遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: 媽 媽 鐵 鏈 扣 小 姊 弟 逛 街
ah_cho     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (天藍看更)
性別 女
UID 5699

精華 1
帖子 19196
積分 6063   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-8-11
來自 住0係楓葉國既日本漢奸 ... ... ...
狀態 離線

媽 媽 鐵 鏈 扣 小 姊 弟 逛 街

轉自蘋果日報

【 本 報 訊 】 愛 之 深 , 管 之 切 , 媽 媽 怕 子 女 受 傷 害 , 以 非 常 方 法 約 束 孩 子 , 結 果 往 往 適 得 其 反 。 最 近 旺 角 有 位 兩 子 女 之 母 , 每 次 出 街 都 惹 來 途 人 側 目 , 原 因 是 她 腰 間 束 有 兩 條 鐵 鏈 , 綁  一 對 小 姊 弟 , 防 止 他 們 亂 跑 。 街 坊 普 遍 不 認 同 這 位 媽 媽 的 湊 仔 手 法 , 防 止 虐 待 兒 童 會 總 幹 事 雷 張 慎 佳 擔 心 兩 個 小 朋 友 會 被 人 嘲 笑 , 形 成 自 卑 性 格 。

一份對香港有影響力既報紙應唔應該用呢一段"新聞"作為A1頭條呢?
其實家長用綑綁方法防止小朋友走失絕對唔係新聞
0係外國有好多兒童用品部都可以買到呢一類既繩
其實所謂狗帶,係呢種繩既變種
有時去到一0的人多地方,例如大型活動,公園,呢個係一個好方法防止小朋友亂走,又或者比其他人帶走
就算0係先進國家,美國既disney land,用呢類繩既家長真係隨處可見

常見既兒童安全繩叫:Toddler Safety Harness and Grocery Cart Support
http://www.mommyshop.com/sest2tosahaa.html

今次報紙之所以用作頭條報導,其實在於"鐵 鏈"
如果呢位家長係用正式既裝備,路人一定會認為係正常,唔會有咁多反對既聲音

其實香港傳媒係唔係有小題大做呢?

最後編輯: ykwan850 : 2006-8-27 04:19 PM
頂部

sute_snoopy (~~小比比~~)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主 (小比比)
性別 男
UID 198

精華 3
帖子 1517
積分 3229   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-6-25

QUOTE:
原帖由 ykwan850 於 2006-8-27 04:06 PM 發表
轉自蘋果日報

【 本 報 訊 】 愛 之 深 , 管 之 切 , 媽 媽 怕 子 女 受 傷 害 , 以 非 常 方 法 約 束 孩 子 , 結 果 往 往 適 得 其 反 。 最 近 旺 角 有 位 兩 子 女 之 母 , 每 次 出 街 都 惹 來 途 ...

我覺得係文化ge差異~~~~~~~
係外國ge人可能覺得無咩問題~~~~~
但係香港d人可能覺得太過保護對子女,甚至咁係傷害緊對小朋友~~~

ah_cho :
香港家長過份小朋友已經唔係新聞
因為咁樣,香港先越黎越多咩都唔識既"溫室小花"

頂部

sute_snoopy (~~小比比~~)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主 (小比比)
性別 男
UID 198

精華 3
帖子 1517
積分 3229   詳情

閱讀權限 150

QUOTE:
香港家長過份小朋友已經唔係新聞
因為咁樣,香港先越黎越多咩都唔識既"溫室小花"

保護太多~~~
到佢地突然失去保護ge時候~~~~~~
就會好難面對~~~~
好易鑽牛尖~~~~~~~~~

頂部

fohyung     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 男
UID 1362

精華 0
帖子 251
積分 1417   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-7-19

我觉得 适量 地 保护 孩子 对的。但,像新闻中的太太 做的 过分 了。

其实 这位妈妈 过分的担心 自己的子女 会 走失 了。每个人 都有自己的自我保护能力。(就算是 动物 也会有自己的一套) 绑 住他们 只是 不让他们 学习 自我保护 的能力。 等他们长大了, 失去 了这种 自我保护 的能力 什么事都要依赖 那条无形的 铁链。。 这样 对他们的成长 有很大的影响。 况且 现在的孩子 比较聪明了, 我觉得 他们 都 有保护 自己 的能力。 其实 害怕 走失 也不需要 用到 铁链。 给他们 戴上名卡,哨子 都是保护自己的好办法。 如果害怕 走失 的话 还可以叫 爸爸 一起来 逛街(如果可以的话)。

其实 新闻 不一定要 “新“。 报纸 之所以 报道 这样的 新闻, 是 因为 这样的 社会 现象 不正常。 应该 唤醒 人们。 如果 每个人都 都觉得 这样 很正常,不需要 报道。 久而久之, 这 不正常的现象 就会 正常化。 下次你 出街 时, 可以看到 很多 妈妈 在 溜“人“。

頂部

夜一     Rank: 3
青出藍 (稻草人)
性別 男
UID 179

精華 0
帖子 720
積分 382   詳情

閱讀權限 40

但佢有一點唔同喎, 人地外國係係 戶外 一家人遊玩, 防止走失先用到,
而佢就係為左 一已私慾, 廢事子女左住先 鎖佢地係屋企喎

珍惜眼前人
頂部

lion001     Rank: 2Rank: 2
藍之初
性別 保密
UID 7624

精華 0
帖子 25
積分 124   詳情

閱讀權限 30
註冊 2006-8-18

現代既父母真係太過保護 D 仔女喇,搞到而家既細路完全無晒自己應該有既鬥心,咁樣唔係愛佢,其實係害左佢地,令到佢地一有 D 唔如意既事就諗住去死,一 D 求生意志都無,新聞中既母親驚自己既仔走失就用鐵鍊扣住個姊弟,咁佢地大個既時候又可以用乜野呢

頂部

akbbq     Rank: 2Rank: 2
藍之初
性別 男
UID 12278

精華 0
帖子 212
積分 100   詳情

閱讀權限 30
註冊 2006-9-18
來自 ♀~博㊣愛~♂
狀態 離線

不想走失就不要帶出街,找個保姆在家□看住不就好了俄

頂部

ohahamok     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 35

精華 0
帖子 929
積分 559   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-6-23
來自 特區
狀態 離線

呢單新聞昨日有新發展 ~
原來個亞媽有情緒病 !
所以先至搞到拖仔女出街用鐵鍊 ,
而家已經被送院治療 !

人生如戲 , 戲如人生 ~
頂部

快速美言

一群熱心會員對本主題作出以下的回覆:

ykwan850: RMK added - PID 17091 [ view ]

最後回覆日期: 2006-9-1 02:41 PM
  編輯帖子
快速美言