遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: 從基督教角度看 外星人
ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835
積分 9054   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

you mean 2D, 3D, 4D's world?

頂部

benedictling     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 男
UID 8822

精華 0
帖子 19913
積分 1075   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-8-24

好似佢都為咗唔同嘅生物創造咗佢哋自己嘅天地。例如...雀仔有自己嘅天地,鯨魚有自己嘅天地。呢d都係神為佢哋創造嘅另一個天地。如果每個人都識咁惗的話...呢個世界就唔會有d生物開始絕種。而生態也不至於被破壞

頂部

benedictling     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 男
UID 8822

精華 0
帖子 19913

閱讀權限 50

QUOTE:
yes yes! also, why we must call something out of the eath is "外星人"? on the other hand, they can call us "外星人" as well

Agree.

頂部

水中藍
性別 男
UID 8822

精華 0
帖子 19913

閱讀權限 50

QUOTE:
you mean 2D, 3D, 4D's world?

no no no.  I mean's every kind of living creature has their own 天地...

頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511
積分 5235   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-3-24
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

QUOTE:
Ben: 哈,呢個問題要小心答。點解你認為上帝只係創造咗一個天地only呢?我相信可能佢都創造咗另一些天地響某處喎。

我都同意有咁既可能性架!  其實係有兩派人(both christians) 有唔同既想法 (唔係我講架! 所以如果覺得唔岩唔好鬧我,我只係問下您地係屬於邊類姐!):

1. 相信上帝創造宇宙,但當中就只有人類係佢照住自己型象造,在宇宙中,再冇其他有 "靈" 既被造物。而造個咁大既宇宙,只係為左顯示上帝既大能。

2. 就係好始 Ben 咁相信,Bible 中只係講緊人類既世界,寫出黎只係俾人類睇;而所謂既 "天地",係唔包括其他既創造 (即唔包括其他星球,先唔好講其他空間,因為空間又係另一層次)。 所以有可能係第二個 "天地",造左另一班 "人" (目的不明啦),佢地可能唔係好似我地咁犯罪,撒旦亦唔去搞佢地,所以佢地好 happy 咁生存緊,有 d 仲會時不時飛黎地球添!

兩者都有可能性喎!  亦好難 prove 到邊一邊先係正確喎!  因為,我就唔識得人真正見過或接觸過外星人勒 (見 UFO 唔算)!  但未見過又唔代表唔存在喎!

頂部

水中藍
性別 男
UID 8822

精華 0
帖子 19913

閱讀權限 50

咁mickey你係邊一派o架?

頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511

閱讀權限 150
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

我其實係較為係 #2 個一邊,但係又好似有好多漏洞喎,所以既然您地都係偏向 #2,可以 "贏招贏招" 喎!  

頂部

版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511

閱讀權限 150
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

#1 個一派就唔洗煩,一句講晒話 "冇",bible 冇講,所以.... "冇"!   

頂部

水中藍
性別 男
UID 8822

精華 0
帖子 19913

閱讀權限 50

漏洞?例如?

頂部

水中藍
性別 男
UID 8822

精華 0
帖子 19913

閱讀權限 50

至於#1嗰派...我會覺得太盲目囉。(可能我唔夠神心掛,哈哈)

頂部

快速美言