遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: [Video] Milo豬既第一個video
ah_cho     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (天藍看更)
性別 女
UID 5699

精華 1
帖子 19196
積分 6063   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-8-11
來自 住0係楓葉國既日本漢奸 ... ... ...
狀態 離線

[Video] Milo豬既第一個video

佢 7 weeks old啦
一月二十九號出世
係一個大大破壞王!
反轉個肚就最似袋鼠仔
最鐘意係影相,攞親相機出黎就對住擺post啦

最後編輯: ah_cho : 2009-3-18 09:43 AM

頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511
積分 5235   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-3-24
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

haha.. 真係幾袋鼠喎!  你有冇買錯左呢?

頂部

wendylo1234     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 44565

精華 0
帖子 187
積分 809   詳情

閱讀權限 50
註冊 2008-1-21
來自 寵物國
狀態 離線

Your dachshund pup is very cute, and looks very smart.
I know you have problem on training your pup about house breaking.

Here is some hints:

First he is still young, he cannot hold his pee & poo for long time after meal, uauslly they will do
their  business after half hour. so keep an eye on this.

Second, your crate setting is good for him as bedroom, try to find another place for him to pee,
(like in front of toilet bowl), place a training pad on the floor, use a leash to lead him there and encourage him to pee. once he did it on the trainng pad, praise him. Also DON'T throw away the
wet dirty pad, cover a new training pad on top, let the smell leave there, then later he can find
the area he is allowed to pee. If he pee on other place, wipe it at once with diluted bleach water, don't waste money on any commerial product, diluted bleach  water is the best.

He is too young to understand punlishment, use positive way and more patient, he will learn faster
Remember be the leader of your dog, set the boundary, limitation and rule to him.
If not you will suffer much much more than you expect.

Hope this can help you.

頂部

ah_cho     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (天藍看更)
性別 女
UID 5699

精華 1
帖子 19196

閱讀權限 60
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 mickeyGoUp 於 2009-3-17 09:33 PM 發表
haha.. 真係幾袋鼠喎!  你有冇買錯左呢?

如果佢真係袋鼠就好啦
真係買得抵

頂部

風中藍 (天藍看更)
性別 女
UID 5699

精華 1
帖子 19196

閱讀權限 60
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wendylo1234 於 2009-3-17 11:29 PM 發表
Your dachshund pup is very cute, and looks very smart.
I know you have problem on training your pup about house breaking.

Here is some hints:

First he is still young, he cannot hold his pee & poo fo ...

good tips!
我而家無比佢周圍走呀
佢80%時間都喺個欄入面
我地得閒先會帶佢出黎玩

多數係佢after meal,等佢pee咗先帶佢出黎
但係佢好快好快咁又再周地pee過
我地係咪唔好圍住佢個pee pad呀?
但係問題又出現啦,佢太細個,唔可以比佢周圍走
咁點算好?pee pad放喺欄入面定出面好呀?

另外,我用咗collar佢就係咁"fing",又係咁用後leg搲
好似好唔舒服咁,我怕佢搲得多會爛皮
所以同佢除咗
用埋狗帶就仲唔得
喺屋內佢連行都唔肯呀,企咗喺度

頂部

Edmund (馬拉糕)     Rank: 6Rank: 6
雲中藍 (情與義,值千金~)
性別 男
UID 478

精華 1
帖子 9332
積分 11511   詳情

閱讀權限 70
註冊 2006-7-6
來自 馬拉
狀態 離線

發表於 2009-3-18 09:04 PM  資料  個人空間  短訊  加為好友  添加 Edmund 為MSN好友 通過MSN和 Edmund 交談 ICQ 狀態 Yahoo!
omg....佢實在太得意啦~

頂部

wendylo1234     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 44565

精華 0
帖子 187
積分 809   詳情

閱讀權限 50
來自 寵物國
狀態 離線

回復 #5 ah_cho 的帖子

Oh sorry,我解釋得唔清楚,等我詳細啲啦!
首先任何動物都唔鐘意係同一個小小範圍內食,瞓和大小解,
所以要另設一地點做佢啲toilet,每次after meal,等佢pee 完才放出來是錯啲,佢只會在忍無可忍下pee 在欄內, 但只係小量,當你放牠出來後,佢就會四周圍sniff,直至氣味孰就會pee,有時找不到便隨意pee 建立新toilet地点,此時你要用training pad 吸去啲pee,然後放在你設定許可啲範圍內,用稀釋啲bleach清洗先前有尿漬啲地方,每次放牠出來玩才帶上collar & leash,collar & leash 要用輕身料,出來玩時要留意佢啲小動作,例如四圄sniff係小解啲signal, sniff 後原地轉圈係大解,,切忌on leash 後強行拉牠走動,應用說話引牠走向你,必要時可以用 treat,如是者,當牠習慣後便不會那広抗拒leash & collar,要有超級耐性和稱讚.

頂部

水中藍
性別 保密
UID 44565

精華 0
帖子 187
積分 809   詳情

閱讀權限 50
來自 寵物國
狀態 離線

QUOTE:
我用咗collar佢就係咁"fing",又係咁用後leg搲
好似好唔舒服咁,我怕佢搲得多會爛皮

佢係唔習慣忽然有嘢綑住條頸,你可以即時讚佢靚,再用玩具同佢玩,分散注意力,唔好hold住條leash控制佢啲活動範圍,讓牠覺得離開欄就要on leash而且一樣冇restriction.係同你哋啲play time. 同樣你哋要留意佢啲小動作啊!that is pee pee.

頂部

風中藍 (天藍看更)
性別 女
UID 5699

精華 1
帖子 19196

閱讀權限 60
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wendylo1234 於 2009-3-18 01:33 PM 發表
Oh sorry,我解釋得唔清楚,等我詳細啲啦!
首先任何動物都唔鐘意係同一個小小範圍內食,瞓和大小解,
所以要另設一地點做佢啲toilet,每次after meal,等佢pee 完才放出來是錯啲,佢只會在忍無可忍下pee 在欄內, 但只係小量 ...

好詳細呀,等我試下先
我又唔係好鍾意佢出黎行,free running嗰隻
因為屋企好多rugs,唔想佢行上去
叫佢NO,佢有時識,有時又扮唔識

咁究竟佢一日要出欄幾耐呀?
因為佢仲係BB,成日都要訓覺覺豬
佢個床仔就喺個欄入面咁

我諗住keep住放佢喺欄入面多幾多星期先開個門仔比佢走出黎
起碼大個啲,有齊shots,唔怕佢咁易病

頂部

風中藍 (天藍看更)
性別 女
UID 5699

精華 1
帖子 19196

閱讀權限 60
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wendylo1234 於 2009-3-18 02:09 PM 發表

佢係唔習慣忽然有嘢綑住條頸,你可以即時讚佢靚,再用玩具同佢玩,分散注意力,唔好hold住條leash控制佢啲活動範圍,讓牠覺得離開欄就要on leash而且一樣冇restriction.係同你哋啲play time. 同樣你哋要留意佢啲小動作啊 ...

我同佢講野佢無咩反應
讚佢又唔見得佢特別開心咁
你叫佢唔好,佢就直頭當聽唔到添呀!

頂部

快速美言