诱人的老师中文字幕在线观看
遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

是日吹水 Post 標題   可能忙到死的一日

Set by ultraegg on 2010-11-2 12:46 PM
標題: 11月2日(星期二) 可能忙到死的一日 嘅吹水post
benedictling     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 男
UID 8822

精華 0
帖子 19913
積分 1075   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-8-24

Morning sodog    Lost 3.6 pounds in the 1st day.  Is it good?

頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511
積分 5235   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-3-24
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

haha.. 瘦身男,努力!!!!

頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511

閱讀權限 150
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

有趣中文及邏輯題:

QUOTE:
egg: 放假湊女係仲忙過返工

mickey: haha.. 如果返工忙過湊女 仲慘啦!

egg: 但係 enjoy 過返工喎

麻煩 sodog 幫手解解畫,我唔係好知點接。   "湊女忙過返工" 我明,"湊女 enjoy  過返工" 我亦明,加左 "但係" 同 "喎" 即係用反意去平衡之前句子或者表示對之前句子有異議?  但意思上係有同意及支持既感覺喎,因為上句係話 "如果返工忙過湊女仲慘",因為係人都知湊女 好忙架啦,如果一份工係比湊女更忙,不敢想像!  而 "湊女 enjoy  過返工",即係 "返工冇湊女咁 enjoy"。 如果我話 "如果 A 忙過 B 仲慘,再加上,A 仲要冇 B 咁 enjoy 添" (where A = 返工, B = 湊女),講得通啦?  但如果話: "如果 A 忙過 B 仲慘,但 A 冇 B 咁 enjoy 喎" ,係咪有 d 問題呢?

再改少少,只用 positive/negative 意思: "如果 A 差過 B 仲慘,但 A 冇 B 咁好喎。"  好似兩句都係講緊 A 衰過 B,咁 "但係/喎" 係咪用得唔岩呢?  定係您地會有其他領會?

頂部

版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511

閱讀權限 150
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

sorry 阿蛋,咁岩我同個同事傾開廣東話問題,咁岩您有個實例俾我研究。

頂部

MT     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (天下第一傻豬)
性別 女
UID 754

精華 1
帖子 24653
積分 2850   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-7-12
來自 去咗火星啦
狀態 離線

good morning everynoe

頂部

mpiipm     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (狗仔狗女一小竇)
性別 男
UID 42179

精華 0
帖子 4951
積分 3124   詳情

閱讀權限 60
註冊 2007-7-25
來自 阿媽個肚
狀態 離線

第一﹐阿蛋既讀寫障礙唔可以用邏輯推理﹔

第二﹐阿蛋個句寫成‘放假湊女係仲忙過放假返工’又點睇?咁你句就變成‘如果 A 忙過 B 仲慘,但 A 冇放假 B 咁 enjoy
喎’。

第三﹐係你接o個句有問題﹐因為你用'haha.. 仲慘啦!' 咁佢認為唔正常o個個係你﹗

sodog - 遠看是隻狗﹐近看也是狗﹐打我我唔走﹐拉我我先走﹗
頂部

版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511

閱讀權限 150
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

sodog, haha.. 您講得仲深 我未消化到! 第二點 即係點呢?  即係我理解錯左?  第三點: 乜我咁接係唔正常接法咩? 一般係咪應該咁接: "係呀,放假湊女真係忙過返工架!" ?  跟住下一句先: "不過如果返工忙過放假湊女就更慘啦!" ?

頂部

mpiipm     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
性別 男
UID 42179

精華 0
帖子 4951

閱讀權限 60
來自 阿媽個肚
狀態 離線

原來阿蛋個句仲有下文﹐全句係:

‘放假湊女係仲忙過返工 。。。。唉 .... 放咗一日假, 比人 call 爆機, 睇怕明日都係無時間啦, 實開足1日會都似’ 咁就完全理解﹗

‘放假湊女’即係‘放假湊女’加‘比人 call 爆機’當然‘忙過返工’而你答:‘如
果返工忙過湊女 仲慘啦!’就係你錯誤引導﹐因你o個句駁住就成為:‘如果返工’比
阿女 call 爆機‘忙過湊女’。

咁佢答:但係 ‘返工’加比阿女 call 爆機‘enjoy 過返工喎’就咪通lor﹗

sodog - 遠看是隻狗﹐近看也是狗﹐打我我唔走﹐拉我我先走﹗
頂部

benedictling     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 男
UID 8822

精華 0
帖子 19913
積分 1075   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-8-24

嘩!今早玩中文......

頂部

性別 男
UID 42179

精華 0
帖子 4951

閱讀權限 60
來自 阿媽個肚
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 benedictling 於 2010-11-2 10:18 PM 發表
嘩!今早玩中文......

廣東話一向都係最抵死o既語言系統﹐要講同聽已經夠抵死啦﹐拎o黎研究o個個就更加抵
死o勒﹗

頂部

快速美言