遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: [疑難] SSID??
薰衣草     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 女
UID 1993

精華 0
帖子 6302
積分 812   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-7-28

發表於 2006-9-3 12:00 AM  資料  個人空間  主頁 短訊  加為好友  添加 薰衣草 為MSN好友 通過MSN和 薰衣草 交談 ICQ 狀態
SSID??

圖中所list既ssid~叫carebears
但係我覺得我地屋企無人會用呢個名~~
所以我覺得來歷不明
又唔知咩係ssid~

芬姨:::爛gag王
小時候受傷有人心疼失落有人安慰
現在遇到困難自己就要學會面對
頂部

cybb     Rank: 2Rank: 2
藍之初
性別 保密
UID 8056

精華 0
帖子 8
積分 100   詳情

閱讀權限 30
註冊 2006-8-20

SSID = "service set identifier". Someone near you  have a Wirless router( AP) . Your laptop or PC can pickeup the singal ONLY!!

頂部

薰衣草     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 女
UID 1993

精華 0
帖子 6302
積分 812   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-7-28

發表於 2006-9-3 06:46 AM  資料  個人空間  主頁 短訊  加為好友  添加 薰衣草 為MSN好友 通過MSN和 薰衣草 交談 ICQ 狀態
但係果個明我地屋企無喎

芬姨:::爛gag王
小時候受傷有人心疼失落有人安慰
現在遇到困難自己就要學會面對
頂部

fumui_000     Rank: 3
青出藍
性別 保密
UID 2632

精華 0
帖子 101
積分 326   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-8-1

你會唔會set左個ssid 係carebear? 即係wireless network 個名, 唔一定係你部電腦既名稱.. wireless network 除左要set ssid 外, 仲要set Encryption Level, 而第一次用wireless上網時就要入ssid, 同 Encryption Level 既password .... 而Encryption Level 就可以有好多種, 如128bits, 64 bits, 唔set 既話就好容易比外面既人用你個wireless network..

薰衣草 :
um... 我一路set左係64 bit
我屋企都無人鐘意carebears既
唔會無啦啦整個咁既名架喎

頂部

青出藍
性別 保密
UID 2632

精華 0
帖子 101
積分 326   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-8-1

回覆 #4 fumui_000 的帖子

咁如果你好肯定你成屋都冇人用既話而又驚比人入侵, 最好就改左個名啦....

薰衣草 :
點改? @@"

頂部

kingjulian     Rank: 3
青出藍
性別 保密
UID 4685

精華 0
帖子 3896
積分 267   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-8-7
來自 NZ
狀態 離線

改個名是最上算的方法. 試試無防.

頂部

青出藍
性別 保密
UID 2632

精華 0
帖子 101
積分 326   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-8-1

回覆 #5 fumui_000 的帖子

如果你用wireless router .. 你應該可以入router 既network setup ssid 同encrytion level...
你可睇番說明書....

頂部

dragonli     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 101

精華 0
帖子 423
積分 1190   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-6-24
來自 一個遙遠的星球
狀態 離線

dorty,入返去個 router web control,搵一樣叫 wireless setting 或 wireless security,通常都會係左手邊搵到,睇下改唔改到!

薰衣草 :
我連呢個野都唔知係邊

頂部

dragonli     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 101

精華 0
帖子 423
積分 1190   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-6-24
來自 一個遙遠的星球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 dragonli 於 2006-9-4 22:54 發表
dorty,入返去個 router web control,搵一樣叫 wireless setting 或 wireless security,通常都會係左手邊搵到,睇下改唔改到!

每一個 router 都會有一個 ip address,你試下係說明書內睇下搵唔搵到,搵唔到再俾個牌子同型號我去幫你 search。

薰衣草 :
ip address 我就知道 (掛)
但係改名就睇極都唔多識
btw~我個router係trendnet

頂部

spoon_sir     Rank: 3
青出藍
性別 男
UID 9231

精華 0
帖子 61
積分 142   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-8-26

[quote]原帖由 薰衣草 於 2006-9-3 12:00 AM 發表
圖中所list既ssid~叫carebears
但係我覺得我地屋企無人會用呢個名~~
所以我覺得來歷不明
又唔知咩係ssid~

that picture you show is telling you; your wireless network card pickup all  routers signal that is around your area now you can see there are 2 routers signal, one is your router, and you  didn't change the name, so it said "default, the other one is other people, and that person setup his router name call "carebears".  SSID is like a computer name, and that name you cannot change or delete, because it is belong to other people router.  Now you can try to connect to either 2 routers, but of course you and other person setup a password, so now you can only connect to your only router.

Hope it is not too long and you understand what I said.

薰衣草 :
我明明地啦
但係究竟點先改到個名 @@"

頂部

快速美言