遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: [VA][Annandale][韓國菜] Oegadgib
mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511
積分 5235   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-3-24
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

[VA][Annandale][韓國菜] Oegadgib

餐廳名稱 Oegadgib
菜式 韓國菜
主要地區 VA
分區 Annandale
地址 7331 Little River Trpk Annandale, VA 22003
電話 (703) 941-3400

Annandale 係呢一區出名既 "Korean Town",一條街四處係韓國商店及餐館。所以如果要食正宗韓國餐,實在選擇眾多。但如果講到 韓國燒烤 任食,出名既就只有三間,而 Oegadgib 就係其中一間勒!

今晚係我第一次去 Oegadgib。 其餘兩間都在過去十年八年去過唔少次,雖然好味,但都係不離開一般既韓國燒烤味道。 近年竟然聽聞 Oegadgib 既韓燒有少許唔同,所以一直都想去試下。 早前因為小米剛出世,不便帶佢去韓燒,怕 d 煙攻親佢;所以直都今晚先第一次去試試。

一去到停車場,拍滿晒車,後來老細走出黎指揮我地拍去鄰近既車位。  入到去,原來已經係 90% 滿,坐滿晒韓國人!  我地,一行七人,有大有細,所以老細俾左後面一張圓臺我地,有多 d 空位放 bb 車。  值得一讚係,雖然生意咁好,佢地咁忙,但 d waitress 既服務態度仍保持親切友善有禮貌,只係佢地好多唔係太識講英文,所以同佢地溝通亦要有耐性。

Oegadgib 既 all-u-can-eat 唔係 buffet style,而係佢地會拎 d 食物去我地張臺,食完唔夠就再叫。

[attach]54727[/attach]
首先佢地會羅塊石板出黎,開火慶熱塊石先。  我冇機會問下呢塊石有咩名堂,因為又唔同以前食過既 岩石燒,似乎呢塊石係普通既石板,唔係咩火山岩石囉!

[attach]54728[/attach]
小菜就都係一般o個 d,唯一我地不停再叫既,就係個生菜 salad,因為好新鮮,係即叫即撈,而個 dressing 亦較得好好味。

[attach]54729[/attach]
呢兩個頭盤亦係任食既,一個係蒸蛋,另一個係湯。 蒸蛋清清地好簡單但好夠滑。 個湯都好好味,但我若嚴佢鹹左 d,同埋有 d 辣,未必個個人喜歡。

[attach]54730[/attach]
佢之後會拎一個裝滿生肉既 tray 出黎,然後幫我地燒。 生肉只得三種: 牛肉(bulgogi),牛仔骨(kalbi),同埋豬肉 (厚身既 bacon)。 雖然得三種肉,但每一種都幾唔錯,有貴精不貴多既感覺!

原來 d 人話 Oegadgib 同一般韓燒唔同,除左係話佢地用塊石板外,其實最唔同係佢地既肉!  佢地唔係用一般既韓式醃肉方法 (即係加糖 或 可樂),佢地既醃法其實好清淡,食落唔會覺得太濃味,食到肉類本身既香味,食完亦唔會覺得太漏!  所以呢一餐我食得幾滿意!

Oh!  架錢係連 tax and tips 每位大概 US$20,唔算貴!

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
Rating:
1 review

頂部

Coolio     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 43001

精華 0
帖子 5284
積分 1132   詳情

閱讀權限 50
註冊 2007-9-28
來自 planet earth
狀態 離線

回復 #1 mickeyGoUp 的帖子

$20 for a decent K-Buffet, okay wor.

mickeyGoUp :
Yeah! I won't say it was the best korean bbq dinner. But once in a while if I want to have something different, it was a good choice. :)

頂部

linus     Rank: 2Rank: 2
藍之初
性別 保密
UID 47526

精華 0
帖子 23
積分 100   詳情

閱讀權限 30
註冊 2008-10-26

where is best 韓國菜 in Melbourne?
Clayton or Carnegies

頂部

快速美言

一群熱心會員對本主題作出以下的回覆:

mickeyGoUp:
mickeyGoUp: RMK added for Coolio - PID 267130 [ view ]

最後回覆日期: 2009-11-16 11:17 PM
  編輯帖子
快速美言