遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: 從基督教角度看 外星人
benedictling     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 男
UID 8822

精華 0
帖子 19913
積分 1075   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-8-24

唔知有無人提出過...maybe somewhere, someone mentioned this before.Anyway...
我假設"神"係一種能量,係無形...佢係一種時空中嘅進化能量。(唔好問我佢點解會存在或响度...能量一早就存在啦)隨時間...佢嘅能量因some reason分化出來成了很多小能量,而我哋就係果d小能量。而我哋能量細,所以我哋就要用container去存起並發揮我哋嘅能量。呢個container就係我哋個肉身。當肉身expire時..我哋嘅能量就會離開並回去主能量那裡。

頂部

benedictling     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 男
UID 8822

精華 0
帖子 19913

閱讀權限 50

呢個假設反駁咗1)神唔一定係人咁嘅樣樣 2)靈魂的存在,靈魂=能量 3)唔能夠回歸主能量就形同我哋所講嘅鬼。 4)人只係一個臭皮郎。

唔知呢個假設合唔合理呢?叛道之餘...都match番d Bible 呀!

最後編輯: benedictling : 2009-10-24 01:29 AM
頂部

mpiipm     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (狗仔狗女一小竇)
性別 男
UID 42179

精華 0
帖子 4951
積分 3124   詳情

閱讀權限 60
註冊 2007-7-25
來自 阿媽個肚
狀態 離線

而能量搵到肉身之後﹐‘超能量’就俾個獨一無二既密碼佢﹐等佢放落每人D核酸度。
又知我地愈來愈鍾意屈人﹐到時到候又會俾我地發現呢樣野﹐減少D冤情。

sodog - 遠看是隻狗﹐近看也是狗﹐打我我唔走﹐拉我我先走﹗
頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511
積分 5235   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-3-24
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ultraegg 於 2009-10-23 12:41 PM 發表

我搞唔清聖經的歷史有無包括埋現時所知的古文明? 即係: 亞特蘭提斯,  馬雅文明, MU文明, 上古埃及 ... 等等?

我記憶中的舊約聖經, 都唔係上古文明的年代, 咁就可以引申sopapa 的"地球浩劫大滅絕", 亦可以繼續用"創造論"係又零開始。

Hmm... 以我所知(起碼人係咁樣相信,如有講錯請糾正),聖經係有條 timeline,以創世記為起點,一路舖落去; 而中間當然可能有好多 gap 係冇詳細記載既。 咁您個問題中既 "包括",係問緊條 timeline 上有冇包括該時段丫?  定係問有冇記錄/講及該時代呢?

MU文明 係咩黎?  

QUOTE:
原帖由 benedictling 於 2009-10-23 01:20 PM 發表
我假設"神"係一種能量,係無形...佢係一種時空中嘅進化能量。(唔好問我佢點解會存在或响度...能量一早就存在啦)隨時間...佢嘅能量因some reason分化出來成了很多小能量,而我哋就係果d小能量。而我哋能量細,所以我哋就要用container去存起並發揮我哋嘅能量。呢個container就係我哋個肉身。當肉身expire時..我哋嘅能量就會離開並回去主能量那裡。

一個幾有趣既假設!!  而其他外星人,亦有可能係 主能量 所分出黎既小能量。 不過 "產生個 container 出黎 來寄居" 呢個過程太神奇,暫時想像唔到係點樣一會事。

QUOTE:
原帖由 mpiipm 於 2009-10-23 01:46 PM 發表
而能量搵到肉身之後﹐‘超能量’就俾個獨一無二既密碼佢﹐等佢放落每人D核酸度。
又知我地愈來愈鍾意屈人﹐到時到候又會俾我地發現呢樣野﹐減少D冤情。 ...

hahaha!  您係講緊 DNA?  但您講到 主能量 係有 personality,會因應情況而有某些行動,有計劃有目的,似乎又較為接近 bible 中所講既 上帝 喎!

