遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: 7月2日(星期四) 數數加國人 嘅吹水post
小美     Rank: 4Rank: 4
水中藍 (烈彪嬰兒)
性別 女
UID 283

精華 0
帖子 3273
積分 1137   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-6-28

QUOTE:
原帖由 mickeyGoUp 於 2009-7-2 04:45 AM 發表
咁老實講我對 WD 情有獨鐘 架呢!  我所有 internet/external 都係用 WD 既。 其次我用過 maxtor (internal) 死得好快,之後我聽 d 幾個 friends 講佢地都有同類經歷,都係 Maxtor,所以我就從此 ban 左呢個牌子勒。  至於  ...

但係呢個已經係第二個  WD 黎架喇 !!!

頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511
積分 5235   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-3-24
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

兩個都用唔夠幾年就屎左?

頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511
積分 5235   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-3-24
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

您有冇用佢黎 BT 添呀?  冇久唔久 defragment 下佢呢?

頂部

ah_cho     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (天藍看更)
性別 女
UID 5699

精華 1
帖子 19196
積分 6063   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-8-11
來自 住0係楓葉國既日本漢奸 ... ... ...
狀態 離線

Happy Canada Day

頂部

ah_cho     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (天藍看更)
性別 女
UID 5699

精華 1
帖子 19196

閱讀權限 60
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 mickeyGoUp 於 2009-7-1 03:03 PM 發表
您有冇用佢黎 BT 添呀?  冇久唔久 defragment 下佢呢?

BT快死HD好多家,所以我淨係用一個HD BT
BT完再轉返落去另一個度
我屋企有4個external

頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835
積分 9054   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

QUOTE:
原帖由 mickeyGoUp 於 2009-7-1 16:45 發表
咁老實講我對 WD 情有獨鐘 架呢!  我所有 internet/external 都係用 WD 既。 其次我用過 maxtor (internal) 死得好快,之後我聽 d 幾個 friends 講佢地都有同類經歷,都係 Maxtor,所以我就從此 ban 左呢個牌子勒。  至於  ...

4 大 HDD 牌子: Western Digital, Seagate, Hitachi, Maxtor 各有各好, 所難話邊個會最好! 或者咁講啦, WD 最稳定但慢, Hitachi 最快, Seagate 平均, Maxtor 最平, 各取所需.

我自己都係 WD fans, 但 Maxtor 都有用. 全屋共有 15隻 HDD, 咩牌子都有, 基本上係 Maxtor 先做過 2 次 RMA, 但只係咁唔好彩, 遇上批有問題的 Maxtor. 事實上有段時期 Maxtor HDD 係有問題, 好多都係 1 年左右, 但都只限o個批, 之後都無乜問題!

頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

QUOTE:
原帖由 ah_cho 於 2009-7-1 18:47 發表

BT快死HD好多家,所以我淨係用一個HD BT
BT完再轉返落去另一個度
我屋企有4個external

BT 死得快, 係因為做 read write 多, 如果 HDD buffer 唔夠, 不斷 R/W 咩牌子都死! 所以最好的方法又最快, 係用 RAM disc 或 virtual machine

頂部

風中藍 (天藍看更)
性別 女
UID 5699

精華 1
帖子 19196

閱讀權限 60
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ultraegg 於 2009-7-1 07:22 PM 發表

BT 死得快, 係因為做 read write 多, 如果 HDD buffer 唔夠, 不斷 R/W 咩牌子都死! 所以最好的方法又最快, 係用 RAM disc 或 virtual machine

我無整VM呀,咁鬼煩
而家啲HD咁平,壞咗就算鬼數啦,最緊要係無重要野係入面就得

頂部

版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

QUOTE:
我無整VM呀,咁鬼煩

m$ 個 vm 免費又好簡單咋, click 幾下就得, 只係 function 唔係咁夠, 但 home use 無乜所以啦

頂部

版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

QUOTE:
壞咗就算鬼數啦

係裏邊的 data o者, 好多時 data recover 好貴o架! 所以依家重要的 data, 會係 raid 5 o個組 hdd! 有咩事都仲有 backup! 無理由咁黑仔一齊死晒!

頂部

快速美言