遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: 從基督教角度看 外星人
mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511
積分 5235   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-3-24
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

sodog, 您想講既係 外星人 存在既時間,可能係超越地球人既歷史?  我想問一問係,您所推出既猜測,係唔係 based on 聖經架呢?

請先唔好誤會!  其實談論外星人,冇話一定要被宗教所規限既。 如果唔涉及宗教信仰,思圍可以更廣闊,假設可以更天馬行空!  但既然有人(包括我)同時相信聖經中所講及既事情係真實既,相信有一位全能上帝創造萬物,同時間亦相信外星人既存在,我好有興趣嘗試將呢兩樣野拉埋一切講,睇下有冇抵觸或矛盾既地方。

所以,所有以上提出過既假設,我都會嘗試引用返聖經,睇下講唔講得通,如果有矛盾,咁即係是但一邊(聖經或外星人假設)有問題勒。

頂部

mpiipm     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (狗仔狗女一小竇)
性別 男
UID 42179

精華 0
帖子 4951
積分 3124   詳情

閱讀權限 60
註冊 2007-7-25
來自 阿媽個肚
狀態 離線

如果外星人都係被創造出來﹐咁佢地有冇信仰呢?

sodog - 遠看是隻狗﹐近看也是狗﹐打我我唔走﹐拉我我先走﹗
頂部

benedictling     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 男
UID 8822

精華 0
帖子 19913
積分 1075   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-8-24

回復 #24 mickeyGoUp 的帖子

1). 我估外星人同上帝嘅關係應該好似人類咁。我唔敢講佢哋會唔會因為罪而同上帝關係破裂咗。但我相信當上帝造外星人時也俾咗free will 佢哋。
2). If yes...用高科技同佢哋交協。
3). 可能...
4). 我相信天堂係另一空間。
5). 唔認同外星人唔會死。我估天堂只有一個...當人或外星人離開後,都可能轉化成同一種形體或能量共同存在於同一天堂中,無分彼此。
6). 唔係好明問什麼... :p

頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835
積分 9054   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

繼續討論呢個話題前, 我想搞清楚少少野先.

我搞唔清聖經的歷史有無包括埋現時所知的古文明? 即係: 亞特蘭提斯,  馬雅文明, MU文明, 上古埃及 ... 等等?

我記憶中的舊約聖經, 都唔係上古文明的年代, 咁就可以引申sopapa 的"地球浩劫大滅絕", 亦可以繼續用"創造論"係又零開始。

頂部

benedictling     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 男
UID 8822

精華 0
帖子 19913

閱讀權限 50

回復 #25 mpiipm 的帖子

1). 唔...我覺得有可能。
2). 哈哈...有趣。我相信"行","飄","浮"都只係一種動作或形容詞。所以可以反假設佢哋係用飄,而我哋用行...所以佢哋覺得我哋好落後同低B. :-p
3). 我覺得好有可能

頂部

水中藍
性別 男
UID 8822

精華 0
帖子 19913

閱讀權限 50

如果唔駛跟住我無宗教信仰or唔駛跟聖經的話...我會提出一個更大膽嘅假設。

頂部

水中藍
性別 男
UID 8822

精華 0
帖子 19913

閱讀權限 50

QUOTE:
我搞唔清聖經的歷史有無包括埋現時所知的古文明? 即係: 亞特蘭提斯,  馬雅文明, MU文明, 上古埃及 ... 等等?

上古埃及??? But I think Yes ar.....出埃及記 is one la.  But I don't think it wrote about 亞特蘭提斯, 馬雅文明, and MU文明.

頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

QUOTE:
原帖由 benedictling 於 2009-10-23 12:54 發表
如果唔駛跟住我無宗教信仰or唔駛跟聖經的話...我會提出一個更大膽嘅假設。

講黎聽下?

係喎, 有無聽過"聖經密碼", 同我地呢個 topic 有無關係呢?

頂部

版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

QUOTE:
原帖由 benedictling 於 2009-10-23 12:57 發表
  上古埃及??? But I think Yes ar.....出埃及記 is one la.  But I don't think it wrote about 亞特蘭提斯, 馬雅文明, and MU文明.

就係搞唔清楚"上古埃及" 同 "出埃及記" 係咪同一時期

頂部

水中藍
性別 男
UID 8822

精華 0
帖子 19913

閱讀權限 50

QUOTE:
講黎聽下?

...ok.

頂部