遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: [求助] 請求新手教學
  twolost     Rank: 2Rank: 2
藍之初
性別 保密
UID 51108

精華 0
帖子 5
積分 100   詳情

閱讀權限 30
註冊 2010-4-10

請求新手教學

大家好,我想請問如果我要學做網站和Graphic Design,應該從那裡開始?

例如書籍,工具,等等.

感謝萬分

頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835
積分 9054   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

Hi twolost, 可以知多點有關你的背景會容易介紹, 例如你有沒有寫 PROGRAM 的認識, 網站的用途(個人? 商用?) ..... 等等

頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511
積分 5235   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-3-24
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

ultraegg 說得對,需要因應您的需要才能較準確地介紹。

亦要知道您想做的網站是如何性質的網站。

一般來說:

1. 一個網頁是用 HTML 寫成

2. 再用 CSS 來加入不同的 styling

3. 再上一層,就是用 Javascript (programming language 的一種) 去達到不同的效果

4. 此外,就是用 server-side programming language 如 PHP, ASP, ColdFushion, JSP, 等等 去令網頁變成 "dynamic"。這項對初學者來說可能太深了,可暫時忽略。

如果您不想太深入地學習 1-3,一些較流行的工具如 Adobe Dreamweaver 會很合適。

頂部

藍之初
性別 保密
UID 51108

精華 0
帖子 5
積分 100   詳情

閱讀權限 30

我在硬件方面有研究,但係從來未寫過webpage。
沒有寫過 program.
想開始寫網站係為左私人用,但最後想在商業上幫他人寫網站.

所以我想從頭學起,咁我係唔係認該先學html?

如果用Adobe Dreamweave,會唔會寫到好的網站?

謝謝

頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511

閱讀權限 150
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

要做一個好嘅網頁,要具備兩個基本條件:

1) 要先了解寫一個網頁所需要用到嘅材料,再學會運用,先堆砌到一個理想嘅網頁。

2) 現今網頁講求包裝,一定要有好嘅 graphic designers,先令一個網頁吸引到人去瀏覽及使用。

好多時,一個精通 HTML/CSS/Javascript/ programming 嘅人,未必會係一個識得 graphic design 嘅人;同樣地,好多 graphic designers 亦唔會好識得 HTML;所以呢兩種人成為寫網頁上嘅好拍檔!

如果您能夠兩樣都識,當然就最理想啦!  但舉例,如果您自問 graphic design 冇乜天份,咁就無謂花太多時間學 graphic,另願學識 HTML/CSS 嗰 d 後,需要 graphics 嘢先另外請人幫手。有好多公司都係有一 team programmers 再加一 team 或一個 graphic designer 合作,我本人覺得咁樣會比較事倍工半。

如果您寫嘅網頁係較為靜態 d 嘅,例如係一 d 公司嘅網頁,咁就冇需 programming,咁 Dreamweaver 可以幫您砌晒 d HTML,您只需要喺個 screen 上砌頁嘢出嚟,背後 d HTML 您可以完全唔需要識,好多 graphic designers 都係用佢黎 "寫" 網頁,冇需另外去學 HTML。

但如果您所寫嘅網頁係較為 "動態",咁就要學多好多嘢嘞!  首先一定要識 HTML 既基本,一個網頁嘅結構,用邊一種 programming language 去令佢變成 "動態",再要唔多唔少學 d CSS/graphics (先識得同 graphic designers 溝通),... 等等。

回答您個問題 "所以我想從頭學起,咁我係唔係認該先學html?",冇錯,想從頭學起寫網頁,應該先學 HTML。HTML 亦係一個網頁中最容易明白嘅部份。當您了解咗 HTML 係咩一回事時,跟住學落去 CSS, Javascript, ... 嗰 d,您會覺得好精彩架!  

Adobe Dreamweave 只係一個工具,要寫一個好的網站,需要好嘅構思、設計、編緝...等等,因為 HTML/CSS/Javascript 可以用 notepad 嚟寫,graphics 可以用 Microsoft Paint 嚟畫,砌埋之後一樣可以係好網頁架!

頂部

藍之初
性別 保密
UID 51108

精華 0
帖子 5
積分 100   詳情

閱讀權限 30

謝謝!我現在比較掌握到應該從那裡開始。
我現在會開始研究一些html for beginner 的書本。

另外一個問題是Graphic Design的話應該如何開始?我上網看過後我現在試用Inkscape,唔知道這個software好唔好?

因為我資源有限,如果有人知道一些好的網上教學或好書建議,我先感謝萬分。
本人身在美國,英文書比較方便。

頂部

版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511

閱讀權限 150
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

唔洗客氣!  冇錯,其實您可以先從網上嘅免費教學去學習有關 HTML 嘅基本用法,唔夠用先去買書,會較經濟。

呢個網站幾出名,除左教學之外,亦有好多參考資料:
http://www.w3schools.com/

Graphic design 又完全係另一個大課題呢!  本人對 graphic design 有 d 興趣,但絕對講唔上係專業,所以只可以俾少少意見您。 gd 同所有藝術課題一樣,係好講天份,亦可以好主觀。 天份唔夠,又未必係可以用時間/努力去填補;作品亦可能係各花入各眼,您覺得好,人地未必覺得靚。 Inkscape 我未用過,但如果係免費,咁睇落就真係既抵用!  一般 professional graphic designers 喜歡用 Adobe 既產品 (Photoshop, Illustrator, Flash, etc.),當然,價錢亦相當貴。至於 graphic desgin 從何學起,可能要又業內人示去指引喇!  等我聯絡下 LIPSCorner 另一位做 gd 嘅會員,睇下佢幫唔幫到您?

頂部

Coolio     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 43001

精華 0
帖子 5284
積分 1132   詳情

閱讀權限 50
註冊 2007-9-28
來自 planet earth
狀態 離線

I guess that would be me, hi twolost.

Basically graphic design is a communication art, which utilizes type, colors, lines,
shapes, images, and empty space to present a message to viewers visually.

As mickey pointed out,
<GD 同所有藝術課題一樣,係好講天份,亦可以好主觀。天份唔夠,又未必係可以
用時間/努力去填補;作品亦可能係各花入各眼,您覺得好,人地未必覺得靚。>

I suggest spending some time to read up the followings in order to get a better
understanding of it.

Graphic Design
http://en.wikipedia.org/wiki/Graphic_design
http://books.google.com/books?id ... e&q&f=false

Web Design
http://en.wikipedia.org/wiki/Web_design

If you are really serious about learning "Graphic/Web Design",
these books will help you to get a good start:
(get your basics right, and the rest should fall into places)

- Design Basics for Creative Results
http://www.amazon.com/Design-Bas ... 23817510&sr=8-4

A preview at google books
http://books.google.com/books?id ... results&f=false

- Basics of Design: Layout & Typography for Beginners
http://www.amazon.com/Basics-Des ... 23817510&sr=8-6

A preview at google books
http://books.google.com/books?id ... e&q&f=false

- Web Design in Easy Steps (great book)
http://www.amazon.com/Design-Eas ... 72312271&sr=1-1

let us know if you have any further questions, peace

最後編輯: Coolio : 2010-4-27 04:14 AM

Don't follow the crowd: that's the easiest way to get lost.

What does not kill me makes me stronger.
頂部

藍之初
性別 保密
UID 51108

精華 0
帖子 5
積分 100   詳情

閱讀權限 30

Thank you
你地比左好多資料我,我要慢慢消化。我如果中途有問題的話我會再係到請大家幫忙

頂部

版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511

閱讀權限 150
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

回復 #9 twolost 的帖子

冇問題!!   比心機!!