遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: [AB-Edmonton][越南菜] Thai Binh
mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511
積分 5235   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-3-24
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

[AB-Edmonton][越南菜] Thai Binh

餐廳名稱 Thai Binh
菜式 越南菜
主要地區 AB-Edmonton
地址 11220 109 avenue Edmonton, AB T5H
電話 (780) 944-9496

試過霸王後,聽另一位朋友介紹呢度嘅 Bun Bo Hue (順化粉) 仲好食,所以專登去試試!

Thai Binh 只係睇個名以為係食泰國嘢,早兩年同親戚去過食牛肉粉,當年個餐牌只有越南文同英文,依家多咗張中文 menu。

今次專登去試 Bun Bo Hue,所以認真地比較。首先,佢哋只係 Fri-Sun 先有 Bun Bo Hue,所以唔係日日有得食,我星期四去咗見冇得食所以轉咗去食第二間。

呢度嘅 Bun Bo Hue 湯底亦做得好好!  有紅辣油但唔算過份。最值得讚嘅係,佢哋係用牛蹍!!  雖然,正宗 Bun Bo Hue 係應該用豬腳,但因為唔係咁多人喜歡豬腳,依家 d 越南餐館都唔會再放豬腳,改用一 d 大眾化 d 嘅材料。但咁重本用牛蹍我就好少見喇!  所以份外覺得物超所值!  加咗幾分俾佢!

[attach]60234[/attach]

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
Rating:
2 reviews

頂部

ah_cho     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (天藍看更)
性別 女
UID 5699

精華 1
帖子 19196
積分 6063   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-8-11
來自 住0係楓葉國既日本漢奸 ... ... ...
狀態 離線

個湯底以前仲spicy啲,近2年轉咗手 (有中文之後),就無咁重手,同啲料都少咗
以前成日叫佢個橙汁,好得意,佢地興加white sugar落去,再加冰
但係近年搬咗,好少去lu

頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511

閱讀權限 150
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

回復 #2 ah_cho 的帖子

對我嚟講,啲料唔算少喇!  因為 d 牛蹍幾大塊噃!

不呢個位置係新址嚟架?  我前兩年 (2008) 先第一次去。

頂部

ah_cho     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (天藍看更)
性別 女
UID 5699

精華 1
帖子 19196
積分 6063   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-8-11
來自 住0係楓葉國既日本漢奸 ... ... ...
狀態 離線

回復 #3 mickeyGoUp 的帖子

開咗好耐架啦,at least 6,7年

頂部

Flora     Rank: 4Rank: 4
水中藍 (Fudoco)
性別 保密
UID 15031

精華 0
帖子 19391
積分 1030   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-11-2

QUOTE:
原帖由 mickeyGoUp 於 2010-8-23 09:29 PM 發表
對我嚟講,啲料唔算少喇!  因為 d 牛蹍幾大塊噃!

不呢個位置係新址嚟架?  我前兩年 (2008) 先第一次去。

阿嘈話佢搬左屋少去左喇

頂部

版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511

閱讀權限 150
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

回復 #5 Flora 的帖子

ohhhh!  佢係話 佢搬左,唔係間舖搬左!!   搞錯左!  

頂部

datorapa     Rank: 2Rank: 2
藍之初
性別 保密
UID 7587

精華 0
帖子 619
積分 109   詳情

閱讀權限 30
註冊 2006-8-18

Bun bo hue (順化牛肉枌)唔應該用豬腳煲,當然用牛展比較有口感。跟越南牛肉粉口味有點不同。有機會我都要去試下味道如何?

頂部

版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511

閱讀權限 150
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

回復 #7 datorapa 的帖子

我都喜歡食牛蹍!    但係正宗唔係用豬腳架咩?

頂部

快速美言

一群熱心會員對本主題作出以下的回覆:

mickeyGoUp:
ah_cho:
raymond123456: love. Happy home delivery 1636 and 1637 are not uploaded, please asp reupload
raymond123456: love. Happy home delivery 1636 and 1637 are not uploaded, please asp reupload

最後回覆日期: 2022-8-12 09:07 AM
  編輯帖子
快速美言