遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: 從基督教角度看 外星人
mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511
積分 5235   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-3-24
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

QUOTE:
benedictling: 漏洞?例如?

其實或者唔係叫 "漏洞",只係有 d points 同基督教信仰放埋一齊講時,未係可以好"敏"合。 (sodog, 其實係邊個 "敏" 字呢?  我睇暈冇個似.. )

頂部

lulusil     Rank: 3
青出藍
性別 男
UID 48296

精華 0
帖子 211
積分 275   詳情

閱讀權限 40
註冊 2009-1-7

我沒見過外星人呀

頂部

mpiipm     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (狗仔狗女一小竇)
性別 男
UID 42179

精華 0
帖子 4951
積分 3124   詳情

閱讀權限 60
註冊 2007-7-25
來自 阿媽個肚
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 lulusil 於 2009-10-17 09:24 AM 發表
我沒見過外星人呀

我都冇見過你﹐所以我會認為你係外星人之一。

sodog - 遠看是隻狗﹐近看也是狗﹐打我我唔走﹐拉我我先走﹗
頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511

閱讀權限 150
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

假設 上帝 創造左好多 有靈性既生命,人類係其中的一群,外星人 係另外一群 (或多群)。

有趣問題一: 外星人同上帝既關係,係咪好似人類咁,因為罪而同上帝關係破裂呢?  我地當然唔會知啦,但可以估下既。

有趣問題二: 如果問題一既答案係 "是",咁上帝又係用咩方式去 "請救" 個班外星罪人呢?  不防估估。

有趣問題三: 如果問題一既答案係 "不是",即係外星人同上帝關係良好,係咪即係話,如果有機會面對面問外星人,佢地亦會即刻承認我地係相信同一位上帝呢?

有趣問題四: 得救既人類死後會上 "天堂" 與神永遠同在,享受永生。"天堂" 係咪另一空間呢? 定係另一星球呢?  定係存在係另一個空間既星球呢?

有趣問題五: 問題三中所假設既外星人,既然冇犯罪,係咪即係唔會死呢? 佢地可以出入我地所相信既 "天堂" 嗎?

有趣問題六: 會唔會如好多電影或小說所講,"上帝" 本身就係外星人呢?  佢有能力製造一個宇宙,地球,人類,及其他生命?  咦?  但我地所講既外星人,係居住係宇宙中另一個星球既生命,要坐 UFO 先黎到地球,所以如果 "外星人" 係來自另一個空間既某一種力量,就唔算係 "外星人" 喎!

頂部

mpiipm     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
性別 男
UID 42179

精華 0
帖子 4951

閱讀權限 60
來自 阿媽個肚
狀態 離線

My questions:
1. 上帝如果創造左其他o既智慧生物﹐會唔會係我地甚至比恐龍還要早已經試過?不過係
地球浩劫大滅絕之前較左腳?
2. 外星人又會唔會低B過我地好多﹐連行都未識?
3. 佢地又會唔會已經唔用驅殼形式存在?

sodog - 遠看是隻狗﹐近看也是狗﹐打我我唔走﹐拉我我先走﹗
頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835
積分 9054   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

開始講到有少少似衛斯理咁喎!

我覺得:

回復 #24 mickeyGoUp 的帖子
1). 我估唔係, 佢地係無"罪", 因為一般人/故事中的外星人都係善良
2). 如果真係有 "罪", 應該都係大同少異的方法去救佢地啦, 因為要靈命上的更新, 先可以成為一為"完"人o麻!
3). 應該係啦, 大家都係信同一的上帝
4). 可能就係佢地住緊的地方
5). 同上, 佢地的地方已經係天堂
6). 點解一定要規限"外星人"的模樣? 電影中的"外星人" 一定要有身軀, 有手有腳, 只係人類的創造力問題, 外星人可以係電波, 汽化的"人", 任何形式都可以喎!

最後編輯: ultraegg : 2009-10-23 12:29 AM

頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835
積分 9054   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

回復 #25 mpiipm 的帖子

1. 又或都唔係地球呢? 可能係另一空間, 依家都一樣生存緊
2. 如果有好多唔同空間, 亦有好多唔同的"外星人", 咁一定有高有低啦
3. 基於唔同的生存環境, 外形上一定有唔同!

