诱人的老师中文字幕在线观看
遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

是日吹水 Post 標題   Cash vs 放假

Set by mickeyGoUp on 2010-12-17 10:31 PM
標題: 12月17日(星期五) Cash vs 放假 嘅吹水post
mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511
積分 5235   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-3-24
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

我都唔識呀.. sodog 有咩見解呢?

頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511

閱讀權限 150
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

QUOTE:
如果係x'mas 呢段時間, 我會唔放啦, year-end freeze 嘛, 基本上返工都係無乜野做, 點解唔返工 hea 又有錢收!

有道理.. 但留係屋企見多 d 家人都係無價架喎.. 對我黎講好難揀,所以想睇下您地點睇囉!  

頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835
積分 9054   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

咁我都想日日唔返工, 日日對住 chloe 啦! 但有細路後真係用好多錢, 所無法下都係睇錢做人囉

頂部

版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511

閱讀權限 150
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

"睇錢做人" 係好正確既態度!  咁如果呢筆錢唔算多 (幾日人工再扣稅,您計到啦),而又冇計算喺 budget 內,即係原本就冇預左會有呢少少額外收入,突然話您可以選擇賺多少少錢或者見多家人幾日 (假設您太太/丈夫都會係屋企),您既睇法就係多得一蚊得一蚊,多個錢積穀防饑?

頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

係你的人工扣埋稅, 定我的人工扣埋稅先! 好唔同喎! 你o個份分分鐘扣埋都多過人未扣前的成個月喎!

頂部

版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

當然, 如果蛋嫂似 minnie 咁唔駛做, 咁我都應該會簡放假, 因為依家跟個老細, 真係做到好攰又無咩心機! 但如果都過$500的話 ..... 咁就好難決定啦, 賺埋佢比呀女儲起都係好事

頂部

mpiipm     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (狗仔狗女一小竇)
性別 男
UID 42179

精華 0
帖子 4951
積分 3124   詳情

閱讀權限 60
註冊 2007-7-25
來自 阿媽個肚
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 mickeyGoUp 於 2010-12-17 10:43 PM 發表
我都唔識呀.. sodog 有咩見解呢?

係台灣﹐哦唔係﹐係臺灣開始興用先﹗冏男孩係套得獎好片

http://tw.movie.yahoo.com/movieinfo_main.html/id=2729
【囧男孩】是一個關於夢想與成長的感人故事。導演楊雅喆透過兩個調皮搗蛋、異想天開的小男孩,以幽默詼諧的方式敘述他們之間的友誼與親情,讓觀眾在歡笑與淚水之中,也喚醒了曾經天真浪漫、屬於各自的童年回憶…

臺灣女藝人林葉亭有提及:
http://www.wretch.cc/blog/judysweb/13876419
第一次接觸到"冏男孩"
是從電視上看到"冏男孩"的訪問
訪問製片李烈
跟大家分享拍攝這部電影的過程故事
當中李烈有說明"冏"這個文字的代表意義
我覺得很有趣,跟大家分享一下下
"冏"是很古老的文字,是代表著"光明的意思
不過延伸到現代就是"敗給你"的火星文
一定很多人都不知道吧~~哈

臺灣綜藝節目也有用:爸媽囧很大

近兩年香港係用來形容肥田(胡杏兒)個喊樣﹐又稱胡杏兒囧

sodog - 遠看是隻狗﹐近看也是狗﹐打我我唔走﹐拉我我先走﹗
頂部

版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511

閱讀權限 150
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

ohhh!!!! 原來係象形文字!!!!

頂部

版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

sodog, 即係呢個字係由臺灣人從古文字中搵出黎用?

頂部

版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

QUOTE:
原來係象形文字!!!!

又真係幾似胡杏兒囧喎

頂部