頂部

mpiipm     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
性別 男
UID 42179

精華 0
帖子 4951

閱讀權限 60
來自 阿媽個肚
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 mickeyGoUp 於 2009-10-24 04:18 AM 發表

Hmm... 以我所知(起碼人係咁樣相信,如有講錯請糾正),聖經係有條 timeline,以創世記為起點,一路舖落去; 而中間當然可能有好多 gap 係冇詳細記載既。 咁您個問題中既 "包括",係問緊條 timeline 上有冇包括該時段丫?  定係問 ...

最唔明上帝造人點解要分血型?面型口型髮型我都明......

sodog - 遠看是隻狗﹐近看也是狗﹐打我我唔走﹐拉我我先走﹗
頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511
積分 5235   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-3-24
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 mpiipm 於 2009-10-23 06:03 PM 發表

最唔明上帝造人點解要分血型?面型口型髮型我都明......

呢個問題亦係有趣!  當初創做左一男一女,頂多兩種血型啦!  之後最多話因為唔同既生活環境,經過左好多年,而產生左外在既改變,出現左唔同既人種。 但血型真係唔知因乜事會分出左咁多種黎喎!  會唔會又關外星人事呢??  外星人黎到地球,捉左 d 地球人去做實驗,改左佢地既血型 (或者係因為 d 實驗而產生出黎既副作用),之後又放番佢地落地球繼續生活。

但如果外星人係由上帝創造,而佢地又相信上帝,而又冇犯罪...等 種種既假設,咁應該係好聽上帝話丫。 咁即係佢地捉人類去做實驗 (又係假設真有其事),都係上帝既意思啦喎??

頂部

性別 男
UID 42179

精華 0
帖子 4951

閱讀權限 60
來自 阿媽個肚
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 mickeyGoUp 於 2009-10-27 07:36 PM 發表

呢個問題亦係有趣!  當初創做左一男一女,頂多兩種血型啦!  之後最多話因為唔同既生活環境,經過左好多年,而產生左外在既改變,出現左唔同既人種。 但血型真係唔知因乜事會分出左咁多種黎喎!  會唔會又關外星人事呢??  外 ...

都係o個句:俾你諗到﹐祂就不是上帝啦﹗

頂部

水中藍
性別 男
UID 8822

精華 0
帖子 19913

閱讀權限 50

關於血型呢方面...其實眾說紛云...
- 好似Mickey咁講,因外在改變。
- 由於好似曾經有超文明嚟探訪過地球,所以唔排除外星生物曾和地球人誕下子女而改變咗血型。
- 呢個係一個可怕嘅說法...常聽到有人話曾經俾外星生物捉去做lap, 又擺d嘢入個身...因為...地球其實係外星人嘅牧場,實驗場。佢哋不斷找我們做lap...直至佢哋從我們找到佢哋所需之後...就會大舉回來。

頂部

水中藍
性別 男
UID 8822

精華 0
帖子 19913

閱讀權限 50

QUOTE:
咁即係佢地捉人類去做實驗 (又係假設真有其事),都係上帝既意思啦喎??

假如..."捉人類去做實驗"呢句嘢對於佢哋嚟講唔係一件十惡不赫嘅事呢?對於佢哋嚟講只係求生存,求改進嘅方法...咁對佢哋嚟講就無錯啦。

就好似我哋攞唔同嘅動物做實驗或殺一隻雞嚟食。我哋都唔覺有問題架喎!!

頂部

性別 男
UID 42179

精華 0
帖子 4951

閱讀權限 60
來自 阿媽個肚
狀態 離線

如果捉人類去做實驗,使人類出現唔同血型既假設成立﹐外星人都算係咁﹐保返住我地條命又放回地球。唔
似我地做完實驗既都多數冇貨賣﹗

外星生物曾和地球人誕下子女既假設又可以解釋人類文明一下子既極大躍進﹐好似武俠小說入面被高手提壼灌頂咁lor﹗

頂部

快速美言