遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: [求助] 個fan用耐左...
薰衣草     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 女
UID 1993

精華 0
帖子 6302
積分 812   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-7-28

發表於 2006-8-23 03:00 PM  資料  個人空間  主頁 短訊  加為好友  添加 薰衣草 為MSN好友 通過MSN和 薰衣草 交談 ICQ 狀態
個fan用耐左...

係咪一定會大聲架~定話係部腦多野得滯~再唔係裡面多塵?
以前淨係dos mode呀~玩game先會嘈
而家進化到平時用都有d聲~~
有咩解決方法~(除左換fan外)(

芬姨:::爛gag王
小時候受傷有人心疼失落有人安慰
現在遇到困難自己就要學會面對
頂部

alanhkk     Rank: 4Rank: 4
水中藍 (XS王 + 積分王)
性別 男
UID 1504

精華 0
帖子 260
積分 1873   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-7-21

Can't help with it and then just throw it into the garbage

薰衣草 :
thanks for your tips... lol

最後編輯: alanhkk : 2006-8-23 03:44 PM

曾經攻擊過我的Mars animal!我請你吃正氣*
頂部

kingjulian     Rank: 3
青出藍
性別 保密
UID 4685

精華 0
帖子 3896
積分 267   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-8-7
來自 NZ
狀態 離線

打開個箱用吸塵器清理一吓,可能會有改善.

薰衣草 :
咁如果去油站用打車汰既氣泵噴走d塵work d定係用吸塵機好d~

頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835
積分 9054   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

QUOTE:
原帖由 kingjulian 於 2006-8-23 03:33 發表
打開個箱用吸塵器清理一吓,可能會有改善.

呢個係一個方法, 但未必有好好的改善.
好方法係係清潔完之後, 再加少少機油落去d bearing, 咁一定無聲!

薰衣草 :
我係電腦白痴~咩位先係bearing 位~~
就咁噴就得架喇?
怕唔怕噴到其他地方整壞部野架

頂部

elia     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍
性別 保密
UID 419

精華 0
帖子 1718
積分 2402   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-7-4
來自 水平線下
狀態 離線

回覆 #3 kingjulian 的帖子

嘩 !去油站用打車汰既氣泵噴走d塵?會唔會太大風左 D 呀!

薰衣草 :
我有個frd定期就搬部腦去噴
話咁先夠力吹左d塵喎~~~
不過又衍生個問題~d塵唔知會吹左去邊~~ @@\"

頂部

xfuture     Rank: 3
青出藍
性別 保密
UID 36

精華 0
帖子 73
積分 160   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-6-23

你打game時候會大聲係因為...
Processor負荷加重...Motherboard就提升風扇轉數黎減低溫度...

建議換個大D既Heatsink黎解決呢個問題...呢D錢係唔可以省...
原裝風扇根本唔夠遊戲用戶使用...

薰衣草 :
但係我而加都有聲喎部衰野~~X_X
不過唔夠玩game時大聲(呀芬叔笑我係到開formula 1 =0=")
你所講既heatsink係取代風扇定係點架
有無話買既時候要注意d咩
大約幾多錢(我估周圍個range都唔會太大掛)
我對電腦一竅不通

頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835
積分 9054   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

當然可以去油站, 但要搬咁解o羅! 其實效果會比會吸塵機好!

1. 首先吹走晒d塵
2. 拆開cooling fan
3. 通常會見到中間位置有張label
4. 用小刀"片"開張label, 再加小小機油落去中間個洞 (wd-40都得, 但效果唔係咁好)
5. 貼返張label後等5分鐘左右(期間用人手轉個扇頁), 再裝返個fan, 咁就有排用啦! 而且呢個方法起碼可以用多2次先要換新cooling fan.

不過 .... 換個大size的cooling fan對妳可能會易少少喎!

薰衣草 :
我會先盡量清左d塵先喇
咁咩機油先好d~~(英文係咩呀)
因為屋企得wd40
不過話時話~~部腦用左年幾~~係咪一定有咁既情況定係我先係咁?

頂部

hkbc_oldcake     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 21

精華 0
帖子 174
積分 875   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-6-23

QUOTE:
原帖由 ultraegg 於 2006-8-23 09:08 PM 發表
當然可以去油站, 但要搬咁解o羅! 其實效果會比會吸塵機好!

1. 首先吹走晒d塵
2. 拆開cooling fan
3. 通常會見到中間位置有張label
4. 用小刀"片"開張label, 再加小小機油落去中間個洞 (wd-40都得 ...

Ultraegg 的建議很好!

若要選機油, 最好是衣車用機油, 因為它是"蒸餾油”,沒有其他的化學劑.WD40只能幫助化解油漬,但同時也會慢慢的溶解摩打內的膠做零件.最好是先用WD40 化開摩打內的舊油,用紙吸出所有的WD40然後才加進衣車油.但若情況依舊,都是要一個新的了.

薰衣草 :
睇怕我呢d電腦白痴都做唔黎
要向朋友協左我整呢d野
不過都多謝你提醒 =D
thx!

頂部

xshinx     Rank: 1
XS缺
性別 保密
UID 7251

精華 0
帖子 49
積分 85   詳情

閱讀權限 30
註冊 2006-8-17

你部機 大聲 係 CPU風扇行高速時 大聲? 還是CPU風扇本身有問題  ,高低速行都係 滴滴答答 咁聲?

你先清理 機內D塵先 買罐裝氣 (Dust off )返離吹走D塵 ,你可以用吸塵機, 一邊吹一邊吸 .

如果 CPU風扇行高速時 大聲 因為CPU 開始散熱不足 所以風扇加速 , 好多大廠出主版都有 在BIOS 控制CPU 風扇速度 ,你可以調整 .
例如 40 C 以下比 5V電 40 C 以上比12V 電

如果CPU風扇本身壞 轉時 滴滴答答 咁聲 最好換左佢

(加 油 或WD40 開始時會唔嘈 但會變左第二個 問題出現 ,就係油 或WD40 非常 痴塵 更加多塵在 風扇上)

頂部

薰衣草     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 女
UID 1993

精華 0
帖子 6302
積分 812   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-7-28

發表於 2006-9-9 08:48 AM  資料  個人空間  主頁 短訊  加為好友  添加 薰衣草 為MSN好友 通過MSN和 薰衣草 交談 ICQ 狀態
咁有咩牌子信得過又唔會太貴?

芬姨:::爛gag王
小時候受傷有人心疼失落有人安慰
現在遇到困難自己就要學會面對
頂部

快速美言