遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: [分享] 兩部 RMVB Media Players - NBOX & RCA M98
  lonegor     Rank: 2Rank: 2
藍之初
性別 保密
UID 51173

精華 0
帖子 12
積分 100   詳情

閱讀權限 30
註冊 2010-4-27

NBOX出唔到srt字幕檔

我買咗nbox,本來註明可以出srt字幕檔,我dl咗一啲avi的外文片,但我依足說明書做,都出唔到字幕,真係好失望,我真係唔知做錯咗乜,各位用過nbox的大佬,可否指教吓小弟,謝謝.

頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511
積分 5235   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-3-24
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

回復 #31 lonegor 的帖子

首先,srt 同 avi 一定要喺同一 folder,呢樣您應該知啦。

咁有冇試過喺電腦成功播放到同一個 srt 檔嘅字幕呢?

如果 OK,咁喺 NBOX 放緊個 video 時,用個 remote control 按 OSD,畫面下面就會出現一個 menu (stop, pause, fast forward 等等),其中一個好似 tv 嘅 icon,就係 subtitle on/off 嘞!  

如果呢個方法都唔得,咁就真係冇計....

頂部

藍之初
性別 保密
UID 51173

精華 0
帖子 12
積分 100   詳情

閱讀權限 30

回復 #32 mickeyGoUp 的帖子

多謝版主,我試過你所講的所有方法,在電腦看完全無問題,但在nbox無論用簡體字,繁體字或英文字幕的srt檔,都係點攪都唔得,曾試過三部nbox都係一樣,無法,唔知係咪呢部機有出廠錯誤,真係無法.

頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511

閱讀權限 150
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

回復 #33 lonegor 的帖子

咁奇? 三部都唔得又奇怪喎!  您揀選 "電視 icon" 後,個 icon 下面有冇多左一劃呢 (see below)?

頂部

藍之初
性別 保密
UID 51173

精華 0
帖子 12
積分 100   詳情

閱讀權限 30

按咗OSD後,見電視仔icon下面早已有一劃,按下後,由原來白色變藍色,但只係咁,其他完全有反應,亦冇出右上角個subtitle:on個訊息.

頂部

版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511

閱讀權限 150
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

回復 #35 lonegor 的帖子

Sorry 有少少講得唔清楚,OSD menu 上個電視仔icon下面係經常有一劃係唔會變嘅,當您按 arrow button 去個電視仔icon,然後按 OK button,右上角就會出現個電視 icon,您重複按 OK,佢嗰一劃 (or 四點, depends on the firmware version I think) 就會 出現/消失 (代表 ON/OFF)。

當佢係 "ON" 咗時,subtitle 都唔會立即出現,要等 OSD menu 消失咗,subtitles 先會顯示。 您可以再按 OSD button 令 menu 消失,又或者等佢自己消失。

我剛試過我嗰部係咁,希望您嗰部都係啦!

頂部

藍之初
性別 保密
UID 51173

精華 0
帖子 12
積分 100   詳情

閱讀權限 30

我點按都按唔到個電視仔icon出現在電視屏幕右上角,睇嚟我地在呢度買的nbox,全部都係次貨都唔定,無法.不過不管如何,仍要多謝版主的幫忙,再三謝謝!!

頂部

版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511

閱讀權限 150
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

回復 #37 lonegor 的帖子

"全部都係次貨" 好得人驚喎!  喺邊間買??  講出嚟等其他人唔會賴嘢都好喎!

再問多您一樣嘢: 您話按唔到個電視仔icon出現在電視屏幕右上角,咁在 OSD menu 上其他 icons 有冇反應呢?  如果有,咁會唔會係電視畫面比例令到 "右上角" 係喺 "屏幕之外" 呢?  

另一個測驗可以再試嘅係: 照番我之前所講地按 OK 去 "turn on" subtitles,但唔好理右上角 icon 有冇出現,等待 OSD menu 消失,如果 subtitles 冇出現,咁就假設您剛才關閉左 subtitles,再重複動作去 "turn on" 番佢,照樣等 OSD menu 消失,如果都係冇 subtitles,咁就真係冇晒計喇!(記住每次按 OK 唔好多過一次)

頂部

藍之初
性別 保密
UID 51173

精華 0
帖子 12
積分 100   詳情

閱讀權限 30

呢部野係喺canada computer買,黑色機身,我先買一部,攪唔到字幕,按幾按,連個遙控都壞埋,結果去換過一部新機,之後又同人買咗一部,一共三部,全部都出唔到字幕,不過見佢賣得平(連稅約40蚊加幣),其他各方面都無問題,所以便照用至今.

頂部

版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511

閱讀權限 150
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

回復 #39 lonegor 的帖子

咁又真係幾激氣!   但 $40 加幣又真係算平喎,我當時朋友買係 HK$700 咁上下。  不過近期 d rm player 真係平咗,WD Mini after rebate 都係 US$40-50。

頂部

快速美言