遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: LOST Season 5
benedictling     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 男
UID 8822

精華 0
帖子 19913
積分 1075   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-8-24

Oh god!  I finished the season 5 finally.

頂部

benedictling     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 男
UID 8822

精華 0
帖子 19913

閱讀權限 50

QUOTE:
到我有問題勒!  點解 Jack 佢地會一返到去 island 就咁岩係 1974 架呢?

我想回答呢個問題先,但我嘅回答唔一定正確。1)我個人認為個島根本從來無time travel過,只係戲中人物響到time travel. 島一直都在三次元空間移動(由一個location轉去另一個location)....好似好難明....我意思係所有事物和人都以島為中心,個島會空間移動到唔同地區,但人係一定會以島為中心作time travel。所以假如個島位於香港,人可以time travel到存在響1974嘅島上,也可以time travel 2009年嘅島上,但地點無變,都係位於香港上的位置。同意嗎?唔知會唔會難明呢?

頂部

水中藍
性別 男
UID 8822

精華 0
帖子 19913

閱讀權限 50

我相信科學家只可以預計島的出現地點而不能預測去到邊個時間。況且。。time travel 只係由eason 5先開始講...所以我想無必要連番之前嘅season黎講。(由season 1 到season 4 根本到無hints俾我地覺得會有time travel 存在)就算係Ben...都只能移動個島啦...也不能做time travel.  當佢見到Richard 去幫以前個John攞子彈時,佢都好驚訝,可想而之。。。佢根本就唔知道time travel 呢件事。

頂部

MT     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (天下第一傻豬)
性別 女
UID 754

精華 1
帖子 24653
積分 2850   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-7-12
來自 去咗火星啦
狀態 離線

juliet 好慘      

頂部

性別 女
UID 754

精華 1
帖子 24653

閱讀權限 60
來自 去咗火星啦
狀態 離線

john locke 個 body 仲o係個"箱"入面   咁番生o個個 john locke 又係咩     

頂部

水中藍
性別 男
UID 8822

精華 0
帖子 19913

閱讀權限 50

Actually...i think Richard doesn't know how to do time travel.  He mentioned that he won't turn old because Jacob gave him this ability.

頂部

性別 女
UID 754

精華 1
帖子 24653

閱讀權限 60
來自 去咗火星啦
狀態 離線

juliet 咁高跌落去都唔死得 ...   好唔 make sense ...   仲可以整爆個 bomb

頂部

水中藍
性別 男
UID 8822

精華 0
帖子 19913

閱讀權限 50

QUOTE:
我又唔明      佢地係坐同一班機去 island     點解 sun, ben, john, and pilot frank 會去咗唔同年份呀 ???

我相信係劇情需要。若然一開始就group番所有人,咁故事就無咁多條線可以發展啦!

頂部

性別 女
UID 754

精華 1
帖子 24653

閱讀權限 60
來自 去咗火星啦
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 benedictling 於 2009-9-22 08:42 PM 發表
Actually...i think Richard doesn't know how to do time travel.  He mentioned that he won't turn old because Jacob gave him this ability.

最後 john 殺咗 jacob ...    咁兒戲o既 ...   我覺得o個個 jacob 係 fake o架 ...     

頂部

水中藍
性別 男
UID 8822

精華 0
帖子 19913

閱讀權限 50

我相信Jacob俾咗能力俾Richard,令佢唔受地域及時間轉移影響(令佢唔會變老及身體上會適應時間轉移 ~ 所以佢唔會有流鼻血同頭痛嘅現象。)(所有不舒服嘅現象係因為大腦嘅時間知覺跟唔上時間轉移嘅速度(開頭我仲以為係輻射。。。)但你哋有沒有發現在島上生活得越耐嘅人就會先出現出血現象。好似Daniel個愛人,佢細細個已經響島上生活過。。所以佢嘅出血現象o黎得特別快。

頂部

快速美言