頂部

版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511

閱讀權限 150
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ultraegg 於 2009-10-22 12:22 PM 發表
3). 應該係啦, 大家都係信同一的上帝

如果我地既假設係正確的話,咁在 "傳福音" 方面就可以有新既突破喇!!  只要能夠接觸到外星人,由佢地去傳福音,或者由佢地去引證 上帝既存在,好過我地講到口水乾!  

QUOTE:
原帖由 ultraegg 於 2009-10-22 12:22 PM 發表
6). 點解一定要規限"外星人"的模樣? 電影中的"外星人" 一定要有身軀, 有手有腳, 只係人類的創造力問題, 外星人可以係電波, 汽化的"人", 任何形式都可以喎!

您講得冇錯既!  外星人 可以係任何形態地生存,但係始終係有一個規限: 就係佢地必須係生存係 "外星"。 而目前我地所討論緊既題目,係假設我地係活於一個三度空間,而呢個 universe 亦係存在於同一個空間,即係所有星球都係存在於同一個空間,而來自果 d 星球既生命,我地稱佢為 "外星人"。 但唔排除其他空間有其他生命形態,不過佢地唔屬於我地現時討論既題目。

呀!  我又諗到 d 野!  可能我地所見既 UFO,其實唔係來自外太空既,只係我地見到佢係天上飛,就假設左佢地係來自外太空!  佢地可能係來自另一空間!  而 UFO 就係佢地用黎穿梭不同空間既工具!  咁,果 d 生命,就唔算係 "外星人" 喇!  只係我地誤以為佢地係外星人姐!

頂部

版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511

閱讀權限 150
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 mpiipm 於 2009-10-22 11:12 AM 發表
1. 上帝如果創造左其他o既智慧生物﹐會唔會係我地甚至比恐龍還要早已經試過?不過係
地球浩劫大滅絕之前較左腳?

QUOTE:
原帖由 ultraegg 於 2009-10-22 12:28 PM 發表

1. 又或都唔係地球呢? 可能係另一空間, 依家都一樣生存緊

都有可能!  咁樣去推理返,Bible 所講既創世 (Genesis 1:1 起 初   神 創 造 天 地 。),係由 "地球浩劫大滅絕" 之後開始,而唔係又零開始。

又或者係佢地所講既 parallel universe!  即係有另一個地球,另一班人類 "同時" 生存緊。 不過又有少少離睇,因為佢地唔算係 "外星" 人,而係 "外空間" 人。

QUOTE:
原帖由 mpiipm 於 2009-10-22 11:12 AM 發表
2. 外星人又會唔會低B過我地好多﹐連行都未識?

有冇 "靈性" 先?  冇靈性個 d 只係算係 "動物",唔算係 "人" 播...

QUOTE:
3. 佢地又會唔會已經唔用驅殼形式存在?

QUOTE:
原帖由 ultraegg 於 2009-10-22 12:28 PM 發表
3. 基於唔同的生存環境, 外形上一定有唔同!

同意!

頂部

性別 男
UID 42179

精華 0
帖子 4951

閱讀權限 60
來自 阿媽個肚
狀態 離線

假設宇宙有五十億年歷史(唔諗咁遠﹐就由太陽出現開始計)﹐人類當已活著五千年甚
至一萬年﹐比方我地又愛護地球﹐又冇你打我我打你咁和平共處﹐而人口控制得好
穩定﹐資源又夠用﹐又冇末日天災﹐我諗再可以捱多五十萬年已經好手輕咁計。但
都只係佔宇宙(太陽系)史萬分一﹐呢個咁小數點o既數字未必同外星既智慧生物重疊
o咼。可能恐龍見過佢地﹐三葉蟲同佢地有接觸﹐第一代藻類俾佢地當過健康食品來
喫﹐一百幾十批天外來客係不同時間不同星系探過‘我地’﹐但好可能個時個地球
係成舊飯咁﹐同其餘七大行星冇乜分別都可以播﹗咁望兩野都轉頭走左啦﹗

點睇?

最後編輯: mpiipm : 2009-10-23 04:07 AM

頂部

快速美言