诱人的老师中文字幕在线观看
遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

是日吹水 Post 標題   幾時買到屋

Set by ultraegg on 2010-12-19 02:49 PM
標題: 12月19日(星期日) 幾時買到屋 嘅吹水post
ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835
積分 9054   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

QUOTE:
放喺 market 百幾二百日都賣唔出

係 toronto 真係好少有咁多日都賣唔出, 你話放係 market 百幾二百個鐘賣唔出都唔多啦! 可以 friday afternoon 放盤, sat morning 已經賣咗

最後編輯: ultraegg : 2010-12-20 05:40 AM

頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

QUOTE:
mickeyGoUp: 我個朋友啱啱上星期買成左呢間!

你同你班 friend 都係富貴人家! 點可以用黎做 example!

頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511
積分 5235   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-3-24
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

我個 friend 富貴啫,不過又唔算係 super-rich 喎!  美國有樣好,息低可以借 30 年 fixed,兩公婆每人一份收入做足三十年,都應該供到既!  可能 shop 少 d ping,出少 d 街食飯囉!

頂部

super-hing     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (唯讀閒人)
性別 男
UID 228

精華 0
帖子 3326
積分 7453   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-6-26

QUOTE:
原帖由 mickeyGoUp 於 2010-12-20 05:47 AM 發表
我個 friend 富貴啫,不過又唔算係 super-rich 喎!  美國有樣好,息低可以借 30 年 fixed,兩公婆每人一份收入做足三十年,都應該供到既!  可能 shop 少 d ping,出少 d 街食飯囉! ...

900K WOR....

當你DOWN 20 %..都仲要借700K - -

雖然 話就話家下息口低...但係真係借得到既好少,,,

親身經驗, 借250K, 又要credit高(信用既高低會直接影響 利息同FEE 既多少), 又要收入好(一個月唔少過3000)...工作多過3 OR 5年 時間...仲要verify好Q多野...總知就咩都查..

頂部

版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

QUOTE:
息低可以借 30 年 fixed,兩公婆每人一份收入做足三十年,都應該供到既

係 toronto 2公婆做到死都供唔起呀!

頂部

版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

QUOTE:
總知就咩都查..

係呀, 用你個例子, 20% down 借$250k, 大約一個月要還$1500 左右, 但仲未計其他開支過, 還埋各樣開支, 保險及稅項, 平均一個月要 $3k 左右, 但講緊稅後的 $3k 喎, 即係你稅前收入要係 $5k 啦, $5k的工唔係太難, 由其係 2公婆一齊供, 但呢 $5k 係唔計娛樂, ,口供車喎! 仲要食同 著都好慳, 一個唔覺意, 食餐貴咗或買多件貴衫, 再唔係中個紅色炸彈, 咁你o個個月已經死得!

最後編輯: ultraegg : 2010-12-20 06:38 AM

頂部

版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

夠鐘出去會合蛋嫂, bye

頂部

super-hing     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (唯讀閒人)
性別 男
UID 228

精華 0
帖子 3326
積分 7453   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-6-26

QUOTE:
原帖由 ultraegg 於 2010-12-20 06:37 AM 發表
係呀, 用你個例子, 20% down 借$250k, 大約一個月要還$1500 左右, 但仲未計其他開支過, 還埋各樣開支, 保險及稅項, 平均一個月要 $3k 左右, 但講緊稅後的 $3k 喎, 即係你稅前收入要係 $5k 啦, $5k的工唔係太難, 由 ...

總知就被D炒家玩死我地呢D 平民/.\

頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511

閱讀權限 150
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

QUOTE:
係呀, 用你個例子, 20% down 借$250k,

借咁少咩?  呢邊條數係咁計:  $900k 20% down,借 $720k,30 年 fixed at 4.50%,每個月供 $3700,保險及稅項 大概每月加多 $1000,咁即係齋屋唔計 utilities 都要每個月 $4700.. 我朋友老婆做 IT,每個月扣稅後都應該有 $4k ,咁兩公婆加埋起碼每個月扣稅後有 $8k,減左 $4700,每個月仲有 $3300,免強夠供車同衣食。 如果買間平 d 既就更鬆動;又或者是但一個再搵多少少都會鬆 d。  咁係咪即係美國搵食容易過加拿大咁多呢??  super-hing 您係 SD 應該唔洗愁啦咁!

頂部

版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511

閱讀權限 150
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

不過講開又講,呢期借錢冇以前咁易 luu,lenders check 好鬼多野!  但只要唔係出咩蠱惑被查到,以我以上例子既收入再加埋 credit 好,通常都借到。

最後編輯: mickeyGoUp : 2010-12-20 07:29 AM

頂部

快速美言