诱人的老师中文字幕在线观看
遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: [求助] 點解 download 咁慢??
Crazyfaifai     Rank: 3
青出藍
性別 男
UID 1125

精華 0
帖子 86
積分 140   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-7-17
來自 一個既遠且近的地方
狀態 離線

點解 download 咁慢??

X-Seek
此 X-Seek 主題價值 50 XS。 (天藍出手)
X-Seek 出題者 Crazyfaifai 希望能在 2006-9-3 01:10 AM 前尋找到解決方案。
已於 2006-9-13 10:01 AM 由 mickeyGoUp 選出最合適的解決方案及關閉 X-Seek 主題。

點解好似自從裝左個 NOW 寬頻電視之後, D download 就好死慢, 得個幾十 K, 最多一百 K 都唔到...
我 開個 工作管理員睇個網絡功能, 都從未試過超過一個 %, 我個寬頻有成 6 MB , 但係就重衰過 電話線...
請問知唔知乜事幹????唔該..........

[ 觀看解決方案 ]

最後編輯: mickeyGoUp : 2006-8-20 01:11 PM
頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511
積分 5235   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-3-24
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

6 MB 係 download bandwidth﹐咁請問 upload bandwidth 係幾多呢?

要睇埋您當時有冇用緊 upload 既 bandwidth﹐如果 upstream 用得太盡﹐亦會減慢 downstream 既。

您係用 netvigator?

另外﹐您條 ethernet cable 係經 NOW 既 modem 再入您電腦?  定係經 router 再分兩邊去 NOW modem 同您電腦呢?

X-Seek 解決方案 1/4  [ 觀看下一個解決方案 ]  
頂部

風之使者     Rank: 3
青出藍
性別 男
UID 1731

精華 0
帖子 60
積分 277   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-7-23
來自 英格蘭
狀態 離線

發表於 2006-8-21 10:44 PM  資料  個人空間  短訊  加為好友  添加 風之使者 為MSN好友 通過MSN和 風之使者 交談 Yahoo!
因為資料由寬頻電視到電腦用左好多速度,所以會慢,只要close or uninstall 會快返
唔想既話可以用cfosspeed 平衡返個速率就ok la

X-Seek 解決方案 2/4  [ 觀看下一個解決方案 ]  

最後編輯: 風之使者 : 2006-8-21 10:46 PM

頂部

青出藍
性別 男
UID 1125

精華 0
帖子 86
積分 140   詳情

閱讀權限 40
狀態 離線

唔該晒咁多位 brother

MickyGoUp 兄, 佢靜係話 6MB bandwidth, 我真係唔知 upload 同download 的比例...冇錯, 我用緊 netvigator. 我試過改變的 upload/download 比例, 但係都係咁....我條 ethernet cable 係先入 modem, 然後再入電腦....

風之使者兄, 我都試過 close BT 又或者 close network 再開,  都係一樣...咁請問 crosspeed 點用? 唔該....

頂部

alanhkk     Rank: 4Rank: 4
水中藍 (XS王 + 積分王)
性別 男
UID 1504

精華 0
帖子 260
積分 1873   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-7-21

QUOTE:
原帖由 Crazyfaifai 於 2006-8-22 08:26 PM 發表
唔該晒咁多位 brother

MickyGoUp 兄, 佢靜係話 6MB bandwidth, 我真係唔知 upload 同download 的比例...冇錯, 我用緊 netvigator. 我試過改變的 upload/download 比例, 但係都係咁....我條 ethernet cable 係先 ...

請問你所指的下載速度緩慢,是指BT下載,還是指普通FTP/HTTP下載

你可以上去 https://support.ati.com/ics/supp ... ge&folderID=293
試下下載個驅動程式,如果繫6mbps的頻寬,起碼有400KB-600KB的下載速度

如果經過以上測試正常的話,就是你的BT設置問題,妳先測試以下,再REPLY

X-Seek 解決方案 3/4  [ 觀看下一個解決方案 ]  

曾經攻擊過我的Mars animal!我請你吃正氣*
頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511
積分 5235   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-3-24
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

我個 case 就有 d 唔同﹐但您可以參考。

我屋企係用 ip phone (寬頻電話)﹐我亦有個 router。 以前未用 ip phone 時﹐當然就係 cable 入 router 再分去每部電腦啦。 裝左 ip phone 後﹐佢教我將  cable 入 ip phone modem 先﹐再去  router﹐再分去每部腦。  我裝好後﹐發覺 internet speed 慢晒!  後來我試試調一調佢﹐將個 ip modem 當係其中一部電腦咁裝﹐即係 cable 照舊入 modem﹐在分去每部電腦 同 ip phone modem﹐哈﹐速度當堂回復正常喎!

所以您可以借個 modem 返黎試試喎!  

另外﹐speed test 您亦可以用:  http://www.speakeasy.net/speedtest/  不過全部係美國 server﹐唔知對您黎講準唔準。 試多幾個 sites 羅個 average 囉。  

頂部

青出藍
性別 男
UID 1125

精華 0
帖子 86
積分 140   詳情

閱讀權限 40
狀態 離線

alanhkk 兄, 我一般都回只係BT download. 依你方法, download 只得 20-30 KB. 另外, 我?疑呇a將我條 link bar ?得番 100 KB 到, 因為我一齊 BT 幾個 files, 個快時就一個慢, download 加埋大慨就係100 - 120 KB. 而個 工作管理員的網絡功能 就紿終唔過 1 %.

係咪要質問下 netvigator 呢.....

頂部

alanhkk     Rank: 4Rank: 4
水中藍 (XS王 + 積分王)
性別 男
UID 1504

精華 0
帖子 260
積分 1873   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-7-21

QUOTE:
原帖由 Crazyfaifai 於 2006-8-23 07:13 PM 發表
alanhkk 兄, 我一般都回只係BT download. 依你方法, download 只得 20-30 KB. 另外, 我?疑呇a將我條 link bar ?得番 100 KB 到, 因為我一齊 BT 幾個 files, 個快時就一個慢, download 加埋大慨就係100 - 120 KB.  ...

甘應該先要證實一下繫咪個寬頻電視影響internet下載速度。

根據NOW BROADBAND的官方網站FAQ指引,你試試將他們提供的解碼器“轉置待機糢式,或者切斷解碼器電源(如果解碼器是DVD機,轉置DVD糢式亦可)”

再去下載試試速度是否得到改善

曾經攻擊過我的Mars animal!我請你吃正氣*
頂部

dragonli     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 101

精華 0
帖子 423
積分 1190   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-6-24
來自 一個遙遠的星球
狀態 離線

不如嘗試打俾 isp 啦,我諗你一定要清楚你個 bandwidth 有無 qos,即係話你有 6m,會唔會保証你上網會有幾多 mb,睇電視會有幾多 mb。

再簡單 d,去 test 下你睇網頁既速度係幾多,開住電視同唔開有無分別,咁你先有 point 同 isp 講。

Test lnik

X-Seek 解決方案 4/4   
頂部

hpbt     Rank: 3
青出藍
性別 保密
UID 8629
警告 1

精華 0
帖子 129
積分 431   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-8-23

叫netvigator同你修理

最後編輯: hpbt : 2006-8-25 01:18 PM
頂部

快速美言