诱人的老师中文字幕在线观看
遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

是日吹水 Post 標題   先天後天

Set by ultraegg on 2010-5-9 11:47 AM
標題: 5月9日(星期日) 先天後天 嘅吹水post
admin     Rank: 9
新天團長
性別 保密
UID 1

精華 0
帖子 33
積分 200   詳情

閱讀權限 255
註冊 2006-1-22

5月9日(星期日) 先天後天 嘅吹水post

歡迎任何會員來設置新 吹水主題!  只要點擊以上的 是日吹水 Post 標題旁的 [編輯] 連結便可!

頂部

moronic     Rank: 2Rank: 2
藍之初
性別 男
UID 50729

精華 0
帖子 107
積分 100   詳情

閱讀權限 30
註冊 2010-1-3
來自 Malaysia
狀態 離線

I seem to get sick soon

最後編輯: moronic : 2010-5-9 12:12 AM
頂部

benedictling     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 男
UID 8822

精華 0
帖子 19913
積分 1075   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-8-24

Moronic, take some medicine and try to stop it asap.

頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511
積分 5235   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-3-24
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

QUOTE:
Coolio: i can't speak for others, but as for me, there are foods which i didn't like when i was a child, but learned to appreciate the taste of them later on in life, for example, like 髮菜, 芥菜 and 苦瓜...then Korean Kimchi and cold noodles, both turned out to be an acquired taste after a few tries.

係嘞!!  咁其實好多野都係後天可以改變架喎,咁咪即係冇真係 "天生",只有唔同既標準?  

頂部

Coolio     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 43001

精華 0
帖子 5284
積分 1132   詳情

閱讀權限 50
註冊 2007-9-28
來自 planet earth
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 mickeyGoUp 於 2010-5-9 03:46 AM 發表
係嘞!!  咁其實好多野都係後天可以改變架喎,咁咪即係冇真係 "天生",只有唔同既標準?   

you mean 唔同既喜好?!

Don't follow the crowd: that's the easiest way to get lost.

What does not kill me makes me stronger.
頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511
積分 5235   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-3-24
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

我既意思係: 咁咪即係 "喜好"/"性格" 係冇真係 "天生",因為呢 d 都係可以後天去改變既。但係其實係改變自己既標準去迎合別人既標準,就好似如果我原本係好唔鐘意食榴槤既,聞到都想嘔,但身邊 90% 既人都話榴槤係正既,我努力去接受,終於地獄式訓練之下我愛上左榴槤喎!  咁其實我係由一套標準跳去另一套標準。咁又如果我訓練失敗呢?  我都係唔鐘意食榴槤呢?  咁可唔可以話我其實係 "天生唔鐘意食榴槤" 呢?  

頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835
積分 9054   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

回復 #4 mickeyGoUp 的帖子

我又唔係好同意你咁講, 例子: michael jackson, 佢天生係黑人, 但後天改變成白人, 咁你會覺得係標準問題?

天生我覺得應該定義為"最基本 & 最原始", 即係天生單眼皮, 天生口吃, 天生係男性, 天生係左手寫字, 但呢 d 通通都可以後天改變. 但呢 d 改變只係外在的改變, 唔係核心改變!

就用 coolio 飲食的改變為例, 佢依家食榴槤, 苦瓜等, 只係口味上的改變, 唔見得佢會瘋狂愛上咁食, 要佢連續食 10 餐, 又睇下佢有咩反應! 如果 1 日 3 餐係咁食都無問題, 咁呢 d 先算係天生鐘意食!

頂部

admin     Rank: 9
新天團長
性別 保密
UID 1

精華 0
帖子 33
積分 200   詳情

閱讀權限 255
註冊 2006-1-22

System message: ultraegg changed topic to '先天後天'

頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

所以性取向又好, 食物喜好又好, 天生係指核心價值, 而唔係指後天環境/情況的外在因數改變而否定

頂部

版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

QUOTE:
原帖由 moronic 於 2010-5-8 12:09 發表
I seem to get sick soon

多休息, 保重身體呀

頂部

快速美言