遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: [鳳凰四重奏] (Phoenix Quartet)討論區
  Shropshire     Rank: 2Rank: 2
藍之初
性別 男
UID 1965

精華 0
帖子 140
積分 100   詳情

閱讀權限 30
註冊 2006-7-28

[鳳凰四重奏] (Phoenix Quartet)討論區

新一集又播出啦!大家睇完之後有無咩意見/感想發表呢?

呢到好歡迎大家對呢個節目發表意見, 大家快快嚟傾傾/討論啦!

English Title:
Phoenix Quartet

Chinese Title:
鳳凰四重奏

Cast:
Joe Ma 馬德鐘 飾 余賜、李吉祥、戴立仁、方家安
Charmaine Sheh 佘詩曼 飾 魏瑜鳳、汪子君、白慧珍、戴思嘉
Sammul Chan 陳鍵鋒 飾 汪敏麟
Evergreen Mak
Kiki Sheung Tin Ngor 商天娥
Wu Fung 胡楓
Akina Hong
Bak Yan
Maria Chan
June Chan

Episodes:

故事大綱:
Women's perspective has sympathy
Men's perspective is clear after soberness
A hundred years of relationships between two sexes face observation

一家食店貫穿四代女子的命運,見證女性地位百年來的轉變。

清末,魏瑜鳳家道中落,無奈與汪敏麟結婚。其後敏麟把家業敗光,瑜鳳變賣初戀情余賜的定情信物,創立鳯凰樓。

五四時代,瑜鳳女兒汪子君跟教師李吉祥私奔至天津,二人最後各走各路。子君回到北京,鳯凰樓奄奄一息。

六十年代末,瑜鳳的外孫女白慧珍瞞着丈夫戴立仁工作。立仁以偷情報復,二人結姻告終。此際,二人受命一同負責鳯凰樓的宣傳計劃。

二十一世紀,瑜鳳的曾孫女兒戴思嘉和方家安因為對同居有不同看法而結束了同住的關係。分開後,思嘉拿着世代相傳的鳯凰樓食譜,開設了鳯凰樓私房菜,重展百年家業。

Airing 28th August 8.30PM (Hong Kong Time)

================================================

This is the series after "The Saviour of the Soul - 神鵰俠侶"

想睇呢套劇?  睇下有冇人分享緊先: 天藍幫您「搜」

最後編輯: pandora26 : 2006-8-26 03:53 AM
頂部

alanhkk     Rank: 4Rank: 4
水中藍 (XS王 + 積分王)
性別 男
UID 1504

精華 0
帖子 260
積分 1873   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-7-21

me alway follow this filem to watch this filem is so great ! good

曾經攻擊過我的Mars animal!我請你吃正氣*
頂部

安娜     Rank: 2Rank: 2
藍之初
性別 女
UID 3128

精華 0
帖子 664
積分 106   詳情

閱讀權限 30
註冊 2006-8-2
來自 等待火星的金星
狀態 離線

我都幾鐘意睇呢套劇喎...

俾我想象中好睇..

主題曲之後亞余講個番說話講得好岩喔~~~

頂部

snowelf     Rank: 3
青出藍
性別 保密
UID 7685

精華 0
帖子 50
積分 246   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-8-19
來自 瘋之谷
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 安娜 於 2006-9-8 03:10 PM 發表
我都幾鐘意睇呢套劇喎...

俾我想象中好睇..

主題曲之後亞余講個番說話講得好岩喔~~~

雖然我都同意亞余講個番說話講得好岩, 但係日日聽的確有D煩厭..
不過套劇真係幾好睇, 拍攝手法好特別..

頂部

ryuhei     Rank: 4Rank: 4
水中藍 (問號人)
性別 保密
UID 3778

精華 0
帖子 882
積分 1666   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-8-4
來自 天堂與地獄之間
狀態 離線

如果個男主角唔係mr. ma就好喇
估唔到呀佘唱歌都ok
起碼好過林保x,黎x同埋胡杏x

頂部

史提芬吳     Rank: 2Rank: 2
藍之初
性別 保密
UID 11755

精華 0
帖子 9
積分 100   詳情

閱讀權限 30
註冊 2006-9-11
來自 平南
狀態 離線

我反而覺得有D悶,套劇。

江山如此多嬌,無數英雄竟折腰。
俱往矣,論風流人物,還看今朝。
頂部

MT     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (天下第一傻豬)
性別 女
UID 754

精華 1
帖子 24653
積分 2850   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-7-12
來自 去咗火星啦
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 史提芬吳 於 2006-9-11 09:18 AM 發表
我反而覺得有D悶,套劇。

我覺得 OK 喎 ...  之前未睇o個陣其實都冇乜興趣 ...  點知睇 jor 一集之後就停唔到 ...   

我覺得 Mr. Ma and Ms. Sheh ...   act very good this time ...   and it's 4 stories in whole ...  very interesting ~~

頂部

sunstar     Rank: 2Rank: 2
藍之初
性別 保密
UID 103

精華 0
帖子 13
積分 112   詳情

閱讀權限 30
註冊 2006-6-24

都算幾特別, 把四個有關的單元劇合在一起都是一個新的嘗試~~
都會睇囉~~

頂部

jp123     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 1790

精華 0
帖子 224
積分 609   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-7-25

其實套戲都真係唔錯,阿佘做得幾好啦,不過阿佘其實一路都唔差。
不過真係…如果男主角唔係馬生就好啦。
馬生真係有D越睇越討厭呀。

頂部

djfai     Rank: 2Rank: 2
藍之初
性別 保密
UID 8

精華 0
帖子 4
積分 100   詳情

閱讀權限 30
註冊 2006-6-23

都算唔錯既,話好好睇又未算係,有4個時代穿插都幾特別