遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: [求助] 怎樣將電台節目轉為 mp3 ?
ForeverFriend     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 女
UID 22

精華 0
帖子 246
積分 584   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-6-23
來自 U. S. A.
狀態 離線

怎樣將電台節目轉為 mp3 ?

很想將電台的節目 "asx" format 轉為 mp3 可以在車上聽, 但又唔識點做...

請問有沒有高手救救我呀?  

頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511
積分 5235   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-3-24
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

我用開一個叫 FairStars Audio Converter,簡單易用,所以我一直都用佢冇轉過其他。

QUOTE:
FairStars Audio Converter是一個媒體檔轉化工具。可將WAV, APE, OGG, VQF, MP1,
MP2, MP3, WMA, WMV, ASF 轉成 WMA, MP3, VQF, OGG, APE, WAV格式。支持批次處
理。轉換音頻檔時不生成暫存檔案,高速轉換,支援調整音量,ID3標籤。

個 key 我另外 pm 您。 您可以試試岩唔岩用。

您所在的用戶組無法觀看直接下載連結
頂部

ForeverFriend     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 女
UID 22

精華 0
帖子 246
積分 584   詳情

閱讀權限 50
來自 U. S. A.
狀態 離線

多謝你呀 Mickey!  

但唔知係唔係我唔識用呢, 我 Add files 的時候找唔到可以 support "asx" format gei...  

頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511

閱讀權限 150
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

asx 其實係一個 meta file,您應該可以用 notepad 開佢,會見到佢真正 point to 既 asf file。 您一定要先 download 左個 asf 先再 convert。  又或者您果個 asx 其實以經係個真正既 audio file,咁您可以改返個 extension 去 asf 或 wma 就得勒。

話時話,我架車可以聽 mp3 同 wma 架喎,會唔會您都聽到 wma 呢?  如果得,您可以將個 file 改做 .wma 去架車試試喎!    asf 同 wma 係一樣既。

頂部

版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511

閱讀權限 150
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

asx file 裡面會載有類似以下既 tags:

<ASX VERSION="3">
   <ENTRY>
      <REF HREF="http://xxxx.com/audio1.asf">
      <REF HREF="mms://xxxx.com/audio2.asf">
   </ENTRY>
</ASX>

主要係令個 media player 識得從個 server stream 個 audio file(s)。  如果係 http://,開後通常可以就咁 save 左個 asf 落 harddrive,之後就可以 convert。 如果係 mms://,就麻煩 d。

其實您係講緊邊個電台既節目呢?

頂部

水中藍
性別 女
UID 22

精華 0
帖子 246
積分 584   詳情

閱讀權限 50
來自 U. S. A.
狀態 離線

回復 #5 mickeyGoUp 的帖子

係呀, 個 code 真係好似咁架

但係個 size 就好細, 得 1 kb to 2 kb 左右, 在電腦聽就完全沒有問題, 但就唔可以 save 去其他機聽, 例如 mp3....

http:// ? 我個 file 好似個係個 image,  如果係 http://,怎樣 save 個 asf 落 harddrive?

我其實係想聽香港電台既 "星空奇遇鐵逹尼" - http://www.rthk.org.hk/rthk/prog ... 9%81%94%20%E5%B0%BC

我又試過去重温 San Francisco Radio 的節目, 個 format 同 香港電台既都係一樣

希望你明我講緊甚麼啦

頂部

版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511

閱讀權限 150
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

通常 mms 既 link 係每次打開 asx 時先由 server stream 去 client (player),係唔可以響 Windows Media Player 下載或者 save。 如果要 save 個 audio file 用黎 convert,就一定要用一 d 可以 "capture" d streaming data 既軟件。 我推薦 GetASFStream,因為免費 asf capture 軟件,佢算係幾好用。  

以下係簡單既教學:

1. Install 後,run GetASFStream

2. 然後去載有 asx 條 link 既網頁,right click asx 條 link,選 "Copy Link Location" (firefox) 或 "Copy shortcut" (IE),以下 window 就會自動打開。 如果個 asx 係有多個一個 asf link,佢就會俾您揀,您可以剔晒佢 download 全部,或只剔您想 dl 既 asf。

3. Click REC 後,就會跳到以下 window。

4. Click Add 後,就會返會主 window,佢就會開始 download

因為佢係一邊 stream 一邊 capture,所以可能會比一般 dl 慢。 Download 完既 asf files 您就可以用 Fairstars 去 convert 做 mp3,convert 前亦可選 settings 去令到個 mp3 細 d (減低個 bitrate,因為人聲唔洗話太靚太高質數)。

您所在的用戶組無法觀看直接下載連結
頂部

水中藍
性別 女
UID 22

精華 0
帖子 246
積分 584   詳情

閱讀權限 50
來自 U. S. A.
狀態 離線

wow... 終於可以將喜歡聽的電台節目轉成 mp3 在車上聽了.

Mickey, 你教得真係好清楚詳細.  Thanks so much!  

頂部

版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511

閱讀權限 150
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

唔好客氣!  我聽開 881903,係可以直接 save 左個 asf 架!  所以我都冇做開要 capture 個 audio。 而我個 mp3 player 又可以聽 wma,所以我平時都係 save 完改個 extension 去 wma,就可以響車聽。

如果您發現有其他軟件方便好用,記住 post 上黎!  萬一我都要用,多個方法徬下身都好!  

頂部

水中藍
性別 女
UID 22

精華 0
帖子 246
積分 584   詳情

閱讀權限 50
來自 U. S. A.
狀態 離線

我又從來沒有聽過 881903 喎, 等我遲啲又聽吓先.

我就好鐘意聽香港電台既 "星空奇遇鐵逹尼", 以前在 San Francisco, 屋企到處都有無線 speakers, 所以不用定定坐在電腦旁聽. 突然醒起可以下載電台節目聽喎, 但都係情有獨鐘於"星空奇遇鐵逹尼", 有機會你都聽聽啦..    現在真開心, 可以到處都聽到自己鐘意的節目..

在等待你答覆的同時, 自己都有 search 個有甚麼 software 可以 convert 電台節目, 發現了一個 software 都幾好架, "asx to mp3 converter", 不過這個軟件是要比錢的.  昨晚試過你介紹嗰個, 我覺得雖然按多幾個 keys, 但勝在免費 ma, 所以我覺得你介紹嗰個真係好 "正".

頂部

快速美言