遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: 6月22日(星期一)傻下傻下嘅吹水post
MT     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (天下第一傻豬)
性別 女
UID 754

精華 1
帖子 24653
積分 2850   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-7-12
來自 去咗火星啦
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ultraegg 於 2009-6-22 11:01 PM 發表
咁都係父母批準o者... 所以好多野由父母著手, 如果由細到大父母都係教同屋企人, 由其對長輩一定要用中文, 佢地又點會答英文

listen and speak ok    but it's really hard for them to learn how to read and write   

頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835
積分 9054   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

QUOTE:
learn how to write   

我見好多父母要小朋友讀中文班學寫字,  我自己唔唔會咁要求, 迫佢地去學無意思, 反而引導佢地有興趣自己學, 咁先會學得好

頂部

mpiipm     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (狗仔狗女一小竇)
性別 男
UID 42179

精華 0
帖子 4951
積分 3124   詳情

閱讀權限 60
註冊 2007-7-25
來自 阿媽個肚
狀態 離線

oh, parent talks. I gonna listen.

sodog - 遠看是隻狗﹐近看也是狗﹐打我我唔走﹐拉我我先走﹗
頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511
積分 5235   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-3-24
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

QUOTE:
當然未有咁嚴重, 但意思一樣o者! 每個年代都唔同, 我地點開明 / 開通, 係下一代眼中點都有少少 out-date, 無論生活上的細節, 或到社會大事, 點都有唔到, 我地唔覺係煩到佢地, 但係佢地心中就好煩好老土 ... etc

只要唔係咁嚴重既差別或代溝,而我地又明白代溝既存在同影響,我地已經係好過上一代好多架喇!  上一代或上幾代,佢地係完全覺得佢地唔需要遷就,小小唔同就係我地既問題,我地要改.. 但我地呢一代有單性得多呢!  您話去到未成年性行為呢 d topic,haha.. 我阿爺成日話我太公十六歲就結婚!  咁佢地前衛 d!!  

頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

QUOTE:
I gonna listen

你經驗老到過我地好多喎, 應該係你講我地聽先o岩

頂部

版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

QUOTE:
咁佢地前衛 d!!

你都識話結婚啦, 即係負責任, 唔同依家喎 ... 依家調返轉頭就算你想負責, 對方都 say no ...

頂部

MT     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (天下第一傻豬)
性別 女
UID 754

精華 1
帖子 24653
積分 2850   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-7-12
來自 去咗火星啦
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ultraegg 於 2009-6-22 11:05 PM 發表
我見好多父母要小朋友讀中文班學寫字,  我自己唔唔會咁要求, 迫佢地去學無意思, 反而引導佢地有興趣自己學, 咁先會學得好

oh my cousin had that before     it doesn't really help    haha    cause they don't use it afterward    kath is better cause she watch a lot chinese drama    my older cousin janine   her chinese in writing is like baby language   

頂部

benedictling     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 男
UID 8822

精華 0
帖子 19913
積分 1075   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-8-24

QUOTE:
你經驗老到過我地好多喎, 應該係你講我地聽先o岩

頂部

benedictling     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 男
UID 8822

精華 0
帖子 19913
積分 1075   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-8-24

QUOTE:
我自己唔唔會咁要求, 迫佢地去學無意思, 反而引導佢地有興趣自己學, 咁先會學得好

True...or maybe we can tell them some CHinese stories first, then hope they will pick up the chinese story book and try to learn.  Nothing that you can push on writing.  By the way...Chinese writing is tough, i totally agree with this.

頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511
積分 5235   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-3-24
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

egg, 咁您又唔洗咁悲觀既,起碼我識既所有人當中,都冇幾多個係十幾歲搞大個肚既

頂部

快速美言