSID的右邊應該係"default"。你可以係到改名。如果你要detail, 去這個site: http://www.smc.com/files/AP/SMC_2802W_V2_UG_US.pdf

薰衣草 :
我試過一改左就網都上唔到~
其實知前自己都試過~不過可能我做錯某d procedure~ @@

頂部

薰衣草     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 女
UID 1993

精華 0
帖子 6302
積分 812   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-7-28

發表於 2006-9-9 02:16 AM  資料  個人空間  主頁 短訊  加為好友  添加 薰衣草 為MSN好友 通過MSN和 薰衣草 交談 ICQ 狀態
感激 to ultraegg x 9999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999 (infinity) (((

芬姨:::爛gag王
小時候受傷有人心疼失落有人安慰
現在遇到困難自己就要學會面對
頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

QUOTE:
原帖由 薰衣草 於 2006-9-8 13:16 發表
感激 to ultraegg x 9999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999 (infinity) (((

you're welcome!!

薰衣草 :
我有無搞到你飯都無得食~~ ><
仲要一頭煙~ ^^"

頂部

版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

ok啦, 都唔係好煩, 以前做support時, 重攪笑都有呀!

今日無會要開嘛, 咪可以幫妳o羅! 依家食lunch, 有問題隨時揾我啦!

薰衣草 :
今次我已經係好醒目架喇~~ =.=""""
不過你真係講得好清楚~~(10個讚)
又難為你有心機同我解左成個鐘~比我就眼火爆喇~~ ^^""

我都lunch lu~~
仍然感激流涕~~ TT^TT

頂部

版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

唔好咁講, 可能來要妳幫返手呢!!

黎得呢度都係朋友嘛! 重有, 我又唔覺妳有咩問題喎, 一講就明!! 好醒呀!

薰衣草 :
電腦野就肯定幫你唔到喇~其他都可能勉強有機會幫到下既~^^"

grrr~ 受唔起~~ X_X

頂部

版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

anyway, 有問題隨時揾我啦!

頂部

薰衣草     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 女
UID 1993

精華 0
帖子 6302
積分 812   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-7-28

發表於 2006-9-10 02:50 AM  資料  個人空間  主頁 短訊  加為好友  添加 薰衣草 為MSN好友 通過MSN和 薰衣草 交談 ICQ 狀態
er.... 好似仲有下文
頭先又見site survey 裡面又有另一個人名
但隔左陣又無左~~ :s

芬姨:::爛gag王
小時候受傷有人心疼失落有人安慰
現在遇到困難自己就要學會面對
頂部

hkbc_oldcake     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 21

精華 0
帖子 174
積分 875   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-6-23

QUOTE:
原帖由 薰衣草 於 2006-9-9 11:50 AM 發表
er.... 好似仲有下文
頭先又見site survey 裡面又有另一個人名
但隔左陣又無左~~ :s

只不過是部電腦的wireless LAN card 暫時性的接收到這個SSID(maybe because of the far distance that your wireless card can barely detect it's signal).
通常在site survey所顯示到的是在你個wireless LAN card's detecting range內的所有無線網絡及SSID,並不是代表你的電腦被人hack in, 不用擔心.

薰衣草 :
但會唔會拖慢個speed?
不過自從改左ip就好少見有其他人名

頂部

快速美言