诱人的老师中文字幕在线观看
遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

是日吹水 Post 標題   在西方國家學中文

Set by mickeyGoUp on 2010-11-23 08:16 PM
標題: 11月23日(星期二) 在西方國家學中文 嘅吹水post
admin     Rank: 9
新天團長
性別 保密
UID 1

精華 0
帖子 33
積分 200   詳情

閱讀權限 255
註冊 2006-1-22

System message: mickeyGoUp changed topic to '在西方社會學中文'

頂部

admin     Rank: 9
新天團長
性別 保密
UID 1

精華 0
帖子 33
積分 200   詳情

閱讀權限 255
註冊 2006-1-22

System message: mickeyGoUp changed topic to '在西方國家學中文'

頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511
積分 5235   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-3-24
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

我喺大學時曾經讀過兩個中文 courses,學嘅係國語,讀完後 d 國語講得仲差左添!   因為讀完以後,每次講時會在意自己有冇講錯,反而講得冇咁流利,而發音亦唔見得準左好多,所以感覺上差左!  

頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511

閱讀權限 150
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

sueprhing,2.5 唔洗插電,直接經 USB 由電腦供應電,所以攜帶會方便 d,亦唔洗有多條線,但相對地容量會少 d。 如果您唔係成日要拎出拎入,咁 3.5 就平 d (計番  $ per GB)。  如果您係需要好多容量,但又唔係成日用 (即係例如每一兩個星期做一次 backup),咁買個 3.5" internal hdd 再加個 dock (或者 enclousure) 就最慳錢,因為  3.5" internal 成日減價。

頂部

MT     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (天下第一傻豬)
性別 女
UID 754

精華 1
帖子 24653
積分 2850   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-7-12
來自 去咗火星啦
狀態 離線

good morning everyone

頂部

版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511

閱讀權限 150
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

good morning MT..  

頂部

benedictling     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 男
UID 8822

精華 0
帖子 19913
積分 1075   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-8-24

Morning MT, Mickey.

頂部

版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511

閱讀權限 150
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

美國今個禮拜好 holiday mood 呀!  

頂部

super-hing     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (唯讀閒人)
性別 男
UID 228

精華 0
帖子 3326
積分 7453   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-6-26

r:

QUOTE:
原帖由 mickeyGoUp 於 2010-11-23 08:19 PM 發表
我喺大學時曾經讀過兩個中文 courses,學嘅係國語,讀完後 d 國語講得仲差左添!   因為讀完以後,每次講時會在意自己有冇講錯,反而講得冇咁流利,而發音亦唔見得準左好多,所以感覺上差左!   ...

咁又係啊...我以前係HK 中1,2,3 上普通話堂個時都可以 好流行自然咁講出我既"港式國語" ,
點知黎到呢D係咁比人要我重讀多次,攪到講野都就住就住咁

其實我讀緊呢個應該唔算 "中文班", 似linguistics 多D...

course title:aspects of chinese language, 主要內容都係漢語既HISTORY..like genetic relationship of chinese ,how chinese sounds, analysis the chinerse characters, and how characters simplified

頂部

super-hing     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (唯讀閒人)
性別 男
UID 228

精華 0
帖子 3326
積分 7453   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-6-26

QUOTE:
原帖由 mickeyGoUp 於 2010-11-23 08:27 PM 發表
sueprhing,2.5 唔洗插電,直接經 USB 由電腦供應電,所以攜帶會方便 d,亦唔洗有多條線,但相對地容量會少 d。 如果您唔係成日要拎出拎入,咁 3.5 就平 d (計番  $ per GB)。  如果您係需要好多容量,但又唔係成日用 (即係例如每 ...

哦哦, 咁樣我想要既係"3.5"

2.5 其實係味應該 叫 portable hard drive

頂部

快速美言